3 °C Budapest

Ellopták a bankkártyádat? Megvan, mit kell tenned...

Pénzcentrum
2007. december 18. 10:00

A Magyar Nemzeti Bank egy nemrégiben nyilvánosságra hozott kiadványában a bankkártyákkal kapcsolatos alapvető és problémás kérdésekre ad választ. Többek között arra, mi történik abban az esetben, ha a betéti- vagy éppen hitelkártya illetéktelen kezekbe kerül, s ebből a kártyabirtokosnak kára keletkezik.

A bankkártya eltűnését, ahogy arra bank és az ügyfél között megszülető szerződésben megfogalmazódik, az ügyfélnek azonnal jelentenie kell. A bejelentés előtt keletkezett kárért 45 ezer forintig ugyanis őt viseli a felelősség, a bejelentés után azonban a banknak vagy a kereskedőnek meg vállalnia az anyagi felelősséget.

A bank esetében is van azonban egy értékhatár, ez 15 millió forint, ami után már az sem felelős. Azt, hogy a 15 millió forintot meghaladó kár kit illet, a törvény már nem szabályozza - írja a Napi.

Ki fizet, ha visszaélnek a bankkártyáddal? Ne számíts sok jóra!

A bejelentést követően a kibocsátónak kell mint elkövetnie annak érdekében, hogy a kártyát ne használhassa illetéktelen személy. A felelősség akkor is őt terheli, ha neki felróható technikai hiba miatt a kártyabirtokos nem tudta a bankot értesíteni annak eltűnéséről.

A bankot egyetlen esetben nem terheli kárviselési kötelezettség, akkor, ha bizonyítani tudja, hogy szándékosan megszedtük a szerződést vagy súlyos gondatlanságot követtünk el. Mivel a PIN-kódot csak mi tudjuk, minden olyan esetben, amikor ennek valaki más is birtokába jut, szerződést szegünk, és lemondhatunk a kárunk megtérítéséről.

Az uniós szabályozás életbe lépésének köszönhetően jelentősen szigorodtak a fogyasztóvédelmi szabályok. Így például a bankkártyás adatokkal való visszaélésből származó kár a kibocsátót terheli, ha annak használatakor a kártya fizikailag nincs jelen (onlin vásárlás).

Az MNB állás foglalása szerint a CVV2 és a CVC2 kódok bekérése sem jelent ez alól kivételt, hiszen ezek nem titkos információk, mint a PIN-kód, mindenki számára látható helyen, a kártya hátoldalán szerepelnek.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
MEDIA1  |  2022. december 6. 17:38
Az RTL több műsorában is szereplő Osváth Zsolt youtuber Zshowtime nevű csatornájának nyilatkozva egy...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 6. 14:36
A decemberi Top 10-es listám egyik cége. Az osztalékhozama még soha nem volt ilyen magas, 10% körül...
MNB Intézet  |  2022. december 6. 11:17
A japán jen közel 30 százalékos gyengülést mutatott az elmúlt egy év során, amivel az 1988-as részvé...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?