Lehúzzák a rolót az ingatlanközvetítők!

Pénzcentrum
2009. március 27. 09:30

Sorra zárják be irodáikat az ingatlanközvetítők, van olyan budapesti utca, ahol féltucatnyi kiadó üzlethelyiséget is kínálnak. A piaci szakértők szerint akár a most működő irodák fele lehúzhatja a rolót.

A becsődöltek közé elsősorban azok sorolódnak, akik a letűnt konjunktúra idején csatlakoztak az ingatlanközvetítők népes táborához, és még nem volt idejük tartalékot képezni, továbbá azok, akiket földhöz vág, ha két-három hónapig nem adnak el egyetlen ingatlant sem.

Bartucz Tamás, az IBRED-csoport ügyvezetője, a Magyar Ingatlanszövetség közvetítői albizottságának elnöke szerint a bezárási hullám még koránt sem ért véget, az irodák fele lehúzhatja a rolót a fővárosban.

Sokan azt hiszik, hogy emögött az ingatlanárak esése áll, azonban Bartucz szerint nem az értékbeli csökkenés, hanem az ügyletek számának 20-30 százalékos visszaesése okozza a bajt.

Probléma az is, hogy rendkívül felhígult a szakma az elmúlt években, és olyanok is ingatlanközvetítésbe vágtak, akik előző héten még fagylaltot árultak. Ilyen szempontból akár szerencsésnek is mondható a piactisztulás, ugyanis nem azok zárják be most irodáikat, akik több éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, hanem épp a "zöldfülűek".

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tíz fővárosi irodájából nemrég hatot bezáró svájci A1 csoport vezetője, Huszti György szerint a munkaerő-piaci bizonytalanság sem tesz jót a piacnak, hiszen ez visszaveti a vevőket. Az A1 egyébként újra ki szeretné nyitni a nemrég bezárt irodákat, azonban most már franchise rendszerben, ugyanis a saját üzletek fenntartása gazdaságtalan volt.

Bartucz szerint az úgynevezett szociális vásárlók, vagyis akik nem befektetési céllal, hanem saját használatra vásárolnak lakást, előbb-utóbb meg fognak jelenni a piacon, aminek időpontját többek az év végére teszik.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?