Júniusig tart a karácsony: rengetegen csapdába esnek!

Pénzcentrum
2007. december 19. 13:00

A karácsonyi ünnepeket megelőző néhány hónap itthon és a világ szinte bármely országában a kereskedők szemszögéből nézve a forgalom csúcspontját, a vásárlók számára pedig a költekezés idejét jelenti. Az elmúlt három évben decemberben csak mindennapi alaptermékekre (élelmiszerek, vegyi áruk, kozmetikai termékek) átlagosan 23 százalékkal költöttünk többet. Az egyéb termékek esetében a volumennövekedés azonban ennél jóval nagyobb volt. A megszorítások közepette azonban jogosan merül fel a kérdés: fenntartható a költekezés, érdemes akár a hitelfelvételt is felvállalva egyre többet kiadni?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy nemrégiben megjelent brit felmérés szerint a szigetország hitelkártyásainak 20 százaléka még következő év júniusában is az előző év decemberében felhalmozott adósságot nyögi. 10 százalékuknak szeptemberre sem sikerül visszafizetnie a karácsonyi ajándékok és az ünneplés árát, 4 százalékuk pedig évről évre görgeti maga előtt a decemberben felhalmozott adósság egy részét.

A probléma nagyságrendjét mutatja, hogy a karácsony előtt elköltésre kerülő 53 milliárd font jelentős hányada, több mint 20 százaléka hitelkártyás költésből származik. Nálunk ez az arány még bizonyosan jóval alacsonyabb, mivel a hitelkártya még kevésbé elterjedt. A legtöbben továbbra is a jóval egyszerűbb személyi kölcsönt választják.

A személyi kölcsön bár könnyen elérhető, mégis költséges megoldás. S ha az alacsony törlesztőrészletekért felvállaljuk a hosszabb futamidőt, évekig nyöghetjük egyetlen karácsony terheit. Érdemes tehát megfontolni, nem jár-e jobban az, aki reálbér-csökkenés idején a családi költségvetés szűkölő korlátjaihoz igazítja költéseit.

Nem reprezentatív, olvasói felmérésünk szerint a válaszadók többsége megfontoltan jár el, és inkább csökkenti a karácsonyi ajándékokra szánt keretet, elvetve a hitelfelvétel lehetőségét. A szavazásban résztvevő Olvasóink 83 százalék a szűkebb költségvetésre voksolt.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A KMPG felmérése arról tanúskodik, hogy nem csak a magyar háztartások fogják vissza kiadásaikat, ugyanígy gondolkodnak a britek is. Csupán minden tizedik brit szán többet idén a karácsonyra, mint tavaly. A bevásárló utcai butikok forgalmának visszaesése, melyek az előző év hasonló időszakában mértnél majd 4 százalékkal kisebb forgalmat bonyolítanak.

Ez azonban nem jelent egyet azzal, hogy a karácsonyi vásárlások volumene is ilyen mértékben csökkenne, Nagy-Britanniában ugyanis egyre nagyobb szerephez jut az online értékesítési csatorna, merész becslések szerint a karácsonyi ajándékok 87 százalékát ilyen formában szerzik majd be a kinti vásárlók.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?