Százezreket húznak ki a hitelkártyások zsebéből - az ördög a részletekben rejlik

Pénzcentrum
2007. szeptember 10. 13:00

A kibocsátott hitelkártyák száma 2006. második felében elérte a 1,5 milliót, vagyis körülbelül ennyien döntöttek úgy hazánkban, hogy kihasználják a bank adta lehetőséget, és szükség esetére kitágítják a családi költségvetés határait, a bank pénzét kölcsönvéve.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hitelkártyás konstrukciókkal kapcsolatban gyakorta elhangzik az a közmondás, miszerint az ördög a részletekben rejlik. S hogy mennyire így van ez, azt jól példázza az egyik amerikai hitelintézet hitelkártyatermékének esete.

Az első évben 0 százalékos hitelkamatokat és 1 százalékos készpénz-jóváírási kedvezményt biztosító termék ugyanis a szó szoros értelmében véve rendkívüli kondíciókkal rendelkezik, bár ezt a körülménykent sajnos nem sorolhatjuk a pozitívumok sorába.

Az "ingyenhitelért" ugyanis súlyos árat fizetnek azok, akik a kártyát a hitelkártyás aranyszabályt megszegve, készpénzfelvételre szeretnék használni. A tranzakció díja ugyanis eléri az felvett összeg öt százalékát, ez azt jelenti, hogy 500 dollárnyi (93500 forintnyi) felvételért a Best Buy kártyával rendelkezők alkalmanként 25 dollárt (4675 Ft) fizetnek.

Emellett a készpénzfelvételi tranzakciókra természetesen nem vonatkozik az ígért egy éves kamatmentesség, sőt a hitelkártyásoknak, a kamatkörnyezet által nem indokolt 26 százalékos terhet kell az automatából felvett összegek után megfizetniük Ez egy 1000 dolláros (187 ezer dolláros) adósság esetén akár 260 dollárt (48 ezer forintot) is jelenthet egyetlen év alatt.

A kártyakibocsátó azonban nem állt meg itt, a késedelmesen fizetést is az általános piaci magatartástól eltérően szankcionálja. A fix, 29-35 dolláros késedelmi díj mellett ugyanis 30 százalékos késedelmi kamattal is sújtja az ügyfeleket, a kamatszámítás alapja pedig a teljes hitelösszeg. Az 5000 dolláros (9,3 millió forintos) tartozás esetében egy év leforgása alatt 1500 dollárnyi (280,5 ezer forintnyi) plusz befizetést elkerülendő az adós csakis egyet tehet, kiegyenlíti a teljes tartozást.

Bár a felszámított kamatok mértéke mindenképpen magasabb az átlagosnál, ezen szankciókat gyakorta alkalmazzák a kinti hitelintézetek. Az újdonságot a hitelkeret-emelés díja jelenti, mely a hirdetmény szerint akár a jelenlegi hitelkeret 50 százalékára is rúghat. Vagyis, ha bárki arra vetemedne, hogy a 1000 dolláros keretét valamilyen oknál fogva 500 dollárra megnövelje, akkor ez pontosan ebbe az összegbe kerül neki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kártyakibocsátó pénzügyi vállalkozás call-centere úgy nyilatkozott, hogy a hirdetményben szereplő díj jelenleg nincs érvényben, kérdéses, hogy vajon ez esetben miért szerepel egyáltalán a hirdetményben.

Hazánkban jelenleg nincs teljes kamatmentességet biztosító konstrukció, ennek létjogosultsága azonban megkérdőjelezhető, hiszen abban az esetben, ha a hitelkártyás ügyfél megfelelően használja a plasztikot, egyébként is kamat nélkül használhatja a bank pénzét.

A Best Buy kártya esetének tanulsága így nem a kamatmentes periódus kihasználásában rejlik sokkal inkább arra figyelmeztet, hogy mindenképpen szükséges elolvasni a részletes feltételeket, mielőtt belevágnánk nagykalandba egy sokat ígérő, de önmagáról sokat elrejtő hitelkártyával.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?