Bankos aranyköpések, avagy a nagy call-center teszt

Pénzcentrum
2007. április 5. 05:40

10 perc és két billentyű nyomás: ennyit választ el a sikertől? Az Internetes honlapok kuszaságát és a sorban állást elkerülni vágyó banki ügyfelek útja mindenképpen a telefonhoz és a call centerekhez vezet, melyektől pontos tájékoztatást vár a számára ismeretlen pénzügyi fogalmakról, a pénzintézet által kiszabott díjakról és a legfrissebb termékekről. Ezért hasonló elvárásokkal felvértezve egy ceruzával a kezünkben mi is odaültünk a telefonhoz, hogy megtudjuk mire számíthat az ügyfél, amikor bizalommal telve tárcsázza a banki honlapokon található telefonszámot. Lakáshitellel, folyószámla-vezetéssel és megtakarítással kapcsolatos kérdésekkel kerestük meg a bankok munkatársait, lássuk az eredményt!

2007. április 03-án tettük fel kérdéseinket a bankok call centereinek, a kérdésekre adott válaszokat két szempont szerint pontoztuk: mennyire volt helytálló, illetve meggyőző az ügyfélszolgálat munkatársainak válasza. Természetesen az értékelés nagymértékben szubjektív és részben szerencse kérdése is, hiszen a végeredmény kialakulásában nagy szerepet játszott az, hogy a központ melyik munkatárshoz kapcsolt bennünket.

Ugyanúgy, ahogy egy vizsgadolgozat esetében sem, itt sem lehet teljes mértékben objektíven értékelni a kapott válaszokat, mi azonban megkíséreltük a lehetetlent, osztályoztuk a kapott válaszokat 1-től 5-ig terjedő skálán. Tizenegy bank (Budapest Bank, CIB Bank, Citibank, Erste Bank, Inter-Európa Bank, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, Volksbank) számát tárcsáztuk fel, s vártunk türelemmel a kapcsolásra.

A lakossági hitel, illetve megtakarítási állománynak megfelelően teljes mértékben leképezhető a call-centerben ülő hölgyek, urak ismeretanyaga, ugyanis a hitelezés kérdéskörben feltett kérdéseinkre jobb arányban, s jobban tudtak választ adni, mint a befektetés, megtakarításra vonatkozó kérdéseinkre. Az átlagokat jelentős mértékben lefelé módosíthatja, hogy egyes kérdések esetében nem sikerült választ kapnunk, volt olyan bank, ahol a válaszadáshoz a címünket vagy a telefonszámunkat kellett volna megadnunk, ellenkező esetben, tudtuk meg egy kedves hölgytől, sajnos nem tudnak segítségünkre lenni.

A kérdéskörökre átlagosan 10 perc alatt kaptunk választ, a rekord fél óra, kapcsolásokkal, várakozással együtt. Átlagban 2 gombot kellett megnyomunk, hogy ne csak az automata hangját halljuk. A legbonyolultabb menürendszeren is sikeresen keresztüljutottunk, bár igazi megpróbáltatás volt, ugyanis hatszor állítottak bennünket választási lehetőség elé.

Az összesítés alapján a "nagy call center tesztet" a K&H Bank nyerte, amelyet az Erste és az Inter-Európa Bank követ a sorban. A következőkben kérdéskörökre lebontva ismertetjük a dobogón végzett bankok teljesítményét, illetve általában a különböző kérdésekre adott válaszok eredményeinek átlagát. Lássunk neki!

Hitel, te drága!

A hitelezés témakörében feltett válaszokra adott kérdések pontszámainak átlagában a nyertes a K&H Bank lett, a harmadik helyen holtversenyben osztozik az Erste Bank, az Inter-Európa Bank, illetve a Volksbank.


 


A legfelkészületlenebbül az annuitásos és lineáris törlesztésre vonatkozó kérdés érte a telefon végén segítségünkre álló hölgyeket, urakat. Természetesen hozzátartozik ehhez az is, hogy némelyik banknál csak az egyik törlesztési forma létezik, de válaszadás esetében azonban ezzel volt a legkisebb gond.


Akadt, aki a THM tekintetében sem remekelt, így például hallhattunk olyat is, hogy ez a Teljes Hitelmutató Díj. Ugyanakkor akadt olyan is, aki a kérdéstől megrémülve szíves türelmünket kérte, s gyorsan rákeresett a számítógépben, hogy aztán a monitorról olvassa fel számunkra a megfelelő választ.

Ami a törlesztési módokat illeti, több helyen akár még példával is illusztrálták a kettő közti különbséget, de sajnálatos módon másutt nem is tudtak választ adni.

Tovább kérdeztünk, meglepő válaszokat kaptunk

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Amit a folyószámláról tudni illene...

A folyószámlával kapcsolatos kérdések esetében a dobogós helyeket az Inter-Európa Bank, K&H és Erste Bank foglalja el, ebben a kérdéskörben ők bizonyultak a legfelkészültebbnek.

Talán nem lep meg senkit, hogy a legpontosabb információval a csoportos beszedési megbízással kapcsolatban tudtak minket ellátni a call centerek diszpécserei, a leginkább pedig az online vásárlással kapcsolatos kérdésünk lepte meg őket.

A folyószámlahitellel és a hitelkártyával kapcsolatos kérdéseink esetében gyakran kapcsoltak át minket a hiteles kollégához, amely a hiteles munkatársak gyakori türelmetlensége ellenére is eredményre vezetőbb megoldásnak bizonyult, mint az, ha a diszpécser próbált a rendelkezésre álló információkból választ kreálni. Ekkor kaptuk ugyanis azt a választ, hogy a folyószámla hitelkerete és a hitelkártya használata közötti különbség, hogy a folyószámla hitelkerete korlátlan, s akármekkora összeget felvehetünk ilyen módon.

A másik jellemzően nehéz kérdés a külföldi pénz- és kártyahasználatról szólt, mely esetében jól megmutatkozott a ügyfélszolgálaton dolgozók tapasztalata és magabiztossága.

Honnan tudhatnám, hová tegyem a pénzem?

A befektetés, megtakarítás témakörében feltett kérdéseink esetében már kevésbé álltak (vagyis ültek) a helyzet magaslatán a telefonvonal másik végén. Itt abszolút nyertes nincsen, a két legjobban teljesítő bank a K&H és az MKB volt. A harmadik helyen pedig négyen osztoznak, a CIB, a Citi, az IEB és a Volksbank.

Hozzátesszük, ott születtek rosszabb válaszok, ahol kénytelen volt a "hiteles" kolléga megpróbálkozni a tájékoztatásunkkal, ugyanis a "befektetésesek" hívásunkkor épp nem dolgoztak.


A leginkább zavarba ejtő kérdés a lépcsős és a sávos kamatozás különbségére vonatkozott, ahol egyáltalán tudtak erre válaszolni, ott is gyakorta előfordult, hogy felcserélték a helyes válaszokat. Olyan is akadt, aki nemes egyszerűséggel azt válaszolta, nincs különbség a kettő között.

A nyílt és zártvégű alapoknál a legszűkszavúbb válasz díját "a nyíltnak nincs lejárata, a zártnak meg van" vitte el.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem