7 °C Budapest

Belehúzott az Aldi

Pénzcentrum
2008. november 6. 08:30

Elemzők szerint a fenyegető recesszió, valamint a háztartási fogyasztás visszafogása erősíti a diszkont kereskedelmi csatornák fejlődését Magyarországon - írja a Napi Gazdaság.

A kiskereskedelemben ugyan növekszik a minőségi termékek iránti igény, azonban a reálbérek szinten maradása vagy csökkenése mellett a vásárlók a keménydiszkontok felé fordulhatnak.

A másfél éve kezdődött kiskereskedelmi visszaesés valamelyest elterelte az ágazat szereplőinek figyelmét az új szereplő, az Aldi tevékenységéről, pedig az a Nielsen piackutató cég adatai szerint a jelenlegi 31 üzletével a kiskereskedelmi piac 1 százalékát fedi le, a teljes diszkontpiacon pedig 4 százalékos részesedéssel bír. 2008 áprilisa óta ez 40-43 milliárdos forgalmat jelent.

Annak ellenére, hogy a lánc gyakorlatilag nem folytat kommunikációs tevékenységet, jelentős ismertségre tett szert 5 hónap alatt. Augusztusban a fogyasztók 74 százaléka ismerte a láncot Egyes kutatások szerint az Aldi ugyan nem jár előrébb, mint a konkurens Lidl állt a piaci. megjelenését követő hónapokban, a vetélytárs mégsem tudott ilyen impozáns adatokat felmutatni az első fél évben. A Lidl most nagyjából 100 egységnél jár, melyet a konkurens Aldi - amennyiben jelenlegi terjeszkedési sebességét megtartja - jövő őszre elérhet, így néhány hónappal megelőzhetné a Lidlt.

Közben viszont a piaci szereplők szerint kettős hatás érheti a hazai diszkontláncokat, egyrészt a fogyasztói igények emelkedése, másrészt pedig a banki hitelek drágulása. Szakértők szerint jövő tavaszra derülhet ki, melyik hatás lesz az erősebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem