15 °C Budapest

Egyedi lakáshitel helyben - ráfizetsz a könnyebb megoldásra?

Pénzcentrum
2007. november 19. 05:55

Hitelek egy kicsit másként? A lakáshitelesekért folytatott harc már a kereskedelmi bankok között is a hitelezési politika részleges lazításához és egyre innovatívabb, az ügyfél számára nagyobb szabadságot biztosító termékek piacra kerüléséhez vezetett. A bankpiacnál több szereplővel bíró takarékszövetkezeti piacon a verseny még ennél is nagyobb, így jogosan merül fel a kérdés: mivel tudnak többet, vagy mást adni a helyi érdekeltségű takarékszövetkezetek?

A Takarékszövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségét és az Országos Takarékszövetkezeti Szövetséget kérdeztük arról, hogy a tagjaik által kínált hiteltermékek mennyiben különböznek a kereskedelmi bankok által ajánlottaktól, illetve, hogy miben látják a takarékszövetkezetek előnyét a kereskedelmi bankokkal szemben.

Kérdésünkre az OTSZ illetékese elmondta, hogy véleményük szerint a legnagyobb előnyt a gyors ügyintézés jelenti. A takarékszövetkezetek esetében ugyanis a kereskedelmi bankoknál egyszerűbb szervezeti struktúra miatt gyorsabb a hitelbírálat. Az ügyeket helyben intézik, a hitelösszeg függvényében a hitelkérelem sorsáról különböző osztályú cenzúrabizottságok döntenek.

A TÉSZ megerősítette a fent leírtakat, előnynek véli ezen kívül, hogy a takarékszövetkezetek helyi érdekeltségűek, tehát könnyebben hozzá tudják igazítani termékstruktúrájukat az általuk megcélzott célcsoport igényeihez.

Lássuk a hiteleket! Minden van, csak kicsit másképp...

A takarékszövetkezeteket tömörítő szövetségek rámutattak arra, hogy nincs releváns különbség az alaptermékekben: a takarékszövetkezetek a bankokhoz hasonlóan a hiteltermékek közül folyószámlahitelt, személyi kölcsönt, szabad felhasználású jelzáloghitelt és különböző támogatott, illetve piaci kamatozású lakáshitelt kínálnak ügyfeleik számára.

A takarékszövetkezetek honlapjait böngészve azonban mégiscsak sikerült néhány lényegi eltérést felfedeznünk, bár a böngészés nem bizonyult egyszerű feladatnak, mivel ezen pénzügyi szervezeteket jelenleg még nem köti az információnyújtásra vonatkozó szabályozás, így azok online formában csak a kondíciók szűk körére engednek rálátást. Ez azonban januártól, az érvényes jogszabályok módosulásával változni fog, így a takarékszövetkezetek honlapjain is egyszerűbb lesz a tájékozódás.

Némi információhoz azonban így is sikerült hozzájutni: megtudhattuk, hogy a helyi érdekeltségű pénzintézetek többségükben a banki gyakorlatnál szigorúbb hitelezési politikát folytatnak. Szűkebbre szabják mind a finanszírozási arányt, mind pedig a felvehető hitelösszeg és a futamidő maximumát.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Több helyütt, így például a Pilisvörösvár és Vidéke Takarékszövetkezetnél, erősen korlátos a futamidő, maximuma 15-20 év között változik, de találkoztunk olyan konstrukcióval is ahol az ügyfelek csupán 1 és 10 év közötti időtartam közül választhatnak. A maximális 20 éves időtartam leginkább az államilag támogatott hitelek esetében jellemző.

A devizahitelek állományának bővülési ütemét tekintve erős hátrányt jelent a takarékszövetkezetek számára, hogy többségük még mindig csakis forinthiteleket nyújt. A TÉSZ tagjai között, bár ritkaság számba megy, de egyes hiteltermékek esetében találkozhatunk devizában denominált konstrukciókkal, míg az OTSZ-be tömörült takarékszövetkezetek körülbelül 1/3-a már mérlegelte és be is vezetette a svájci frank-, illetve az euró alapú hiteleket.

Fontos kérdés emellett, hogy a takarékszövetkezetek többsége a bankok által lassanként elfogadott passzív BAR-listás ügyfeleknek sem kegyelmez: az OTSZ tagjai egyáltalán nem, míg a TÉSZ-hez tartozó pénzügyi szervezetek egy része egyedi elbírálás alapján, szigorított feltételek mellett passzív BAR-osoknak is nyújt hitelt.

Lakás értékbecslés nélkül? Benne vannak a buliban...

Mennyit kapsz az ingatlanodra?

A két szövetség által képviselt takarékszövetkezetek esetében a hitelezési politika a lakáscélú jelzáloghitelek esetében nem mutat jelentős eltérést a bankok által alkalmazottakhoz képest. A szövetkezetek többsége a piaci érték 50-70 százalékát hitelezi meg, de már ezen a piacon is találkozhatunk olyan konstrukcióval, mely bizonyos feltételek megléte mellett akár a teljes vételár hitelből való finanszírozására is lehetőséget nyújt. Ez azonban ezen a piacon csakis egyedi elbírálás mellett lehetséges.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20