22 °C Budapest

Belehúzott az Aldi

Pénzcentrum
2008. november 6. 08:30

Elemzők szerint a fenyegető recesszió, valamint a háztartási fogyasztás visszafogása erősíti a diszkont kereskedelmi csatornák fejlődését Magyarországon - írja a Napi Gazdaság.

A kiskereskedelemben ugyan növekszik a minőségi termékek iránti igény, azonban a reálbérek szinten maradása vagy csökkenése mellett a vásárlók a keménydiszkontok felé fordulhatnak.

A másfél éve kezdődött kiskereskedelmi visszaesés valamelyest elterelte az ágazat szereplőinek figyelmét az új szereplő, az Aldi tevékenységéről, pedig az a Nielsen piackutató cég adatai szerint a jelenlegi 31 üzletével a kiskereskedelmi piac 1 százalékát fedi le, a teljes diszkontpiacon pedig 4 százalékos részesedéssel bír. 2008 áprilisa óta ez 40-43 milliárdos forgalmat jelent.

Annak ellenére, hogy a lánc gyakorlatilag nem folytat kommunikációs tevékenységet, jelentős ismertségre tett szert 5 hónap alatt. Augusztusban a fogyasztók 74 százaléka ismerte a láncot Egyes kutatások szerint az Aldi ugyan nem jár előrébb, mint a konkurens Lidl állt a piaci. megjelenését követő hónapokban, a vetélytárs mégsem tudott ilyen impozáns adatokat felmutatni az első fél évben. A Lidl most nagyjából 100 egységnél jár, melyet a konkurens Aldi - amennyiben jelenlegi terjeszkedési sebességét megtartja - jövő őszre elérhet, így néhány hónappal megelőzhetné a Lidlt.

Közben viszont a piaci szereplők szerint kettős hatás érheti a hazai diszkontláncokat, egyrészt a fogyasztói igények emelkedése, másrészt pedig a banki hitelek drágulása. Szakértők szerint jövő tavaszra derülhet ki, melyik hatás lesz az erősebb.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?