Júniusig tart a karácsony: rengetegen csapdába esnek!

Pénzcentrum
2007. december 19. 13:00

A karácsonyi ünnepeket megelőző néhány hónap itthon és a világ szinte bármely országában a kereskedők szemszögéből nézve a forgalom csúcspontját, a vásárlók számára pedig a költekezés idejét jelenti. Az elmúlt három évben decemberben csak mindennapi alaptermékekre (élelmiszerek, vegyi áruk, kozmetikai termékek) átlagosan 23 százalékkal költöttünk többet. Az egyéb termékek esetében a volumennövekedés azonban ennél jóval nagyobb volt. A megszorítások közepette azonban jogosan merül fel a kérdés: fenntartható a költekezés, érdemes akár a hitelfelvételt is felvállalva egyre többet kiadni?

Egy nemrégiben megjelent brit felmérés szerint a szigetország hitelkártyásainak 20 százaléka még következő év júniusában is az előző év decemberében felhalmozott adósságot nyögi. 10 százalékuknak szeptemberre sem sikerül visszafizetnie a karácsonyi ajándékok és az ünneplés árát, 4 százalékuk pedig évről évre görgeti maga előtt a decemberben felhalmozott adósság egy részét.

A probléma nagyságrendjét mutatja, hogy a karácsony előtt elköltésre kerülő 53 milliárd font jelentős hányada, több mint 20 százaléka hitelkártyás költésből származik. Nálunk ez az arány még bizonyosan jóval alacsonyabb, mivel a hitelkártya még kevésbé elterjedt. A legtöbben továbbra is a jóval egyszerűbb személyi kölcsönt választják.

A személyi kölcsön bár könnyen elérhető, mégis költséges megoldás. S ha az alacsony törlesztőrészletekért felvállaljuk a hosszabb futamidőt, évekig nyöghetjük egyetlen karácsony terheit. Érdemes tehát megfontolni, nem jár-e jobban az, aki reálbér-csökkenés idején a családi költségvetés szűkölő korlátjaihoz igazítja költéseit.

Nem reprezentatív, olvasói felmérésünk szerint a válaszadók többsége megfontoltan jár el, és inkább csökkenti a karácsonyi ajándékokra szánt keretet, elvetve a hitelfelvétel lehetőségét. A szavazásban résztvevő Olvasóink 83 százalék a szűkebb költségvetésre voksolt.

A KMPG felmérése arról tanúskodik, hogy nem csak a magyar háztartások fogják vissza kiadásaikat, ugyanígy gondolkodnak a britek is. Csupán minden tizedik brit szán többet idén a karácsonyra, mint tavaly. A bevásárló utcai butikok forgalmának visszaesése, melyek az előző év hasonló időszakában mértnél majd 4 százalékkal kisebb forgalmat bonyolítanak.

Ez azonban nem jelent egyet azzal, hogy a karácsonyi vásárlások volumene is ilyen mértékben csökkenne, Nagy-Britanniában ugyanis egyre nagyobb szerephez jut az online értékesítési csatorna, merész becslések szerint a karácsonyi ajándékok 87 százalékát ilyen formában szerzik majd be a kinti vásárlók.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16