12 °C Budapest

Óriási hitelkártya botrány körvonalazódik Nagy-Britanniában!

Pénzcentrum
2008. december 9. 15:00

A brit kormány a gazdasági versenyhivatal átfogó vizsgálatával fenyegeti a hitelkártya kibocsátókat, amelyek a korábbi ultimátum ellenére nem mérsékelték kamataikat és díjaikat. A brit jegybank 5,25 %-ról háromszori vágással 2 %-ra mérsékelte az alapkamatot, miközben a hitelkártyák átlagos kamatszintje 1,1 százalékpontos növekedést mutatott.

A hitelkártya birtokosok jelenleg átlagosan 17,7 %-os kamatot fizetnek, de az áruházak által kibocsátott plasztikok kamatszintje eléri a 25 %-ot. A kormány megelégelte, hogy a számok egyáltalán nem tükrözik a jegybank törekvéseit, miszerint a kamatvágásokkal javítanának a bajba jutott hiteladósok helyzetén.

A kártyatársaságok közül ketten az állami ultimátumnak megfelelően mérsékelték a kamatokat, de van olyan szolgáltató az országban, amely ebben az időszakban a felszólítás ellenére is emelt, vagy drágította a tranzakciós költségeket. Az utóbbi társaságok - ha továbbra is fittyet hánynak a kormány figyelmeztetésére - szigorú versenyhivatali ellenőrzésre és bírságokra számíthatnak.

Az állami vezetők úgy vélik, hogy a javasolt kéthetes átmeneti időszakban a pénzintézetek nem tették meg a tisztességes versenyhez szükséges lépéseket. Az egyik bank ugyanakkor közleményben tudatta, hogy kondíciói továbbra is versenyképesek, a bajba jutott ügyfeleket pedig minden tőlük telhető eszközzel támogatják.

Az ügyfelek úgy látják, hogy ha kamatot emel a jegybank, vagy megdrágul a forrásszerzés, akkor a bankok azonnal áthárítják a többletet az ügyfelekre. Az elmúlt hónapokban ellentétes folyamatokat figyelhettünk meg, az ebből származó előnyöket azonban lenyelték a bankok.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?