6 °C Budapest

Rémálommá váló ajándékvásárlás? Még elkerülheted...

Pénzcentrum
2007. november 23. 05:40

Akciós kamatok, de mi van még? A karácsony közeledtét a bevásárlóközpontokban, a boltok kirakataiban és az utcákon feltűnő díszek és piros sapkák mellett az is jelzi, hogy megszaporodnak a kereskedelmi bankok akcióit népszerűsítő reklámok. Persze a lejobb megoldást az jelenti, ha az akciós termékek helyett saját forrásból vesszük meg az ajándékot. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, akkor sem kell álmatlan éjszakákon át gyötrődnünk, egy megfelelő hiteltermék megoldást jelenthet a gonjainkra. A következőkben annak nézünk utána, hogy a bankoknak milyen elképzelései vannak erről a termékről.

A bankok igyekezete nem véletlen, a GfK felmérése szerint ugyanis a tavalyi év utolsó hónapjában közel 25 százalékkal többet költöttünk az előkészületek miatt, mint egy átlagos hónapban. Ennek fényében szinte természetes jelenségnek tűnik, hogy a bankok szeretnének minél nagyobb szeletet kihasítani az utolsó hetek költségeiből, és ezért egyre-másra kedvezményekkel ostromolják a vásárlókat. Meglepetésekre azonban ne nagyon számítsunk!

Személyi hitel? Dunát lehetne rekeszteni...

Bár a jelzáloghiteles konstrukciókat jellemző alacsonyabb kockázat miatt ezen termékek jóval olcsóbb alternatívát kínálnának a tartós fogyasztási cikkeket vásárlóknak, a jelek szerint a kezdeti költségeket és a hitelbírálatot még mindig riasztóan magasnak és hosszúnak ítélik a bankok. Többségük ezért megmarad a klasszikus, fedezetlen és kicsit "drága" személyi kölcsönnél és itt próbál meg ringbe szállni a vásárlók kegyeiért.


Látható, hogy az ajánlatok az alapkondíciók tekintetében kevés eltérést mutatnak, ajánlataikban nem az akciós kamatokra, hanem a kedvezményes konstrukciók egyéb vonzó tulajdonságaira helyezik a hangsúlyt. Így például az UniCredit Bank újratöltődő keretet ajánl. Ez annyit jelent, hogy azon hitelfelvevők, akik az első kilenc hónapban problémamentesen törlesztették hitelüket, a már visszafizetett összeg értékében, újabb hitelbírálat nélkül, hitel felvételére válnak jogosulttá.

Az OTP az akciós kamatok mellé hosszú, 84 hónapos futamidőt és 3 hónapos halasztott fizetési lehetőséget is ajánl. S, hogy teljes legyen a kép, a bank az első 4000 ügyfélnek, aki 1 és 1,6 millió forint közötti összeget igényel egy karácsonyfadísz szettel, az ennél magasabb hitelösszeget kapó 500 ügyfélnek pedig 15 ezer forintos MediaMarkt utalvánnyal kedveskedik. Kiköti azonban, hogy a kedvezményes kamat csak 1 és 1,6 millió forint közötti hitelösszeg és 84 hónapos futamidő esetén érvényes, annak első hat hónapjában.

A Budapest Bank ezzel szemben a kezdeti költségek oldaláról fogja meg az ügyfeleket, a 6 hónapig érvényes akciós kamatokat ugyanis a hitelfolyósítási díj elengedésével és az első törlesztésig megtörténő előtörlesztés költségeitől való eltekintéssel egészítve ki. A bank emellett vállalja, hogy akár 3 nap alatt folyósít, persze bizonyos feltételek teljesülése mellett.

A kedvezmények azonban ez esetben sincsenek ingyen: az akció minden pontját igénybe venni szándékozóknak ugyanis számlát kell nyitniuk a banknál, ide kell utaltatniuk munkabérüket, és innen kell megkezdeniük a törlesztést.

Hasonlóan cselekszik a Raiffeisen is, amikor a számlájukat aktívan használó ügyfelek esetében jóváírja a hitelbírálati díjat. A Citibank azonban azokat díjazza, akik az online igénylési felületet használják.

Olcsóbb megoldásra vágysz? Az is van...

3 helyen ingatlanfedezettel is van

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?