14 °C Budapest

Miben mesterkedik az OTP? Küszöbön a nagy dobás!

Pénzcentrum
2007. december 12. 05:40

Amit a micropaymentről tudni érdemes... Egyre gyakrabban hallhatunk a bankkártya alternatívájaként megjelenő fizetési formákról. Az újítások egy része az online fizetés biztonságosabbá tételét célozza, másik része költséghatékony és időkímélő megoldást szeretne nyújtani a banki szolgáltatásokat aktívan igénybe vevő, de újdonságokra nyitott ügyfelek számára. A micropayment, vagyis alacsony összegű fizetéseket, bonyolító rendszerek az előbbi célt szeretnék megvalósítani, biztonságot nyújtva az e-kereskedelem előnyeit kiaknázóknak.

Utoljára a tavalyi év őszén foglalkoztunk részletesen a hazánkban is elérhető P2P, vagyis person-to-person pénzküldő rendszerekkel. Az elmúlt 16 hónapban azonban jelentősen bővült a lehetőségek skálája, sőt a hazai bankpiac egyik legnagyobb szereplőjének várható piacra lépése azt is jelzi, hogy az egyébként kevéssé fogékony magyar lakosság körében is megvan az igény a micropayment szolgáltatások iránt.

Rettegés helyett: fizess biztonságosan!

Egy nemrégiben napvilágra került piaci pletyka szerint a hazai piac domináns szereplője, az OTP Bank a közeljövőben mikrofizetési szolgáltatás bevezetését tervezi. A pénzintézet illetékes kollégái nem cáfolták a hírt, de kérdésünkre csupán annyit árultak el, hogy "az OTP Bank többféle fejlesztési lehetőséget vizsgál a fizetési megoldások körében, beleértve az internetbanki, mobilbanki és mikrofizetési szolgáltatásokat is." Információink szerint a projekt készültsége foka olyan, hogy néhány hónapon belül való megjelenés sem zárható ki.

Azt azonban még egyáltalán nem lehet tudni, hogy a bank a micropayment szegmens mely részét szeretné kiaknázni, a virtuális pénztárca szolgáltatásokon kívül ugyanis az sms-fizetés, a telefonos fizetés és több olyan fizetési mód is ebbe a kategóriába tartozik, mely nem a fent említett P2P-rendszerek körébe tartozik.

Addig is, míg kiderül, hogy a mérlegelés végeredményeként megszületik-e maga a termék, érdemes megnézni, hogy milyen lehetőségek állnak manapság azok rendelkezésére, akik virtuális pénzküldő rendszereken keresztül szeretnék napi vásárlásaikat bonyolítani, csökkentve ezzel az adatlopás kockázatát. Ám mielőtt belevágnánk a jelenleg elérhető szolgáltatások részletezésébe, érdemes nagyító alá venni a potenciális ügyfelek körét, hogy megtudjuk, van-e egyáltalán tér ezen szolgáltatások számára, mit nyerhet a piacra elsőként belépő pénzintézet?

Nem szeretjük az alternatívákat, vagy mégis?

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet II. e-money szimpóziumra készült felmérése arra enged következtetni, hogy a magyar lakosság jelentős, 50 százalékot meghaladó hányada teljesen elzárkózik az alternatív fizetési formáktól. Ez esetben azonban nem a cikkünk következő bekezdéseiben jelentős szerepet kapó elektronikus pénztárcákról van szó, hanem a mobilfizetésről.

Bár a helyzet enyhén javul, a teljes népesség 62 százaléka nem használná fizetésre a mobiltelefonját, ez az arány a mobiltelefonnal rendelkezők esetében valamivel alacsonyabb. Minden második mobilos idegenkedik ettől a fizetési formától, holott annak tesztelés alatt álló változatai biztonságosabb és gyorsabb fizetést tesznek lehetővé.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Látható tehát, hogy nem rajongunk a mobilos fizetésért, többségünk pedig az online vásárlástól is ódzkodik. A megkérdezettek 69 százaléka biztos benne, hogy nem adná meg bankkártyájának számát, inkább lemond az internetes vásárlás biztosította előnyökről és kényelemről. A felmérés azonban arra nem ad választ, hogy az ódzkodó bankkártyások között milyen arányban vannak azok, akiket a csalások riasztanak el.

Az online fizetésre nemet mondók magas aránya jelentős potenciált rejt magában, őket egy új, a biztonság mellett egyéb plusz előnyt is adó szolgáltatással lehet a piacra csábítani. A kereskedelmi bankok által ajánlott eszközök (virtuális kártyák) megoldást jelentenek az adatbiztonsági problémákra, nem teszik azonban lehetővé, hogy az e-kereskedelmre nyitottak kedvezményes formában egymás között kereskedjenek.

Jelenleg erre csakis külföldi rendszereken keresztül van lehetősége a magyar vásárlóknak, így egy alacsonyabb díjakkal dolgozó hazai szolgáltatónak bizonyosan lenne tér a piacon. S minden valószínűség szerint ebben az esetben is igaz, hogy a legnagyobb kockázatot felvállaló első belépő, amennyiben a piacra lépés sikeres, lefölözi a piacot.

Kérdés persze, hogy az első belépő milyen gátat állít majd a szolgáltató-váltás elé, a P2P rendszerek esetében ugyanis az egyszerű, online regisztráció a számlavezető bank lecserélésénél könnyedebb megoldást nyújt. (A micropayment számlaszolgáltatáshoz csatolásával a kisfizetést lehetővé tévő szolgáltatások előnyét semmisítenék meg, így ez a lehetőség nem valószínű.)

Megnéztük az árakat, leesett az állunk!

Megnyílt a Paypal a magyarok előtt...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem