-2 °C Budapest

Százezreket húznak ki a hitelkártyások zsebéből - az ördög a részletekben rejlik

Pénzcentrum
2007. szeptember 10. 13:00

A kibocsátott hitelkártyák száma 2006. második felében elérte a 1,5 milliót, vagyis körülbelül ennyien döntöttek úgy hazánkban, hogy kihasználják a bank adta lehetőséget, és szükség esetére kitágítják a családi költségvetés határait, a bank pénzét kölcsönvéve.

A hitelkártyás konstrukciókkal kapcsolatban gyakorta elhangzik az a közmondás, miszerint az ördög a részletekben rejlik. S hogy mennyire így van ez, azt jól példázza az egyik amerikai hitelintézet hitelkártyatermékének esete.

Az első évben 0 százalékos hitelkamatokat és 1 százalékos készpénz-jóváírási kedvezményt biztosító termék ugyanis a szó szoros értelmében véve rendkívüli kondíciókkal rendelkezik, bár ezt a körülménykent sajnos nem sorolhatjuk a pozitívumok sorába.

Az "ingyenhitelért" ugyanis súlyos árat fizetnek azok, akik a kártyát a hitelkártyás aranyszabályt megszegve, készpénzfelvételre szeretnék használni. A tranzakció díja ugyanis eléri az felvett összeg öt százalékát, ez azt jelenti, hogy 500 dollárnyi (93500 forintnyi) felvételért a Best Buy kártyával rendelkezők alkalmanként 25 dollárt (4675 Ft) fizetnek.

Emellett a készpénzfelvételi tranzakciókra természetesen nem vonatkozik az ígért egy éves kamatmentesség, sőt a hitelkártyásoknak, a kamatkörnyezet által nem indokolt 26 százalékos terhet kell az automatából felvett összegek után megfizetniük Ez egy 1000 dolláros (187 ezer dolláros) adósság esetén akár 260 dollárt (48 ezer forintot) is jelenthet egyetlen év alatt.

A kártyakibocsátó azonban nem állt meg itt, a késedelmesen fizetést is az általános piaci magatartástól eltérően szankcionálja. A fix, 29-35 dolláros késedelmi díj mellett ugyanis 30 százalékos késedelmi kamattal is sújtja az ügyfeleket, a kamatszámítás alapja pedig a teljes hitelösszeg. Az 5000 dolláros (9,3 millió forintos) tartozás esetében egy év leforgása alatt 1500 dollárnyi (280,5 ezer forintnyi) plusz befizetést elkerülendő az adós csakis egyet tehet, kiegyenlíti a teljes tartozást.

Bár a felszámított kamatok mértéke mindenképpen magasabb az átlagosnál, ezen szankciókat gyakorta alkalmazzák a kinti hitelintézetek. Az újdonságot a hitelkeret-emelés díja jelenti, mely a hirdetmény szerint akár a jelenlegi hitelkeret 50 százalékára is rúghat. Vagyis, ha bárki arra vetemedne, hogy a 1000 dolláros keretét valamilyen oknál fogva 500 dollárra megnövelje, akkor ez pontosan ebbe az összegbe kerül neki.

A kártyakibocsátó pénzügyi vállalkozás call-centere úgy nyilatkozott, hogy a hirdetményben szereplő díj jelenleg nincs érvényben, kérdéses, hogy vajon ez esetben miért szerepel egyáltalán a hirdetményben.

Hazánkban jelenleg nincs teljes kamatmentességet biztosító konstrukció, ennek létjogosultsága azonban megkérdőjelezhető, hiszen abban az esetben, ha a hitelkártyás ügyfél megfelelően használja a plasztikot, egyébként is kamat nélkül használhatja a bank pénzét.

A Best Buy kártya esetének tanulsága így nem a kamatmentes periódus kihasználásában rejlik sokkal inkább arra figyelmeztet, hogy mindenképpen szükséges elolvasni a részletes feltételeket, mielőtt belevágnánk nagykalandba egy sokat ígérő, de önmagáról sokat elrejtő hitelkártyával.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19