20 °C Budapest

Sötét karácsony vár a britekre: 3 éve nem látott mélyponton a kiskereskedelem

Pénzcentrum
2008. november 11. 10:30

Az ingatlanközvetítők a szigetország egyes részeiben jó ha kéthetente el tudnak adni egy ingatlant. De nincs ez másként kiskereskedelmi szektorban sem, ahol a legnagyobb kiskereskedelmi szövetség (British Retail Consortium) legfrissebb jelentése szerint idén októberben, 2005 óta először, csökkenést figyeltek meg a forgalomban.

A BRC vezérigazgatója szerint ezek az adatok rendkívül aggasztóak, különösen annak fényében, hogy közeledik a karácsony, és ilyenkor növekedés szokott bekövetkezni a kiskereskedelemben.

Ráadásul a kiskereskedelmi egységek számának változásától megtisztított mutató még ennél is nagyobb forgalomcsökkenést mutatott az elmúlt 7 hónapban, ami a piac vergődésére utal.

A brit Guardian értesülései szerint a Tesco vezetője, Sirt Terry Leahy még a jegybank vezetőjével is tárgyalt a múlt heti kamatvágás előtt, hogy csökkentse a forrásszerzés költségeit.

Az ingatlanpiacon egyelőre úgy fest még mindig túlkínálat uralkodik, hiszen a legtöbb ügynökség előző hónapban rekord alacsony eladásokról adott számot, három hónap alatt átlagosan 11 ingatlant tudtak értékesíteni, ami 1978 óta a legsoványabb statisztika.

Észak-Angliában és Walesben a három havi átlag mindössze kilenc eladott ingatlan ügynökségenként. Nem meglepő, hogy az árak is zsugorodnak, és a cégek 82 százaléka csökkenésről adott számot előző hónapban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A következő hat hónapot tekintve azonban akadnak már optimisták is, akik szerint nőni fog a forgalom, köszönhetően annak, hogy az eladók elfogadják az alacsonyabb árajánlatokat, de sajnos az árverések számának növekedésére is számíthatnak a britek.

A múlt heti kamatvágás nyomán azonban fellendítheti némileg a piacot, hiszen a kereskedelmi bankok várhatóan csökkenteni fogják hitelkamataikat, azonban a jelzáloghitelek számának elmúlt időszaki csökkenése még mindig komoly akadályt gördít az ingatlanpiac feléledése elé.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?