Türelmi idő a hitelkártyásoknak: csak 45 nap után emelnének díjat...

Pénzcentrum
2007. október 4. 11:00

Számos cikkben hírt adtunk már arról, hogy hogyan kell helyesen, vagyis alacsony költségekkel használni egy hitelkártyát. Szinte minden frissen szabad forráshoz jutó hitelkártyás úgy gondolja, hogy ő, a többséggel ellentétben, teljesen ingyen fogja használni a bank pénzét. Ez rendben is lenne, ameddig ő kontrollálja a fizetendő díjakat. De mi van akkor ha bejelentés nélkül emelkedik a fizetendő összeg?

Egy amerikai bankigazgató most emelte fel hangját a hitelkártya használók érdekében, ugyanis szerinte joguk lenne a elutasítani a díjak emelését, és biztosítani kellene a számukra egy lehetőséget az összeg eredeti díjakkal történő visszafizetésére.

A hazai bankok által szolgáltatott adatok szerint a hitelkártya-birtokosok 70 százaléka évente legalább egyszer, de leginkább többször megcsúszik a fizetéssel és jó ügyfélhez méltóan kamatot fizet a bank felé. A 2006-os adatok azonban arról tanúskodnak, hogy az ügyfelek az korábbi évektől eltérően egyre kevésbé veszik komolyan a figyelmeztetéseket: manapság szinte minden ötödik hitelkártyával elvégzett művelet készpénzfelvétel, ami lényegesen több pénzbe kerül.

Egy korábbi cikkünkből kiderül, hogy az MKB Banknál az ügyfelek mintegy 50%-a a kártyahasználat első félévében odafigyel a pontos visszafizetésre, így kihasználja a kamatmentes lehetőséget, majd átesik a rulírozó kategóriába (nem rossz üzletet jelentve a banknak).

Vagyis itthon is váratlanul érné az ügyfeleket egy értesítés nélküli, nagyobb összegű emelés, sőt, az sem elképzelhetetlen, hogy számos kártyabirtokos már nem tudná fizetni a megnövekedett plusz kiadásokat.

Az amerikai jegybanknak már fontolgatja a türelmi idő bevezetését, vagyis azt, hogy a díjak emelése előtt 45 nappal az ügyfelet mindenképpen értesíteni kell, ami lehetővé tenné a hitelkártya használóknak a megelőző intézkedések megtételét. Ez alatt az idő alatt a tartozás visszafizetésére, vagy új, alacsonyabb díjjal rendelkező számla nyitására is lenne lehetőség.

Ezzel a kártyahasználók sokkal könnyebben tudnák tervezni a kiadásaikat, és nem érné váratlanul őket egy esetleges emelés.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19