Tízezreket spórolhatsz a bankszámládon - válassz jól!

Pénzcentrum
2007. augusztus 1. 05:55

Díjak és csomagok: mi változott az elmúlt három hónapban? Elgondolkodtál már valaha a banki ATM előzz állva azon, hogy mennyibe kerül neked évente, hogy hozzájuss a pénzedhez? Eszedbe jutott, már, hogy mennyit áldozol egy rossz választással a bankok oltárán, amikor az utánajárástól és a lehetséges kellemetlenségektől való félelmedben mégsem lépsz időben, és nem váltasz számlavezető bankot. Megdöbbentő, de a döntés akár 14 ezer forintodba is kerülhet évente.

Ennek az összegnek bizonyosan lenne jobb helye is, persze csak akkor, ha ráeszmélsz a lehetőségre, mely megadatott és időt nem kímélve megteszed a szükséges lépéseket a bankváltás rögös útján.

Előző körképünkhöz hasonlóan, a hazai pénzpiacon tevékenykedő kereskedelmi bankoktól kértünk ajánlatot két, általunk felvázolt ügyfél számára, akik átlagos fizetéssel rendelkeznek, és különböző tranzakciókat hajtanak végre. A következőkben a kapott ajánlatokat vetjük össze az összes havi költség alapján, melynek forrását a bankok által 2007. július 27-30. között szolgáltatott adatok adják. A cikkünk elkészítésekor a Diák- és a Takarékszámlát nem vettük figyelembe.

Nagy csalódások egy még nagyobb ügyben


Az általunk felvázolt A-ügyfél havi 100 000 forint jövedelemmel rendelkezik, melyet minden hónapban az adott kereskedelmi banknál nyitott számlájára utaltat. 3 közüzemi szolgáltató ügyfele, aki a postára járás elkerülése érdekében beszedési megbízást ad a banknak, ezen kívül bankon belülre (15 ezer forint) és bankon kívülre (20 ezer forintot) is utal át pénzt, mindezt otthonról az interneten keresztül teszi. Készpénzt háromszor vesz fel egy hónapban, kétszer saját ATM-ből (20, illetve 10 ezer forintot) és egyszer idegen ATM-ből (5 ezer forintot).


Július hónapban a legjobb ajánlatot az MKB adta, amely csupán havi 380 forint költséget terhel azon ügyfeleire, akik a pénzintézetnél vezetett számlájukat korunk elvárásainak megfelelően használják.


Ha összehasonlítjuk a most kapott ajánlatok alapján elkészített rangsort a három hónappal ezelőtt érvényessel, egyértelműen látszik, hogy csupán kisebb változások mozgatják a pénzintézeteket, és sokkal inkább helycseréről van szó, mint forradalmi változásokról.


A nagy fordulatok elmaradásáról tanúskodik a legkevésbé kedvező és a legjobb ajánlat különbsége is, mely nem növekedett tovább. A legrosszabb ajánlatot adó bank esetében a nyár előrehaladtával is 300 százalékkal kell többet fizetnünk a számlavezetésért.

Díjak itt is, ott is


A következő két táblázatban az A-ügyfél által kezdeményezett tranzakciók díjait foglaltuk össze bankonkénti lebontásban, az ügyfél szempontjából pozitív változásokat zölddel, míg a kedvezőtleneket pirossal jelöltük.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kereskedelmi bankok továbbra is teljesen nyíltan próbálják a különböző díjakat növelését alkalmazva a számukra kedvezőbb online banking felé terelni az ügyfeleket. Ez a szándék jól tetten érhető a bankon belüli online átutalással kapcsolatos díjakban, ez ugyanis az a művelet, amely a legtöbb, pontosan 7 bank esetében ingyenes.


Az OTP esetében a számlavezetési díjak hirtelen megugrását az adja, hogy véget ért az előző körképünk elkészítésekor még érvényben lévő akció, ezért megszűnt az ingyenes számlavezetés lehetősége. A K&H-nál azonban csupán egy néhány forintot jelentő korrekcióról van szó.


Továbbra is súlyos terhet rónak a kereskedelmi bankok azon ügyfelekre, akik készpénzfelvételre használják a bankkártyájukat. A díjak széles skálán mozognak, saját ATM esetében nullától 250 forintig, míg az idegen automatából való pénzfelvétel tarifája elérheti az ötszáz forintos összeget is.


A bankkártyákra vonatkozó díjak összehasonlítását nehezíti, hogy a bankok a legtöbb esetben olyan kártyát ajánlanak, melynek az első éves díja ingyenes, így arról, hogy az első év után mi történik, nem tudunk pontos információval szolgálni.

A CIB Bank ajánlatánál fontos megemlítenünk, hogy a számla eredeti alapdíja 549Ft, amiből 400 Ft jóváírásra kerül - így lesz csupán 149Ft a havi díj -, ha teljesülnek a következő feltételek: legalább havi 50 000Ft, egyösszegű jövedelem-átutalás a CIB Online Magánszámlára, minimum 2 db megbízás tetszőlegesen kombinálva.

Sok a fizethetsz, ha tévedsz egy picit!

Látszólagos rendetlenség

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?