Lakáshitel türelmi idővel: havonta 3 forintot törleszt egy brit házaspár!

Pénzcentrum
2009. március 26. 15:00

Mindössze egy pennyt (alig több mint 3 forintot) törleszt havonta egy angol házaspár a 2007 decemberében türelmi idős konstrukcióban felvett 320 ezer fontos (102,4 millió forintos) lakáshitelük után. A kölcsön kamatát jegybanki alapkamat mínusz 1,01 százalékpontban jelölték meg, de az akkori 5,5 %-os alapkamatot hat lépésben 0,5 %-ra csökkentették az azóta eltelt időszakban.

A csak kamatot tartalmazó induló törlesztőrészlet valamivel ezer font felett volt, de a sorozatos kamatvágásokat követően a fizetendő összeg egyre csak csökkent. Mivel a hitelintézet rendszerei negatív kamatot nem számíthatnak fel a kölcsönökre, ezért amíg 1,01 % alatt marad az alapkamat, addig egy névleges összeget, 1 pennyt kell törleszteni az adósoknak.

A szekértők szerint több ezerre tehető a hasonló esetek száma a szigetországban, sokan választották a türelmi idős lakáshiteleket a kezdeti terhek csökkentésére. Arra azonban nem sokan számítottak, hogy néhány hónap elteltével a havi fizetési kötelezettségük gyakorlatilag a nullával lesz egyenlő.

Az ügyfeleknek azt tudják javasolni, hogy tegyék félre nehezebb időkre az így megspórolt összegeket, vagy csökkentsék a fennálló tőketartozásukat. A lakásárak csökkenése miatt sok ügyfél fennálló tartozása magasabb lett, mint a fedezetként felkínált ingatlan értéke, ezért is megfontolandó az előtörlesztés.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?