10 °C Budapest

Ki mer ma nyugdíjba vonulni? Még a tehetősek is bepánikoltak!

Pénzcentrum
2009. február 19. 12:00

Egy friss felmérés eredményei szerint, a tehetősnek mondható 60 éves amerikaiak több mint fele - kétszer annyi, mint egy évvel ezelőtt - felülbírálta korábbi nyugdíjba vonulási terveit, és későbbre halasztotta azt. Minden harmadik öt évnél is többet húz rá munkás éveire.

A Bell Investment Advisors felmérése szerint, melyben 500 magas jövedelmű, 60 éves személy vett rész, közel háromnegyedük visszafogta költekezését, és felük átgondolta befektetési stratégiáját is, kevésbé kockázatos eszközök iránt kacsintgatva.

Több mint felük (57%) azt válaszolta, pénzügyileg megviselte őket a válság, és sokat stresszelnek emiatt, 76 százalékuk egyenesen szegényebbnek érzi magát, mint egy évvel ezelőtt, és több mint harmaduk úgy gondolja, nincs elég megtakarítása a nyugdíjas évekre.

A megkérdezettek többsége anyagi helyzetük megrogyása, és az elmúlt hónapok eseményei miatt az pénzügyi rendszerben hitét vesztette, 34 százalékuk a kormányzatot is hibáztatja, és csak 30 százalékuk hiszi azt, hogy mindezért a bankok és pénzügyi intézmények felelősek.

Mivel a tőkepiacok is meglehetősen kiszámíthatatlanul viselkednek mostanában, a válaszadók 54 százaléka teljesen elfordul a jövőben a részvényektől, minden harmadik inkább fix hozamot biztosító eszközökbe fektetné pénzét, vagy a kivárást választja, mielőtt döntést hozna.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az amerikaikat jól ismert optimizmusa azonban ennél a felmérésnél is kiütközött, közel háromnegyedük ugyanis úgy gondolja, hogy 2009-ben a tőkepiac teljesen talpra áll, sőt a részvények még szárnyalásnak is indulnak, 43 százalékuk pedig mindebből arra következtet, hogy még növelni is tudja majd idén vagyonát.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 26. 12:38
A programmal kapcsolatban amiatt merülnek fel aggályok, hogy a kínai hatóságok és titkosszolgálatok...
Buxelliott  |  2023. március 26. 10:30
Gyakran olvasom a különböző topikokban, hogy a TA szerint ennyit ér a bankpapír, vagy a TA szerint m...
Holdblog  |  2023. március 26. 07:01
Baj van a bankokkal! Honnan tudod? Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. De miért esik? Mert baj va...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 25. 20:39
A héten háromszor is jelentette az OTP, hogy saját részvényt vásárolt. Az árfolyam nagyot emelkedett...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?