Ellopták a bankkártyádat? Megvan, mit kell tenned...

Pénzcentrum
2007. december 18. 10:00

A Magyar Nemzeti Bank egy nemrégiben nyilvánosságra hozott kiadványában a bankkártyákkal kapcsolatos alapvető és problémás kérdésekre ad választ. Többek között arra, mi történik abban az esetben, ha a betéti- vagy éppen hitelkártya illetéktelen kezekbe kerül, s ebből a kártyabirtokosnak kára keletkezik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A bankkártya eltűnését, ahogy arra bank és az ügyfél között megszülető szerződésben megfogalmazódik, az ügyfélnek azonnal jelentenie kell. A bejelentés előtt keletkezett kárért 45 ezer forintig ugyanis őt viseli a felelősség, a bejelentés után azonban a banknak vagy a kereskedőnek meg vállalnia az anyagi felelősséget.

A bank esetében is van azonban egy értékhatár, ez 15 millió forint, ami után már az sem felelős. Azt, hogy a 15 millió forintot meghaladó kár kit illet, a törvény már nem szabályozza - írja a Napi.

Ki fizet, ha visszaélnek a bankkártyáddal? Ne számíts sok jóra!

A bejelentést követően a kibocsátónak kell mint elkövetnie annak érdekében, hogy a kártyát ne használhassa illetéktelen személy. A felelősség akkor is őt terheli, ha neki felróható technikai hiba miatt a kártyabirtokos nem tudta a bankot értesíteni annak eltűnéséről.

A bankot egyetlen esetben nem terheli kárviselési kötelezettség, akkor, ha bizonyítani tudja, hogy szándékosan megszedtük a szerződést vagy súlyos gondatlanságot követtünk el. Mivel a PIN-kódot csak mi tudjuk, minden olyan esetben, amikor ennek valaki más is birtokába jut, szerződést szegünk, és lemondhatunk a kárunk megtérítéséről.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az uniós szabályozás életbe lépésének köszönhetően jelentősen szigorodtak a fogyasztóvédelmi szabályok. Így például a bankkártyás adatokkal való visszaélésből származó kár a kibocsátót terheli, ha annak használatakor a kártya fizikailag nincs jelen (onlin vásárlás).

Az MNB állás foglalása szerint a CVV2 és a CVC2 kódok bekérése sem jelent ez alól kivételt, hiszen ezek nem titkos információk, mint a PIN-kód, mindenki számára látható helyen, a kártya hátoldalán szerepelnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?