Lakáshiteles akciók: új eszközökhöz nyúltak a bankok?

Pénzcentrum
2008. január 10. 05:55

Még mindig a kezdetekben van az erő Ismét itt egy új év, amely a hitelre szoruló lakásvásárlók reményei szerint újabb akciókat, friss kedvezményeket hoz majd. Így mi is felkerekedtünk, hogy megvizsgáljuk, melyik bank milyen új vagy felújított eszközzel próbálja magához csábítani a potenciális ügyfeleket. Elöljáróban mindenképpen fontosnak tartjuk kiemelni, hogy bár a kedvezmények persze sokat vetnek a latba, a jó választáshoz a lakáshiteles konstrukciók mélyebb megismerésére van szükség.

2008. január 9-én ismét sorra látogattuk a lakáshitelt ajánló kereskedelmi bankok honlapjait, hogy tüzetesebben megismerkedjünk az általuk kínálat akciók mibenlétével és feltételeivel. A január számunkra is hozott egy-két meglepetést, a bankok ugyanis láthatóan új vonzerőt szeretnének kölcsönözni a termékekhez, miközben a már jól bevált kedvezményekhez ragaszkodva diktálnak egyre több feltételt a könnyítésre vágyó vásárlók számára.

Néhány bank kifejezetten téli akcióval és szűk határidő megszabásával próbálja döntésre sarkallni a hezitáló, vagy a vásárlással még csupán kacérkodó vásárlókat, míg máshol a régi akciók megtartásával, vagy kapcsolt termék értékesítésének ösztönzésével is találkoztunk.

Kezdjük előröl: mintha kicsit ismerős lenne...

A kezdeti költségek csökkentése már rég feliratkozott a bankok által alkalmazott eszközök listájára, s bár időről időre változnak a díjak, amelyek ilyen formában elengedésre vagy csökkentésre kerülnek, a vonzerőt mindenképpen az egyébként is jelentős költségekkel járó vásárlás és költözködés egyszerűbbé tétele jelenti.

Persze ezek a kedvezmények sem azok számára szólnak, akik még a kezdetben felmerülő költségeket sem tudják kifizetni, s nem is ajánlatos lakásvásárláson törni a fejét annak, akinek még a folyósítási jutalék, vagy a körülbelül 30 ezer forintos értékbecslés kifizetéséhez sem elég vastag a pénztárcája.

A legnépszerűbbnek ez alkalommal az a bank felé fizetendő díj számított, melyet általában különböző jogcímeken, így különböző nevekkel ellátva szednek be a bankok, nagyságuk azonban tetemesnek mondható.

Itt kell mindenképpen megemlítenünk, hogy először találkoztunk olyan konstrukcióval, mely az akció fejében az előtörlesztés önkorlátozását szabja feltételül. A Budapest Bank a hitelösszegtől függően 0,5 és 1,5 százalékos hitelfolyósítási díjat elengedi, amennyiben az ügyfél a hiteltörlesztés első három évében teljesen, illetve részlegesen sem törleszt előre.

Amennyiben az ügyfél ennek a feltételnek nem tesz eleget, a Budapest Bank nem csak a korábban jóváírt hitelfolyósítási díjkedvezmény összegével terheli meg az ügyfél számláját, de 1 százalékos díjat számol fel az előtörleszteni kívánt összegre vonatkozóan.

Visszaadják az értékbecslés árát - persze csak, ha befogadják

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bank felé teljesítendő díjak mellett kedvelt még az értékbecslési díj, persze csak egy ingatlanra vonatkozóan és csakis akkor, ha a bank végül befogadja a kérelmet és folyósítja a hitelösszeget. Ennek egyik következménye, hogy az értékbecslési díj összegét általában utólag írják jóvá.

Az Allianz az értékbecslés díját utólag jóváírja folyósítási jutalékkedvezményként, a visszatérítés felső korlátját a folyósítási jutalék mértékében, de legfeljebb 36 ezer forintban maximalizálja. Több fedezetnél a kedvezmény a legalacsonyabb értékű ingatlanra vonatkozik.

Az Allianz mellett a Budapest Bank, az Erste, a Raiffeisen és a Volksbank is elengedi vagy utólag jóváírja az értékbecslés díját vagy annak egy részét, míg a Volksbank emellett a közjegyző díját, a Budapest Bank pedig a helyszíni szemléért felszámolt ellenszolgáltatást vállalja át.

Az OTP Bank ezzel szemben, téli akciója keretében abban az esetben vállalja át a kezdeti költségeket, ha az ügyfél más banknál lévő lakáshitelét váltja ki az OTP konstrukciójával. Ekkor a bank nem sem fedezetértékelési, Takarnet lekérdezési, fedezetlekezelési, közjegyzői, sem hitelkeret-beállítási jutalékot nem számol fel. Ezek értéke összesen elérheti a 240 ezer forintot.

Az akció célja valószínűsíthetően a nagy hitelállománnyal rendelkező pénzintézet esetében jelentkező elvándorlás ellensúlyozása, illetve a jen alapú konstrukcióból fakadó költségelőny kiaknázása a refinanszírozás terén. Azok esetében, akik január 31-ig igényelnek támogatott forint vagy piaci kamatozású devizahitelt (japán jen vagy svájci frank alapon), a bank az értékbecslési díjtól tekint el.

Kamat helyett kezelési költség - új vizeken a bankok?

Kamatkedvezmény helyett kezelési költség: megvan az új divat?

Jelenleg egyedül az Erste Bank ajánl kamatkedvezményt azok számára, akik most igényelnek euró alapon, 0 százalékos kezelési költség mellett lakáshitelt. Ehelyett egyre nagyobb szerephez jut a kezelési költség kedvezmény, amelyet hosszabb időszakon keresztül tudnak nyújtani a bankok.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 2. 21:26
A Media1.hu információi szerint bírósági pereket indított nemrégiben Orbán Viktor miniszterelnök min...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 2. 19:59
Egy vásárlásom volt a hónapban, megdupláztam a Leggett & Platt csomagomat. Elemeztem a céget előtte,...
Holdblog  |  2024. május 2. 08:54
Nem egyszerű szakma a jegybankárság, pláne most, pláne Magyarországon vélte Zsiday Viktor. A HOLD-ná...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm