0 °C Budapest

Lehúzzák a rolót az ingatlanközvetítők!

Pénzcentrum
2009. március 27. 09:30

Sorra zárják be irodáikat az ingatlanközvetítők, van olyan budapesti utca, ahol féltucatnyi kiadó üzlethelyiséget is kínálnak. A piaci szakértők szerint akár a most működő irodák fele lehúzhatja a rolót.

A becsődöltek közé elsősorban azok sorolódnak, akik a letűnt konjunktúra idején csatlakoztak az ingatlanközvetítők népes táborához, és még nem volt idejük tartalékot képezni, továbbá azok, akiket földhöz vág, ha két-három hónapig nem adnak el egyetlen ingatlant sem.

Bartucz Tamás, az IBRED-csoport ügyvezetője, a Magyar Ingatlanszövetség közvetítői albizottságának elnöke szerint a bezárási hullám még koránt sem ért véget, az irodák fele lehúzhatja a rolót a fővárosban.

Sokan azt hiszik, hogy emögött az ingatlanárak esése áll, azonban Bartucz szerint nem az értékbeli csökkenés, hanem az ügyletek számának 20-30 százalékos visszaesése okozza a bajt.

Probléma az is, hogy rendkívül felhígult a szakma az elmúlt években, és olyanok is ingatlanközvetítésbe vágtak, akik előző héten még fagylaltot árultak. Ilyen szempontból akár szerencsésnek is mondható a piactisztulás, ugyanis nem azok zárják be most irodáikat, akik több éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, hanem épp a "zöldfülűek".

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tíz fővárosi irodájából nemrég hatot bezáró svájci A1 csoport vezetője, Huszti György szerint a munkaerő-piaci bizonytalanság sem tesz jót a piacnak, hiszen ez visszaveti a vevőket. Az A1 egyébként újra ki szeretné nyitni a nemrég bezárt irodákat, azonban most már franchise rendszerben, ugyanis a saját üzletek fenntartása gazdaságtalan volt.

Bartucz szerint az úgynevezett szociális vásárlók, vagyis akik nem befektetési céllal, hanem saját használatra vásárolnak lakást, előbb-utóbb meg fognak jelenni a piacon, aminek időpontját többek az év végére teszik.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. november 28. 21:31
December közepétől hat új frekvencián, összesen 45 helyen szól majd a Rádió 1 adása. Kecskeméten oly...
Kiszámoló  |  2023. november 28. 11:36
Kijött az Eustat 2022-es adata az egészségügyi költésekről az uniós országok GDP-jének százalékában....
MNB Intézet  |  2023. november 28. 10:05
A versenyben másodikként sorra kerülő versenyzőre mindig nagy nyomás nehezedik. Így van ez a gazdasá...
Bankmonitor  |  2023. november 28. 08:19
Életbiztosítási szerződés megkötésekor van jó pár kérdés, amire válaszolnod kell. Ezek egy része az...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem