4 °C Budapest

Hitelkártyás csapda: életfogytiglanra ítélik ügyfeleiket a bankok

Pénzcentrum
2007. július 19. 13:00

Manapság a világ több országában is súlyos gondot okoz az eladósodott lakosság számára, hogy a jegybanki alapkamat-emelési hullám mentén növekvő hitelkamatok miatt megemelkedett törlesztőrészleteket kifizesse.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kamatemelési hullám a brit piacot is elérte, ahol jelenleg főként a fix kamatozású jelzáloghitellel rendelkezőknek kell aggódniuk a nemsokára lejáró kétéves kamatperiódus miatt, amikor is akár majd 70 százalékkal növekedhet meg a hitelük törlesztőrészlete.

A kereskedelmi bankok a hitelezési problémák közepette azonban nemhogy szigorítanák a feltételeket, csökkentik a hitelkártyák esetében előírt minimális törlesztőrészletet, amely látszólag enyhíthet a családi költségvetés határait a végletekig kifeszítő hitelfelvevőkön.

A matematika azonban mindenképpen nemet mond az első látásra gálánsnak tűnő kezdeményezésre, a minimális törlesztőrészlet 3 százalékról kettőre való csökkentése ugyanis mindegy megduplázza az átlagos hitelkártya-tartozás törlesztési idejét, amely így akár a jelzáloghitelek esetében is kivételes 30 évre is kitolódhat.

A kártyakibocsátók önzetlenségét azonban sokkal inkább az a tény cáfolja, hogy a 2 százalékos minimális törlesztőrészlet megfizetése mellett az ügyfél közel két és félszer annyi kamatot fizet, mint ha a három százalékkal csökkentette volna minden hónapban a tartozását.

A kereskedelmi bankok és pénzügyi vállalkozások számára nyereséget jelentő kamatfizetés pedig közel 3,5 millió ügyfél esetében valósul meg, a szigetországban ugyanis ennyien vannak, akik görgetik maguk előtt a hitelkártya-tartozásukat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A számok tükrében komoly aggályok merülnek fel a csökkentés tényleges céljával kapcsolatban, és előtérbe kerül az ügyfelek felelőssége a hitelkártyával kapcsolatos döntésekben.

Hazánkban a minimális törlesztés 5 és 10 százalék között mozog, tehát a bankok kisebb teret engednek a kártyatulajdonosoknak arra, hogy maguk döntsenek a visszafizetés mikéntjéről és a "futamidő" hosszáról.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?