7 °C Budapest

Százezreket húznak ki a hitelkártyások zsebéből - az ördög a részletekben rejlik

Pénzcentrum
2007. szeptember 10. 13:00

A kibocsátott hitelkártyák száma 2006. második felében elérte a 1,5 milliót, vagyis körülbelül ennyien döntöttek úgy hazánkban, hogy kihasználják a bank adta lehetőséget, és szükség esetére kitágítják a családi költségvetés határait, a bank pénzét kölcsönvéve.

A hitelkártyás konstrukciókkal kapcsolatban gyakorta elhangzik az a közmondás, miszerint az ördög a részletekben rejlik. S hogy mennyire így van ez, azt jól példázza az egyik amerikai hitelintézet hitelkártyatermékének esete.

Az első évben 0 százalékos hitelkamatokat és 1 százalékos készpénz-jóváírási kedvezményt biztosító termék ugyanis a szó szoros értelmében véve rendkívüli kondíciókkal rendelkezik, bár ezt a körülménykent sajnos nem sorolhatjuk a pozitívumok sorába.

Az "ingyenhitelért" ugyanis súlyos árat fizetnek azok, akik a kártyát a hitelkártyás aranyszabályt megszegve, készpénzfelvételre szeretnék használni. A tranzakció díja ugyanis eléri az felvett összeg öt százalékát, ez azt jelenti, hogy 500 dollárnyi (93500 forintnyi) felvételért a Best Buy kártyával rendelkezők alkalmanként 25 dollárt (4675 Ft) fizetnek.

Emellett a készpénzfelvételi tranzakciókra természetesen nem vonatkozik az ígért egy éves kamatmentesség, sőt a hitelkártyásoknak, a kamatkörnyezet által nem indokolt 26 százalékos terhet kell az automatából felvett összegek után megfizetniük Ez egy 1000 dolláros (187 ezer dolláros) adósság esetén akár 260 dollárt (48 ezer forintot) is jelenthet egyetlen év alatt.

A kártyakibocsátó azonban nem állt meg itt, a késedelmesen fizetést is az általános piaci magatartástól eltérően szankcionálja. A fix, 29-35 dolláros késedelmi díj mellett ugyanis 30 százalékos késedelmi kamattal is sújtja az ügyfeleket, a kamatszámítás alapja pedig a teljes hitelösszeg. Az 5000 dolláros (9,3 millió forintos) tartozás esetében egy év leforgása alatt 1500 dollárnyi (280,5 ezer forintnyi) plusz befizetést elkerülendő az adós csakis egyet tehet, kiegyenlíti a teljes tartozást.

Bár a felszámított kamatok mértéke mindenképpen magasabb az átlagosnál, ezen szankciókat gyakorta alkalmazzák a kinti hitelintézetek. Az újdonságot a hitelkeret-emelés díja jelenti, mely a hirdetmény szerint akár a jelenlegi hitelkeret 50 százalékára is rúghat. Vagyis, ha bárki arra vetemedne, hogy a 1000 dolláros keretét valamilyen oknál fogva 500 dollárra megnövelje, akkor ez pontosan ebbe az összegbe kerül neki.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kártyakibocsátó pénzügyi vállalkozás call-centere úgy nyilatkozott, hogy a hirdetményben szereplő díj jelenleg nincs érvényben, kérdéses, hogy vajon ez esetben miért szerepel egyáltalán a hirdetményben.

Hazánkban jelenleg nincs teljes kamatmentességet biztosító konstrukció, ennek létjogosultsága azonban megkérdőjelezhető, hiszen abban az esetben, ha a hitelkártyás ügyfél megfelelően használja a plasztikot, egyébként is kamat nélkül használhatja a bank pénzét.

A Best Buy kártya esetének tanulsága így nem a kamatmentes periódus kihasználásában rejlik sokkal inkább arra figyelmeztet, hogy mindenképpen szükséges elolvasni a részletes feltételeket, mielőtt belevágnánk nagykalandba egy sokat ígérő, de önmagáról sokat elrejtő hitelkártyával.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm