12 °C Budapest

Célegyenesbe fordult a karácsonyi személyi kölcsön roham!

Pénzcentrum
2008. december 15. 05:40

Aktuális körképünkben annak járunk utána, hogy a hazai kereskedelmi bankok a válság hatására a piacon végigsöprő svájcifrank-gyilkos szigorítási hullámot követően milyen személyi kölcsön ajánlatokkal várják az ügyfeleket. A hitelintézetek képviselői szerint a lakosság hitelfelvételi kedve nem csökkent számottevően, de a jóváhagyott igénylések száma jóval elmarad az ilyenkor szokásostól. Nézzük az egyes hitelintézetek ajánlatait 100 ezer, 300 ezer, 500 ezer és 1 millió forintra!

A bankok tájékoztatása szerint a személyi kölcsönök piacára is negatívan hatott a hitelválság, több bank felfüggesztette a svájci frank alapú termékeket, mások csak forint alapon nyújtanak kölcsönt. Emelkedett a kölcsönök kamata, ennek következtében az ügyfelek magasabb törlesztőrészletekkel szembesülhetnek.

Visszaesett a hitelkiváltások száma is, a személyi kölcsönök mellett igaz ez a jelzálogalapú szabad felhasználású hitelekre is. Az adósságrendezés elsősorban azoknak ajánlott, akik többféle hiteltartozással és ingatlannal is rendelkeznek, a személyi kölcsön igénylők a továbbiakban szigorúbb jövedelemvizsgálatra számíthatnak.

A forint gyengülésével kockázatosabbá váltak a devizakölcsönök, a bankok a svájci frank alapú termékek átárazásával a forint és az euró alapú termékek felé kívánják terelni az ügyfeleket. Az ajánlatok összehasonlítása során kiderül, hogy több esetben is kedvezőbb választásnak bizonyulnak a forint alapú kölcsönök, svájci frank alapon már csak az OTP és az UniCredit tett hitelajánlatot.

A forint és az euró alapú termékek között is csökkent a különbség, vannak pénzintézetek, ahol a forint vette át a vezető szerepet a személyi kölcsön finanszírozásban. A karácsony közeledtével megélénkülhet a piac, de az ügyintézési idő miatt az utolsó előtti pillanatban van, aki még adta le a kérelmét.

100 ezer forint: mindössze két ajánlat érkezett!

A táblázatból kiderül, hogy százezer forintos személyi kölcsönt ezúttal csak a CIB Bank kínál az ügyfeleinek. A Kereskedelmi és Hitelbank ajánlata az aktuális kondíciók szerint igényelhető legalacsonyabb összegre, 150 ezer forintra vonatkozik, a többi nyilatkozó hitelintézet erre az összegre és futamidőre nem rendelkezik termékkel.

Az Erste Banknál 250 ezer forint a minimum felvehető összeg, de van olyan pénzintézet, ahol legalább 300 ezer forintot kell igényelni. A két eltérő összegű ajánlat nehezen hasonlítható össze, THM alapján forint alapon a CIB kölcsöne, euró alapon a K&H Bank ajánlata a kedvezőbb.

300 ezer forint: HUF alapon ezer forint alatt a különbségek!

Forint alapon a CIB, euró alapon az Erste, svájci frank alapon pedig az OTP Bank ajánlata a legkedvezőbb. A hat hitelintézet közül négyen felfüggesztették a frankhiteleket, a Citibank és az MKB pedig euró alapon sem nyújt kölcsönt. A bankok arra számítanak, hogy ennél az összegnél az euró alapú termékek vehetik át a főszerepet.

A forint alapú ajánlatok teljes hiteldíj mutatója 26,02 % - 37,55 % között alakulnak, míg az euró alapú kölcsönök esetében 23,29 % a legkedvezőbb teljes hiteldíj mutató.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A forint és deviza alapú kölcsönök között egyre szűkül a törlesztőrészletek közötti különbség, sőt a CIB és az UniCredit Bank forint ajánlata alacsonyabb havi részlet mellett vehető fel, mint euró alapon.

500 ezer: kedvezőbb hiteldíjak!

Az igénylők körében az egyik legnépszerűbb félmilliós ajánlatok törlesztőrészlete HUF alapon 15,8-17,8 ezer forint között alakulnak. Euró alapon a K&H Bank ajánlata bizonyult a legkedvezőbbnek az alig több mint 15 ezer forintos havi részletnek köszönhetően.

A táblázatban szereplő teljes hiteldíj mutatók nem szemléltetik a kölcsönök árfolyam- és kamatkockázatát, de a hitelintézetek minden esetben tájékoztatják ezekről az ügyfeleket.

1 millió forint: csak az akciónak köszönheti első helyét az UniCredit!

Az egyes hitelintézetek ajánlatairól érdemes a bankfiókokban is tájékozódni, mivel az engedélyezési feltételek eltérőek lehetnek. Akadnak olyan bankok, amely folyószámla nyitásához, fizetés átutaláshoz és csoportos beszedési megbízásokhoz köti a kedvezményeket, mások továbbra is engedélyezik a csekken történő törlesztést.

Az aktuális személyi kölcsön kondíciókról 2008. december 9. és 12. között kérdeztük meg a bankokat, az ajánlatokat a teljes hiteldíj mutató (THM) alapján hasonlítottunk össze. A THM jobban láttatja a különbséget az egyes bankok ajánlatai között, olyan költségeket is tartalmaz, amelyek a törlesztőrészletekben nem jelennek meg.

Tekintse meg partnerünk ünnepi ajánlatait!

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
MEDIA1  |  2024. április 26. 16:17
Az EP Kreml-barát üzenetek terjesztésével vádolja a Fideszt és az Orbán-kormányt, és azonnali intézk...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem