15 °C Budapest

Fellélegezhetnek! Kamatfaló év elé néznek a brit adósok!

Pénzcentrum
2008. december 18. 14:00

Januárban több mint 200 ezer brit hiteladósnak jár le a hazánkban szokatlan, de a szigetországban annál jellemzőbb két, illetve három éves kamatperiódusa. Egy átlagosnak tekinthető 150 ezer fontos (42 millió forintos) jelzáloghitel havi törlesztőrészlete havonta 150 fonttal (42 ezer forinttal) csökkenhet.

A Bank of England jelenleg 2 %-ban meghatározott irányadó kamatlába 2006-ban 4,5 %, egy évvel később pedig 5,25 % volt. A bankok a támadások ellenére nem csökkentették a jegybank iránymutatásával megegyező mértékben a hitelkamatokat, de így is átlagosan 1,2 százalékponttal alacsonyabbak lesznek a terhek.

Az új adósok a korábbi gyakorlattal szemben 2009-től 40 %-os önerő megfizetése esetén válnak jogosulttá a legkedvezőbb 3,64 %-os kamatozású lakáshitelre. Akik a további két, illetve három éves kamatperiódussal rendelkező konstrukciókat választják hasonló feltételekkel juthatnak hitelhez, mint akik a 2-3 évvel ezelőtti élénk piaci környezetben igényeltek lakáshitelt.

A jegybank kamatvágása és a kereskedelmi bankok kamatcsökkentése kedvező hatással lehet a több sebből vérző brit lakáspiacra, továbbá az igénylők - az eladók legnagyobb bánatára - alacsonyabb vételáron juthatnak hozzá az ingatlanokhoz. Az intézkedés hatására egyaránt nőhet az elmúlt évben folyamatos visszaesést produkáló ingatlanpiaci tranzakciók és hitelkérelmek száma.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?