13 °C Budapest

Bazi nagy call-center teszt: amikor a bank teszi le a telefont...

Pénzcentrum
2008. január 4. 05:40

Kérjük, várjon az ügyintéző kapcsolásáig... Ismét eltelt három hónap és eljött az ideje annak, hogy a telefon mellé ülve sorra teszt elé állítsuk a banki call-centerek munkatársait. Most is két kategóriában indultak jelöltjeink, vagyis az Allianz Bank, a Budapest Bank, a CIB Bank, Citibank, az Erste Bank, az FHB Bank, a K&H Bank, az MKB Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank, az UniCredit Bank, valamint a Volksbank, melyek telefonos ügyfélszolgálatait hitelkártyával és lakáshitellel kapcsolatos kérdéseinkkel kerestük meg.

2007. december 3-án tettük fel kérdéseinket a bankok call-centereinek, a kérdésekre adott válaszokat két szempont szerint pontoztuk: mennyire volt helytálló, illetve meggyőző az ügyfélszolgálat munkatársainak válasza. Természetesen az értékelés nagymértékben szubjektív és részben a szerencse kérdése is, hiszen a végeredmény kialakulásában nagy szerepet játszott az, hogy a központ melyik munkatárshoz kapcsolt bennünket. Több bank is volt olyan figyelmes, hogy boldog új évet kívánt, még mielőtt a gombok nyomkodásába kezdtünk.

Ugyanúgy, ahogy egy vizsgadolgozat esetében, itt sem lehet teljes mértékben objektíven értékelni a kapott válaszokat, mi azonban megkíséreltük a lehetetlent, és osztályoztuk azokat 1-től 5-ig terjedő skálán. Tizenkét bank esetében tárcsáztunk, és vártunk türelemmel a kapcsolásra. A kérdéskörökre átlagosan 7-10 perc alatt kaptunk választ, a rekord 15 perc, kapcsolásokkal, várakozással együtt. Átlagban csupán 1-2 gombot kellett megnyomunk, hogy ne csak az automata hangját halljuk.

Az összesítés alapján a "nagy call-center tesztet" holtversenyben a Citibank és a Raiffeisen nyerte, amelyet a CIB Bank követ a sorban. A legrosszabb jegy az egyes lett az egyik bank ügyintézőinek többszörös elérhetetlensége miatt, amely így az átlagra is hatással van. Természetesen a kérdéseken némileg módosítottunk, nehézségük azonban alkalmassá teszi őket arra, hogy az összehasonlítás alapját képezzék. A következőkben kérdéskörökre lebontva ismertetjük a dobogón végzett bankok teljesítményét, illetve általában a különböző kérdésekre adott válaszok eredményeinek átlagát. Lássunk neki!

Hitelkártyát szeretnék

A hitelkártyák témakörében feltett kérdésekre adott válaszok pontszámainak átlagában az első helyen az OTP Bank végzett, igen kiváló 4,8-as átlaggal. Második helyen 4,4-os átlaggal holtversenyben a Citibank, illetve az UniCredit Bank áll. A dobogó harmadik fokán 4,2-es átlaggal hárman állhatnak, a CIB, a Budapest Bank, valamint a Raiffeisen Bank.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy mivel az FHB Banknál nincs hitelkártya termék, ezért a másik kérdéskörben kapott átlagos pontszámot kapta. Az egyik bank esetében éppen az ügyintézőhöz vezető gomb megnyomása után hallhattuk meglepődve azt, hogy a call-center megköszöni, hogy igénybe vettük szolgáltatásait.


A leginkább zavarba hozónak az a kérdésünk bizonyult, amely a közelmúltban egyébként a Gazdasági és Versenyhivatalt is érdekelte. Az "akár" szót - ami egyik lényegi eleme a kamatmentes időszaknak - a legtöbb helyen hallhattuk, azonban jól elmagyarázni kevesebb helyen sikerült, hogy miről is jelent a fogalom a gyakorlatban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A másik fogas kérdésnek a készpénz-jóváírási kedvezmény (cash-back) bizonyult, ami abból a szempontból érthető, hogy ezzel nem minden hitelintézet kedveskedik ügyfeleinek.

Lakáshiteles problémák, belebuktak a bankok

Lakáshitelre szavazok

Utoljára fél évvel ezelőtt teszteltük a banki call-centerek munkatársainak tudását a lakáshitelekkel kapcsolatos legfontosabb kérdésekben. Az ügyfelek sajnálatára az akkor elért "jó" eredményt enyhén lerontották a kereskedelmi bankok ügyfélszolgálatai, bár a bankok így is a kérdések 80 százalékára teljes biztossággal tudnak válaszolni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 16:17
Az EP Kreml-barát üzenetek terjesztésével vádolja a Fideszt és az Orbán-kormányt, és azonnali intézk...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem