17 °C Budapest

Újabb lakáshiteles baki: keveseknek jut eszébe...

Pénzcentrum
2008. február 21. 05:55

Rengeteg apróságra kell odafigyelni egy lakáshitel kiválasztásánál, ugyanis olyan tételek jelenthetnek a hosszú futamidő alatt súlyos százezer forintokat, melyek felett figyelmeztetés hiányában könnyedén elsiklottunk volna. Kiváló példa erre a kezelési költség számítási módja, melynek figyelmen kívül hagyásával milliós buktát is összehozhatunk. Jelen összeállításunkban kifejezetten a slágertermék svájci frank hitelekre fókuszálunk, ezen belül is az átváltási árfolyamok szerepére, az ügyfelek ugyanis akár tudtukon kívül is havi rendszerességgel szembesülnek ezzel a tétellel. Lássuk, hogy mire kell figyelni és mekkora jelentőséggel bír a konverziós árfolyam!

Hogyan érint a konverzió?

Sokan bele sem gondolnak egy devizahitel felvételénél, hogy adott esetben nem 10 millió forint hitelt igényelnek, hanem ezen összegnek megfelelő svájci frankot és adósságukat a teljes futamidő alatt frankban tartják majd nyilván. A folyósítás természetesen az adásvételhez igazítva forintban történik, azaz a kapott svájci frankunkat átváltja a bank forintra, természetesen az alacsonyabb, deviza vételi árfolyamon. (Logikailag a bank megveszi a frankot tőlünk és forintot ad érte.)

A havi rendszerességű törlesztésnél épp fordított a helyzet: az adósságunk svájci frankban van nyilvántartva, a fizetésünket azonban forintban kapjuk, ezért vennünk kell frankot az adott havi törlesztőrészlet kifizetéséhez. (A bank értelemszerűen a magasabb, deviza eladási árfolyamon ad nekünk svájci frankot a törlesztéshez.) Minderre azért van szükség, mert egy devizahitel esetében a havi törlesztőnk az adott devizában fix, abban van megállapítva, az ennek megfelelő forintösszeg viszont hónapról hónapra változhat az árfolyam-elmozdulásoknak köszönhetően.

Láthatjuk, hogy a devizahitelek esetében minden adott hónapban szembesülünk a forintunk devizára váltásával, így érdemes lehet mérlegelni, hogy melyik banknál milyen árfolyamon történik ez. Az igazi különbség nem is az elméleti oldalon van, ugyanis mindenki deviza eladási árfolyammal számol, sokkal érdekesebb azonban, hogy melyik banknál hogyan alakul ez a kurzus.

Mikor kell figyelni? A kulcsfontosságú napok

Bankonként eltérhet, hogy adott hónapon belül melyik napi árfolyamot veszik a konverzió alapjául. Az OTP Bank jelzáloghitelek esetén minden hónap 4. napja előtti munkanapon érvényes saját deviza eladási árfolyammal számol, míg az Erste Banknál a 15-e a kulcsnap.

Az UniCredit Banknál a lakáscélú hitelek esetén a hónap utolsó banki munkanapján érvényes árfolyam az irányadó, míg a szabad felhasználású hiteleknél a szerződés hatálybalépésének napját kell hónapról hónapra figyelni.

A K&H, az Allianz Bank és a CIB esetében az ügyfelek megválaszthatják a törlesztési napot, melyet a CIB tapasztalatai szerint a legtöbben a fizetés környékére időzítenek. Az Allianz Bank kiemelte, hogy az így kitűzött fordulónap a szerződés tartamára állandó marad.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mennyit lehet bukni? Egy egyszerű példa

A következőkben megnézzük, hogy egyes bankoknál hogyan alakultak a törlesztési konverzióhoz használt árfolyamok a legutóbbi tranzakcióknál. Az egyes időpontokhoz tartozó deviza eladási kurzusok mellett az MNB középárfolyamot is feltüntetjük, mintegy viszonyítási alapként.

A korábban leírtaknak megfelelően minden törlesztési árfolyam más-más bankot reprezentál, a pénzintézeteket azonban nem nevezzük meg, mivel sokan eleve nem kívánták megadni a konkrét tranzakciókhoz kapcsolódó árfolyamot.


Számításaink szerint a deviza eladási és az MNB középárfolyam közti különbség a fenti adatokat alapul véve bankonként és időpontonként 1,3-2% között mozog. Akadt olyan bank, mely megerősítette, hogy náluk éves átlagban 1,9%-os az eltérés, míg máshol 1,75%-kal magasabb átlagosan a deviza eladási árfolyam a középárfolyamnál.

A fenti adathalmazból érdemes a véletlenül egy időpontra (február 15.) eső árfolyamokat kiemelni és egy rövid számítással számszerűsíteni, mennyit is jelenthet egy hosszú futamidő alatt a konverziós hatás, amennyiben minden egyéb tényezőt változatlannak tekintünk! Ha 10 millió forintot szeretnénk svájci frank alapon 20 évre felvenni, akkor a havi, nagyságrendileg 470 frankos törlesztő megfizetésére februárban az egyik banknál 77 644 Ft-ra van szükség, míg a másik pénzintézetnél 78 264 Ft-ot kell fizetnünk ugyanazon frank mennyiségért. Amennyiben feltételezzük, hogy a két bank által alkalmazott deviza eladási árfolyamok közti különbség nem változik, akkor a teljes futamidő alatt nagyságrendileg 150 000 Ft-tal járunk rosszabbul a kedvezőtlenebb árfolyamot alkalmazó banknál. (Ne feledjük, hogy jelenértékben - a pénz időértékével számolva - ez a tétel nem túl jelentős, ugyanis 20 év alatt jelentkezik.)

Meg kell jegyezni, hogy a fenti példa teljes egészében fiktív, nem létezik ugyanis két olyan hitel, mely minden paraméterében tökéletesen megegyezik és csak a bank által alkalmazott árfolyamban lenne eltérés. Éppen ezért, a választási probléma komplexitása miatt lehet érdemes egy valóban független, a kínálati paletta egészét átlátó tanácsadó segítségül hívása a döntés meghozása előtt.

PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
MEDIA1  |  2024. április 26. 11:25
A visegrádi négyek országaiban vizsgálta a médiaszabadság megítélését egy nemzetközi felmérés: elgon...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem