14 °C Budapest

Lehúzzák a rolót az ingatlanközvetítők!

Pénzcentrum
2009. március 27. 09:30

Sorra zárják be irodáikat az ingatlanközvetítők, van olyan budapesti utca, ahol féltucatnyi kiadó üzlethelyiséget is kínálnak. A piaci szakértők szerint akár a most működő irodák fele lehúzhatja a rolót.

A becsődöltek közé elsősorban azok sorolódnak, akik a letűnt konjunktúra idején csatlakoztak az ingatlanközvetítők népes táborához, és még nem volt idejük tartalékot képezni, továbbá azok, akiket földhöz vág, ha két-három hónapig nem adnak el egyetlen ingatlant sem.

Bartucz Tamás, az IBRED-csoport ügyvezetője, a Magyar Ingatlanszövetség közvetítői albizottságának elnöke szerint a bezárási hullám még koránt sem ért véget, az irodák fele lehúzhatja a rolót a fővárosban.

Sokan azt hiszik, hogy emögött az ingatlanárak esése áll, azonban Bartucz szerint nem az értékbeli csökkenés, hanem az ügyletek számának 20-30 százalékos visszaesése okozza a bajt.

Probléma az is, hogy rendkívül felhígult a szakma az elmúlt években, és olyanok is ingatlanközvetítésbe vágtak, akik előző héten még fagylaltot árultak. Ilyen szempontból akár szerencsésnek is mondható a piactisztulás, ugyanis nem azok zárják be most irodáikat, akik több éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, hanem épp a "zöldfülűek".

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tíz fővárosi irodájából nemrég hatot bezáró svájci A1 csoport vezetője, Huszti György szerint a munkaerő-piaci bizonytalanság sem tesz jót a piacnak, hiszen ez visszaveti a vevőket. Az A1 egyébként újra ki szeretné nyitni a nemrég bezárt irodákat, azonban most már franchise rendszerben, ugyanis a saját üzletek fenntartása gazdaságtalan volt.

Bartucz szerint az úgynevezett szociális vásárlók, vagyis akik nem befektetési céllal, hanem saját használatra vásárolnak lakást, előbb-utóbb meg fognak jelenni a piacon, aminek időpontját többek az év végére teszik.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 4. 14:37
Egy intézkedés következtében 6 településen válik elérhetetlenné a nemrég a 4iG által felvásárolt szo...
Bankmonitor  |  2022. október 4. 11:05
Ha mérsékelten is, de már látszik a hevesen emelked hitelkamatok hatása a hitelpiaci keresleten. Enn...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Holdblog  |  2022. október 4. 05:01
A geopolitikai fordulatok viharaiban szinte már megfeledkeztünk arról, hogy alig több mint egy éve m...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?