Akik megjósolták a válságot: nem hittek nekik!

Pénzcentrum
2008. november 10. 15:00

Sokan aggodalommal figyeltük az elmúlt hetek zűrzavaros pénzügyi eseményeit. A hirtelen jött visszaesés azonban nem mindenkit ért meglepetésszerűen. Bemutatunk néhány szakértőt, akik előre jelezték a pénzügyi válságot, de az általuk felvázolt kép inkább riogatásnak tűnt, ezért süket fülekre talált.


Nouriel Roubini (Forrás: CNN)

Nouriel Roubini - közgazdász professzor

A New York Egyetem közgazdász professzora már egy 2006-os IMF tanácskozáson kijelentette, hogy válság van készülőben. Úgy vélte, hogy az Egyesült Államok ingatlanpiaca olyan krízis előtt áll, ami egy emberöltő alatt csak egyszer fordul elő. Az ezzel párosuló olajsokk és a fogyasztás jelentős visszaesése mély recessziót eredményezhet.

Az adósok többsége képtelen lesz fizetni a törlesztőrészleteket és a jelzálogfedezettel kibocsátott több ezermilliárdnyi értékpapírcsomag rövid idő alatt elértéktelenedhet. Ebbe világszerte beleremeghetnek a pénzügyi rendszerek, ami könnyen összeomlásához is vezethet. Borúlátó előrejelzésére egyetlen jelzáloghitel intézet sem kapta fel a fejét.

Vince Cable - brit politikus

Cable már 2003 novemberében jelezte a miniszterelnöknek és a pénzügyminiszternek, hogy a gazdasági növekedés következtében egyre nagyobb méreteket ölt a lakosság eladósodása. Ez rövidesen olyan méreteket ölthet, amely a lakásárak szárnyalásával párosulva veszélyeztetheti az ország pénzügyi egyensúlyát.

A www.stock-market-crash.net alapítói

Az oldal szerkesztői az értékpapírpiac összeomlására hívták fel a figyelmet, szerintük könnyű volt megjósolni az eseményeket. Úgy vélik, nagyot tévednek azok, akik szerint a piacok összeomlása egy váratlan és kiszámíthatatlan esemény. Az oldalon számos figyelmeztető jelet tártak fel, amelyek alapján következtetni lehetett az árfolyamok gyors és nagymértékű zuhanására.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Nikolai Kondratyev (Forrás: newworldencyclopedia.org)

Nikolai Kondratyev - orosz közgazdász

Az 1920-as években az orosz közgazdász által felvázolt Kondratyev-ciklusok mára gazdasági alaptétellé váltak. Kondratyev szerint a kapitalista gazdaságokban 50-60 évente kiemelkedő időszakok és mély visszaesések váltják egymást. Bár a Wall Street 1929-es összeomlását időben előre jelezte, a jelenlegi pénzügyi krízist nem találta el évre pontosan, de ez nem rossz eredmény ez egy olyan közgazdásztól, aki már hetven éve nincs az élők sorában.

A Housepricecrash.co.uk ingatlanos weboldal alapítói

Az ingatlanárak összeomlását ecsetelő weboldal szerkesztői már a 2003-as induláskor azt jósolták, hogy soha nem látott visszaesés elé nézünk. A piac 2007-ig pontosan az ellenkezőjét produkálta, majd csak ezt követően kezdtek az árak visszaesni. Az oldalon több blog, fórum és statisztika is segít az érdeklődőknek a lakáspiac jövőjével kapcsolatban.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 31. 20:54
A női újságírók helyzetéről szóló sorozatunkban ezúttal Gasparik Lilla Katus Eszterrel, az Átlátszó...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 31. 07:55
Nemrég megkaptam az éves bónuszom, és azon gondolkoztam, hogy vajon megéri-e valami értelmes kamatoz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?