17 °C Budapest

Diákhitel: nem csak itthon, külfödön sem tudnak fizetni...

Pénzcentrum
2007. október 1. 15:00

A főiskolai diploma költségei megkétszereződtek az elmúlt évtizedben, ami a magas kamatokkal rendelkező hitelek robbanásszerű megnövekedéséhez vezetett Amerikában. Sokan nem tudnak igénybe venni kedvezményes hitelt, így a család, vagy maga a diák a közel 20 százalékos kamatú személyi hitelekhez kénytelen fordulni...

Sokan rendelkeznek ösztöndíjjal, vagy segélyt kaphatnak a családi háttér miatt. De mi van azokkal, akiknek nem adatik meg ez a lehetőség? Ők gyakran a munkaerőpiacra kilépve már komoly összegű hitellel kezdik az életüket, mert másképp nem tudnák elvégezni a főiskolát, egyetemet.

Ennek köszönhetően csak sokkal később tudnak lakást venni (ha egyáltalán tudnak), nem jutnak el nyaralni, és a mindennapi szükségleteket is igyekeznek korlátozni annak érdekében, hogy időben visszafizessék a hitelt.

Az elsődleges pénzforrás még mindig a szülő, de számos olyan diák van, akinek nincsenek rokonai, akik társadósok lehetnének egy hitelben, így csak rosszabb feltételekkel, vagyis sokkal magasabb kamattal kapnak hitelt. Ebből egy kiút van, ami viszont csak keveseknek adatik meg, egy nagyon jól fizető állás.

Szakértők szerint a diákok által felvett hitelek összege 2006-ban 17 milliárd dollárra (2 997,1 milliárd forint) rúgott, 4 milliárddal (705,2 milliárd forint) többre, mint 2001-ben. A teljes kintlevőség így összesen 85 milliárd dollár (14 985,5 milliárd forint), az 1995-ös 35 milliárd dollárral (6 170,5 milliárd forint) szemben.

A kérdés viszont az, hogy a hitelt felvevők vajon vissza fogják-e tudni fizetni a hatalmas összegeket. Szakemberek egyelőre még nem készítettek a nem fizetőkről kalkulációkat, de várhatóan a számuk minden évben növekedni fog.

A 2005-ös törvényváltozásoknak köszönhetően a nem fizetőknek szembesülniük kell azzal, hogy a hitelnyújtó letilthatja a fizetésüket a törlesztőrészlet fejében, tekintet nélkül arra, hogy van-e család, vagy gyerek. Kritikusok szerint a jelzáloghitelek területén kialakult helyzet a diákhitelek területén is előfordulhat, vagyis számos hiteligénylő kerülhet abba a helyzetbe, hogy bár diplomája van, egy fillért nem tudhat a magáénak, mert mindent visz a bank.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nem fizetés pedig nem csak az ő életükre lehet hatással, hanem az egész gazdasági fejlődésre rányomhatja a bélyegét...

Magyarország:

2001 óta minden évben egyre növekvő számban igénylik a hallgatók a diákhitelt, eddig összesen 234 ezren éltek ezzel a lehetőséggel. Az indulás óta összesen 30 ezren fizették vissza teljes egészében a hitel összegét, ami 6 év alatt elég jó arány, de néhányan mindig akadnak, akik el sem kezdtek törleszteni.

A Diákhitel Központ adatai szerint a törlesztők 80 százaléka rendesen fizeti a havi törlesztő részleteket, viszont 20 százalék hátralékban van. Ez a szám viszont félrevezető lehet, ugyanis a tartósan nem fizetők száma (6 havi késésben vannak) mindössze 2,5-3 ezer fő, a törlesztők 3 százaléka, ami nemzetközi viszonylatban is nagyon jónak számít.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 18:41
A portált működtető egyesület annak idején már az elindítására is kapott pénzt.
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?