Az IMF kész kisegíteni Magyarországot!

Pénzcentrum
2008. október 14. 16:00

Magyarország lehet az első olyan Európai Uniós ország, akit a Nemzetközi Valutaalap kisegít (IMF) azóta, hogy 1976-ban Nagy-Britanniának kellett egy 3 millió euró értékű hitelt felvennie.

A forint árfolyama ugyanis meredeken kezdett zuhanni az euróval szemben, elérve egy két éve nem látott szintet, miközben a Budapesti Értéktőzsdén komoly veszteségekről számolhattak be, a külföldiek pedig elkezdték kivonni pénzüket az országból. Habár a forint valamennyit visszaerősödött hétfőn, ez jórészt annak volt köszönhető, hogy a G7 országok bejelentették az európai gazdasági helyzet megmentésére szánt terveket.

A kialakult helyzetben Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy a magyar pénz és tőkepiacot komoly támadás érte, így most nem engedhetjük meg magunknak, hogy költekezzünk, így bejelentették az adóreformok elhalasztását is.

Ennek hatására Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap vezetője bejelentette, hogy készek arra, hogy gyorsan hitelt nyújtsanak Magyarországnak. Nyilatkozatában azt is elmondta, hogy folynak az egyeztetések a magyar hatóságokkal, és az unióval is, hogy megvitassák a további lépéseket, a lehetséges technikai és pénzügyi támogatással együtt.

Az Európai Tanács és a Bizottság is közelről figyeli az eseményeket, és támogatásuknak adtak hangot a magyar intézkedésekkel kapcsolatban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szakértők szerint azonban Magyarország csak a jéghegy csúcsa. Az EUobserver-nek tett nyilatkozatokból az derül ki, hogy sokan a válság továbbterjedését várják a többi kelet-európai országra, mint például Ukrajnára.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 25. 20:35
Fődi Kitti filmje, az Elkezdődik a következő 24 óra nyert dokumentumfilm kategóriában a svéd Lule Ne...
Holdblog  |  2023. szeptember 25. 13:19
Prudens gazdaságpolitikai berendezkedésekben vannak úgynevezett automatikus stabilizátorok a költség...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 25. 07:45
Az állampapír vásárlás az, amiről mindenkinek tudnia kéne, mert függetlenül attól, hogy csak nem sze...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM