3 °C Budapest

Az ár alatti ingatlanokat keressük

Pénzcentrum
2009. március 5. 08:45

Kivárás, illetve fokozott vevői alkudozás jellemzi napjainkban az ingatlanpiacot. A vásárolni szándékozók sokkal körültekintőbben döntenek, mint korábban, és alaposan tájékozódnak a műszaki, jogi és pénzügyi paraméterekről. Ugyanakkor fontos vételi szemponttá lépett elő a beruházó megbízhatósága, tőkeereje, banki referenciája.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mindezek következtében több héttel megnyúlt a szerződések aláírásának átlagos ideje - állítja Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője. A szakértő szerint a vásárlókat, az ingatlanközvetítőket és a beruházókat is különbözőképpen érinti a válság.

Az Otthon Centrum 2009. februári budapesti felmérése szerint idén 9600 társasházi lakás átadása szerepel a tervekben, többnyire már elkezdett projektek keretében. Ez kétezerrel több a tavaly értékesítési céllal, vállalkozók által épített lakások számánál. A tapasztalat ugyanakkor azt mutatja, hogy az év eleji tervek körülbelül egyharmada rendre átcsúszik a következő évre, s ez minden bizonnyal most is így történik majd. A becslések szerint a fővárosban megépülő lakások száma az előző évhez képest idén mintegy harminc százalékkal csökkenhet.

A projektfinanszírozás drasztikus visszafogása és a kereslet mérséklődése miatt a legnehezebb helyzetben azok a beruházók vannak, akik épp elkezdték az építkezést, és a lakásoknak csak mintegy negyedét értékesítették, illetve azok, akik az árérzékeny vevőket célozták meg. Mivel már nem tudták leállítani az építkezést, értékesítési kényszerbe kerültek, így az alacsonyabb árak miatt nyereségük jelentős részéről le kell mondaniuk.

Szakértők szerint azonban a minőségi lakásokat továbbra is fel fogja szippantani a piac, a jó ár-érték arány még a nehéz időszakban is felkelti a potenciális vevők érdeklődését. Az emberek igyekeznek minimalizálni hitelfelvételüket, ezért a kisebb lakások iránt megnövekedett igény hosszabb távon is tarthatja magát. A korábban évről évre kimagaslóan teljesítő, nagyrészt - a most hirtelen eltűnő - külföldiekre építő, valódi prémiumkategóriás lakások értékesítése viszont háttérbe szorulhat - véli a szakértő.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20