1 °C Budapest

Meddig zuhannak a panelárak? A csehek -30 %-nál járnak!

Pénzcentrum
2009. március 19. 14:15

A Deloitte csehországi felmérése szerint hirtelen zuhanással, összességében körülbelül 45 %-kal csökkent a lakóingatlanok iránt kereslet az országban. Ahogy a gazdasági válság az emberek pénztárcáját is elérte, úgy a kereslet csökkenésével az ingatlanárak is - típustól függően eltérő mértékben - esni kezdtek.

A közép-európai volt szocialista országok gazdaságai az elmúlt hónapokban egyértelműen alacsonyabb sebességi fokozatba kapcsoltak. A helyi fizetőeszközök gyengülése szétzúzta az euró-zónába irányuló exportot, ami a cseheknél például a GDP 70 %-át teszi ki.

Az elmúlt években a régió ingatlanpiacain fokozatos erősödés volt megfigyelhető, de a válság évekkel ezelőtti szintre nyomta le a keresletet, a hitelezést pedig a lakossági és a vállalkozói oldalon is erősen visszafogták a bankok.

Csehországban a használt lakások vételára átlagosan 20 %-kal, az újépítésűeké pedig körülbelül 15 %-kal csökkent. A szocialista időkből hátramaradt panelrengetegek lakásainál 30 %-os árzuhanást sem tart kizártnak az elemzés.

A fájdalmat némileg tompítja, hogy a magyar és a lengyel gyakorlattal ellentétben a lakáshitelezés főleg koronában történt, így a helyi fizetőeszköz gyengülése nem tette ki a lakosság jelentős részét a magas árfolyamkockázatnak. A cseh bankok óvatos hitelezési politikájának köszönhetően nem terjedtek el a jövedelemigazolás nélküli és a magas finanszírozású konstrukciók sem.

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?