28 °C Budapest

Akik megjósolták a válságot: nem hittek nekik!

Pénzcentrum
2008. november 10. 15:00

Sokan aggodalommal figyeltük az elmúlt hetek zűrzavaros pénzügyi eseményeit. A hirtelen jött visszaesés azonban nem mindenkit ért meglepetésszerűen. Bemutatunk néhány szakértőt, akik előre jelezték a pénzügyi válságot, de az általuk felvázolt kép inkább riogatásnak tűnt, ezért süket fülekre talált.


Nouriel Roubini (Forrás: CNN)

Nouriel Roubini - közgazdász professzor

A New York Egyetem közgazdász professzora már egy 2006-os IMF tanácskozáson kijelentette, hogy válság van készülőben. Úgy vélte, hogy az Egyesült Államok ingatlanpiaca olyan krízis előtt áll, ami egy emberöltő alatt csak egyszer fordul elő. Az ezzel párosuló olajsokk és a fogyasztás jelentős visszaesése mély recessziót eredményezhet.

Az adósok többsége képtelen lesz fizetni a törlesztőrészleteket és a jelzálogfedezettel kibocsátott több ezermilliárdnyi értékpapírcsomag rövid idő alatt elértéktelenedhet. Ebbe világszerte beleremeghetnek a pénzügyi rendszerek, ami könnyen összeomlásához is vezethet. Borúlátó előrejelzésére egyetlen jelzáloghitel intézet sem kapta fel a fejét.

Vince Cable - brit politikus

Cable már 2003 novemberében jelezte a miniszterelnöknek és a pénzügyminiszternek, hogy a gazdasági növekedés következtében egyre nagyobb méreteket ölt a lakosság eladósodása. Ez rövidesen olyan méreteket ölthet, amely a lakásárak szárnyalásával párosulva veszélyeztetheti az ország pénzügyi egyensúlyát.

A www.stock-market-crash.net alapítói

Az oldal szerkesztői az értékpapírpiac összeomlására hívták fel a figyelmet, szerintük könnyű volt megjósolni az eseményeket. Úgy vélik, nagyot tévednek azok, akik szerint a piacok összeomlása egy váratlan és kiszámíthatatlan esemény. Az oldalon számos figyelmeztető jelet tártak fel, amelyek alapján következtetni lehetett az árfolyamok gyors és nagymértékű zuhanására.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Nikolai Kondratyev (Forrás: newworldencyclopedia.org)

Nikolai Kondratyev - orosz közgazdász

Az 1920-as években az orosz közgazdász által felvázolt Kondratyev-ciklusok mára gazdasági alaptétellé váltak. Kondratyev szerint a kapitalista gazdaságokban 50-60 évente kiemelkedő időszakok és mély visszaesések váltják egymást. Bár a Wall Street 1929-es összeomlását időben előre jelezte, a jelenlegi pénzügyi krízist nem találta el évre pontosan, de ez nem rossz eredmény ez egy olyan közgazdásztól, aki már hetven éve nincs az élők sorában.

A Housepricecrash.co.uk ingatlanos weboldal alapítói

Az ingatlanárak összeomlását ecsetelő weboldal szerkesztői már a 2003-as induláskor azt jósolták, hogy soha nem látott visszaesés elé nézünk. A piac 2007-ig pontosan az ellenkezőjét produkálta, majd csak ezt követően kezdtek az árak visszaesni. Az oldalon több blog, fórum és statisztika is segít az érdeklődőknek a lakáspiac jövőjével kapcsolatban.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 27. 13:56
Pavel Stanchev, a Mészáros Lőrinc-közeli TV2 Média Csoport vezérigazgatója megerősítette a Media1 va...
Kiszámoló  |  2024. május 27. 10:13
Kínában több tízmillió üres, gyakran félkész lakás van, a világ végén, ahol senki nem akar és soha n...
Bankmonitor  |  2024. május 27. 08:25
A CSOK Plusz egy igen kedvező, legfeljebb 3 százalékos kamatozású támogatott lakáshitel, ráadásul mé...
Holdblog  |  2024. május 27. 07:27
Egyre nagyobb szeletet szakítanak ki maguknak a kínai cégek a nyári Európa-bajnokság szponzori listá...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm