18 °C Budapest

Kevesen tartanak el sokakat, avagy miért olyan magasak az adók?

Pénzcentrum
2009. február 10. 10:00

A gazdasági válság előrehaladtával folyamatosan nő a munkanélküliség az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországaiban. Magyarország már a harmadik helyen áll a munkát keresők arányát tekintve, de a valós helyzet ennél sokkal rosszabb lehet.

Az OECD-hez tartozó országokban az átlagos munkanélküliségi ráta decemberben 0,2 százalék volt, ami 0,2 százalékponttal magasabb, mint a novemberi adat és 1,1 százalékponttal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Az OECD európai tagországaiban a munkaképes 15-64 év közötti lakosok 8,0 százaléka keres munkát, de nem talál.

A frissen közzétett adatokból kiderül, hogy Magyarországon a 15-64 éves korúak 8,5 százaléka munkanélküli hivatalosan, így az OECD-toplistán a harmadikok vagyunk. (Ez a szám egyébként a statisztika sajátosságai miatt nem egyezik meg tökéletesen a hazai hivatalos munkanélkülsiégi rátával.) Csak Spanyolország és Szlovákia előz meg minket 14,4, illetve 9,4 százalékkal. Sikerült beérnünk és leelőznünk az európai OECD-tagországok átlagát is, a G7-ek munkanélküliségi adatait pedig már most magunk mögött hagytuk.

Forrás: OECD

Mindezt úgy értük el, hogy a Danske Bank felmérése szerint 2008-ban csak viszonylag mérsékelten emelkedett a régiós munkanélküliség, a tavalyi év során felszínre bukkanó piaci feszültségek nem éreztették hatásukat a munkaerőpiacon. Az idei recessziós környezet viszont annál inkább érinti a foglalkoztatottságot a térségben. Vagyis még több elbocsátás várható.


Ugyanakkor az Eurostat adataiból még döbbenetesebb kép tárul a szemünk elé. A 2007-ig tartó statisztikák szerint Magyarországon a munkaképes korúak mindössze 60,5-62,0 százaléka jelenik meg a munkaerőpiacon, mint aktív álláskereső, szemben az EU-27 68,9-70,5 százalékos adataival. A KSH legutolsó negyedéves adatai is alátámasztják az EU számait: 15 és 64 év között 3,8 millió munkavállalóra 336 ezer munkanélküli és 2,6 millió inaktív jut. És ehhez jönnek még az idősebbek és a fiatalabbak, akiknél természetesen igen magas az inaktivitási arány.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Forrás: Eurostat


A 15-64 évesek körében az inaktívak nagy részét természetesen a felsőoktatásban tanulók, illetve a nyugdíjasok adják. Sok inaktív háztartásbeli, illetve rokkantnyugdíjas. Felmérések kimutatták azonban, hogy a jóléti segélyben részesülők legnagyobb aránya nem kíván visszatérni a dolgozók körébe, vagyis a segélyek csak csökkentik a munkavállalási hajlandóságot. Valószínűleg utóbbi csoport egy jó része azért idényjellegű munkákkal, illetve a szürke- és feketegazdaságban keres némi pénzt.

Ugyanakkor az is megfigyelhető volt az elmúlt években, hogy azon térségekben, ahol épp prosperált a gazdaság, nem csupán a munkanélküliek, hanem az inaktívak száma is csökkent. Ez arra is utal, hogy Magyarországon a már így is elborzasztó statisztikai adatoknál jóval magasabb lehet a valós munkanélküliségi ráta, mivel a munkanélküliek egy része a szociális ellátó rendszerbe menekül inaktívként. Azok, akik - papíron - nem termelnek, csak fogyasztanak a 15-64 éves korosztály 44 százalékát teszik ki, amelyet a fennmaradó 56 százalék juttatásaiból kellene eltartani. Mindennek messzemenő következményei vannak, például főként itt keresendő annak az oka is, hogy miért olyan magas az egy adóalanyra jutó adóterhelés, ha eközben a teljes adóbevételünk nem lóg ki az uniós átlagból.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem