Türelmi idő a hitelkártyásoknak: csak 45 nap után emelnének díjat...

Pénzcentrum
2007. október 4. 11:00

Számos cikkben hírt adtunk már arról, hogy hogyan kell helyesen, vagyis alacsony költségekkel használni egy hitelkártyát. Szinte minden frissen szabad forráshoz jutó hitelkártyás úgy gondolja, hogy ő, a többséggel ellentétben, teljesen ingyen fogja használni a bank pénzét. Ez rendben is lenne, ameddig ő kontrollálja a fizetendő díjakat. De mi van akkor ha bejelentés nélkül emelkedik a fizetendő összeg?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy amerikai bankigazgató most emelte fel hangját a hitelkártya használók érdekében, ugyanis szerinte joguk lenne a elutasítani a díjak emelését, és biztosítani kellene a számukra egy lehetőséget az összeg eredeti díjakkal történő visszafizetésére.

A hazai bankok által szolgáltatott adatok szerint a hitelkártya-birtokosok 70 százaléka évente legalább egyszer, de leginkább többször megcsúszik a fizetéssel és jó ügyfélhez méltóan kamatot fizet a bank felé. A 2006-os adatok azonban arról tanúskodnak, hogy az ügyfelek az korábbi évektől eltérően egyre kevésbé veszik komolyan a figyelmeztetéseket: manapság szinte minden ötödik hitelkártyával elvégzett művelet készpénzfelvétel, ami lényegesen több pénzbe kerül.

Egy korábbi cikkünkből kiderül, hogy az MKB Banknál az ügyfelek mintegy 50%-a a kártyahasználat első félévében odafigyel a pontos visszafizetésre, így kihasználja a kamatmentes lehetőséget, majd átesik a rulírozó kategóriába (nem rossz üzletet jelentve a banknak).

Vagyis itthon is váratlanul érné az ügyfeleket egy értesítés nélküli, nagyobb összegű emelés, sőt, az sem elképzelhetetlen, hogy számos kártyabirtokos már nem tudná fizetni a megnövekedett plusz kiadásokat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az amerikai jegybanknak már fontolgatja a türelmi idő bevezetését, vagyis azt, hogy a díjak emelése előtt 45 nappal az ügyfelet mindenképpen értesíteni kell, ami lehetővé tenné a hitelkártya használóknak a megelőző intézkedések megtételét. Ez alatt az idő alatt a tartozás visszafizetésére, vagy új, alacsonyabb díjjal rendelkező számla nyitására is lenne lehetőség.

Ezzel a kártyahasználók sokkal könnyebben tudnák tervezni a kiadásaikat, és nem érné váratlanul őket egy esetleges emelés.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06