26 °C Budapest

Diákhitel: nem csak itthon, külfödön sem tudnak fizetni...

Pénzcentrum
2007. október 1. 15:00

A főiskolai diploma költségei megkétszereződtek az elmúlt évtizedben, ami a magas kamatokkal rendelkező hitelek robbanásszerű megnövekedéséhez vezetett Amerikában. Sokan nem tudnak igénybe venni kedvezményes hitelt, így a család, vagy maga a diák a közel 20 százalékos kamatú személyi hitelekhez kénytelen fordulni...

Sokan rendelkeznek ösztöndíjjal, vagy segélyt kaphatnak a családi háttér miatt. De mi van azokkal, akiknek nem adatik meg ez a lehetőség? Ők gyakran a munkaerőpiacra kilépve már komoly összegű hitellel kezdik az életüket, mert másképp nem tudnák elvégezni a főiskolát, egyetemet.

Ennek köszönhetően csak sokkal később tudnak lakást venni (ha egyáltalán tudnak), nem jutnak el nyaralni, és a mindennapi szükségleteket is igyekeznek korlátozni annak érdekében, hogy időben visszafizessék a hitelt.

Az elsődleges pénzforrás még mindig a szülő, de számos olyan diák van, akinek nincsenek rokonai, akik társadósok lehetnének egy hitelben, így csak rosszabb feltételekkel, vagyis sokkal magasabb kamattal kapnak hitelt. Ebből egy kiút van, ami viszont csak keveseknek adatik meg, egy nagyon jól fizető állás.

Szakértők szerint a diákok által felvett hitelek összege 2006-ban 17 milliárd dollárra (2 997,1 milliárd forint) rúgott, 4 milliárddal (705,2 milliárd forint) többre, mint 2001-ben. A teljes kintlevőség így összesen 85 milliárd dollár (14 985,5 milliárd forint), az 1995-ös 35 milliárd dollárral (6 170,5 milliárd forint) szemben.

A kérdés viszont az, hogy a hitelt felvevők vajon vissza fogják-e tudni fizetni a hatalmas összegeket. Szakemberek egyelőre még nem készítettek a nem fizetőkről kalkulációkat, de várhatóan a számuk minden évben növekedni fog.

A 2005-ös törvényváltozásoknak köszönhetően a nem fizetőknek szembesülniük kell azzal, hogy a hitelnyújtó letilthatja a fizetésüket a törlesztőrészlet fejében, tekintet nélkül arra, hogy van-e család, vagy gyerek. Kritikusok szerint a jelzáloghitelek területén kialakult helyzet a diákhitelek területén is előfordulhat, vagyis számos hiteligénylő kerülhet abba a helyzetbe, hogy bár diplomája van, egy fillért nem tudhat a magáénak, mert mindent visz a bank.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A nem fizetés pedig nem csak az ő életükre lehet hatással, hanem az egész gazdasági fejlődésre rányomhatja a bélyegét...

Magyarország:

2001 óta minden évben egyre növekvő számban igénylik a hallgatók a diákhitelt, eddig összesen 234 ezren éltek ezzel a lehetőséggel. Az indulás óta összesen 30 ezren fizették vissza teljes egészében a hitel összegét, ami 6 év alatt elég jó arány, de néhányan mindig akadnak, akik el sem kezdtek törleszteni.

A Diákhitel Központ adatai szerint a törlesztők 80 százaléka rendesen fizeti a havi törlesztő részleteket, viszont 20 százalék hátralékban van. Ez a szám viszont félrevezető lehet, ugyanis a tartósan nem fizetők száma (6 havi késésben vannak) mindössze 2,5-3 ezer fő, a törlesztők 3 százaléka, ami nemzetközi viszonylatban is nagyon jónak számít.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?