14 °C Budapest

Akik megjósolták a válságot: nem hittek nekik!

Pénzcentrum
2008. november 10. 15:00

Sokan aggodalommal figyeltük az elmúlt hetek zűrzavaros pénzügyi eseményeit. A hirtelen jött visszaesés azonban nem mindenkit ért meglepetésszerűen. Bemutatunk néhány szakértőt, akik előre jelezték a pénzügyi válságot, de az általuk felvázolt kép inkább riogatásnak tűnt, ezért süket fülekre talált.


Nouriel Roubini (Forrás: CNN)

Nouriel Roubini - közgazdász professzor

A New York Egyetem közgazdász professzora már egy 2006-os IMF tanácskozáson kijelentette, hogy válság van készülőben. Úgy vélte, hogy az Egyesült Államok ingatlanpiaca olyan krízis előtt áll, ami egy emberöltő alatt csak egyszer fordul elő. Az ezzel párosuló olajsokk és a fogyasztás jelentős visszaesése mély recessziót eredményezhet.

Az adósok többsége képtelen lesz fizetni a törlesztőrészleteket és a jelzálogfedezettel kibocsátott több ezermilliárdnyi értékpapírcsomag rövid idő alatt elértéktelenedhet. Ebbe világszerte beleremeghetnek a pénzügyi rendszerek, ami könnyen összeomlásához is vezethet. Borúlátó előrejelzésére egyetlen jelzáloghitel intézet sem kapta fel a fejét.

Vince Cable - brit politikus

Cable már 2003 novemberében jelezte a miniszterelnöknek és a pénzügyminiszternek, hogy a gazdasági növekedés következtében egyre nagyobb méreteket ölt a lakosság eladósodása. Ez rövidesen olyan méreteket ölthet, amely a lakásárak szárnyalásával párosulva veszélyeztetheti az ország pénzügyi egyensúlyát.

A www.stock-market-crash.net alapítói

Az oldal szerkesztői az értékpapírpiac összeomlására hívták fel a figyelmet, szerintük könnyű volt megjósolni az eseményeket. Úgy vélik, nagyot tévednek azok, akik szerint a piacok összeomlása egy váratlan és kiszámíthatatlan esemény. Az oldalon számos figyelmeztető jelet tártak fel, amelyek alapján következtetni lehetett az árfolyamok gyors és nagymértékű zuhanására.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Nikolai Kondratyev (Forrás: newworldencyclopedia.org)

Nikolai Kondratyev - orosz közgazdász

Az 1920-as években az orosz közgazdász által felvázolt Kondratyev-ciklusok mára gazdasági alaptétellé váltak. Kondratyev szerint a kapitalista gazdaságokban 50-60 évente kiemelkedő időszakok és mély visszaesések váltják egymást. Bár a Wall Street 1929-es összeomlását időben előre jelezte, a jelenlegi pénzügyi krízist nem találta el évre pontosan, de ez nem rossz eredmény ez egy olyan közgazdásztól, aki már hetven éve nincs az élők sorában.

A Housepricecrash.co.uk ingatlanos weboldal alapítói

Az ingatlanárak összeomlását ecsetelő weboldal szerkesztői már a 2003-as induláskor azt jósolták, hogy soha nem látott visszaesés elé nézünk. A piac 2007-ig pontosan az ellenkezőjét produkálta, majd csak ezt követően kezdtek az árak visszaesni. Az oldalon több blog, fórum és statisztika is segít az érdeklődőknek a lakáspiac jövőjével kapcsolatban.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
MEDIA1  |  2024. április 25. 11:54
A Médiatanács szerint megsértette a médiatörvényt a Trendmania című műsor.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem