11 °C Budapest

Tízezreket spórolhatsz a bankszámládon - válassz jól!

Pénzcentrum
2007. augusztus 1. 05:55

Díjak és csomagok: mi változott az elmúlt három hónapban? Elgondolkodtál már valaha a banki ATM előzz állva azon, hogy mennyibe kerül neked évente, hogy hozzájuss a pénzedhez? Eszedbe jutott, már, hogy mennyit áldozol egy rossz választással a bankok oltárán, amikor az utánajárástól és a lehetséges kellemetlenségektől való félelmedben mégsem lépsz időben, és nem váltasz számlavezető bankot. Megdöbbentő, de a döntés akár 14 ezer forintodba is kerülhet évente.

Ennek az összegnek bizonyosan lenne jobb helye is, persze csak akkor, ha ráeszmélsz a lehetőségre, mely megadatott és időt nem kímélve megteszed a szükséges lépéseket a bankváltás rögös útján.

Előző körképünkhöz hasonlóan, a hazai pénzpiacon tevékenykedő kereskedelmi bankoktól kértünk ajánlatot két, általunk felvázolt ügyfél számára, akik átlagos fizetéssel rendelkeznek, és különböző tranzakciókat hajtanak végre. A következőkben a kapott ajánlatokat vetjük össze az összes havi költség alapján, melynek forrását a bankok által 2007. július 27-30. között szolgáltatott adatok adják. A cikkünk elkészítésekor a Diák- és a Takarékszámlát nem vettük figyelembe.

Nagy csalódások egy még nagyobb ügyben


Az általunk felvázolt A-ügyfél havi 100 000 forint jövedelemmel rendelkezik, melyet minden hónapban az adott kereskedelmi banknál nyitott számlájára utaltat. 3 közüzemi szolgáltató ügyfele, aki a postára járás elkerülése érdekében beszedési megbízást ad a banknak, ezen kívül bankon belülre (15 ezer forint) és bankon kívülre (20 ezer forintot) is utal át pénzt, mindezt otthonról az interneten keresztül teszi. Készpénzt háromszor vesz fel egy hónapban, kétszer saját ATM-ből (20, illetve 10 ezer forintot) és egyszer idegen ATM-ből (5 ezer forintot).


Július hónapban a legjobb ajánlatot az MKB adta, amely csupán havi 380 forint költséget terhel azon ügyfeleire, akik a pénzintézetnél vezetett számlájukat korunk elvárásainak megfelelően használják.


Ha összehasonlítjuk a most kapott ajánlatok alapján elkészített rangsort a három hónappal ezelőtt érvényessel, egyértelműen látszik, hogy csupán kisebb változások mozgatják a pénzintézeteket, és sokkal inkább helycseréről van szó, mint forradalmi változásokról.


A nagy fordulatok elmaradásáról tanúskodik a legkevésbé kedvező és a legjobb ajánlat különbsége is, mely nem növekedett tovább. A legrosszabb ajánlatot adó bank esetében a nyár előrehaladtával is 300 százalékkal kell többet fizetnünk a számlavezetésért.

Díjak itt is, ott is


A következő két táblázatban az A-ügyfél által kezdeményezett tranzakciók díjait foglaltuk össze bankonkénti lebontásban, az ügyfél szempontjából pozitív változásokat zölddel, míg a kedvezőtleneket pirossal jelöltük.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kereskedelmi bankok továbbra is teljesen nyíltan próbálják a különböző díjakat növelését alkalmazva a számukra kedvezőbb online banking felé terelni az ügyfeleket. Ez a szándék jól tetten érhető a bankon belüli online átutalással kapcsolatos díjakban, ez ugyanis az a művelet, amely a legtöbb, pontosan 7 bank esetében ingyenes.


Az OTP esetében a számlavezetési díjak hirtelen megugrását az adja, hogy véget ért az előző körképünk elkészítésekor még érvényben lévő akció, ezért megszűnt az ingyenes számlavezetés lehetősége. A K&H-nál azonban csupán egy néhány forintot jelentő korrekcióról van szó.


Továbbra is súlyos terhet rónak a kereskedelmi bankok azon ügyfelekre, akik készpénzfelvételre használják a bankkártyájukat. A díjak széles skálán mozognak, saját ATM esetében nullától 250 forintig, míg az idegen automatából való pénzfelvétel tarifája elérheti az ötszáz forintos összeget is.


A bankkártyákra vonatkozó díjak összehasonlítását nehezíti, hogy a bankok a legtöbb esetben olyan kártyát ajánlanak, melynek az első éves díja ingyenes, így arról, hogy az első év után mi történik, nem tudunk pontos információval szolgálni.

A CIB Bank ajánlatánál fontos megemlítenünk, hogy a számla eredeti alapdíja 549Ft, amiből 400 Ft jóváírásra kerül - így lesz csupán 149Ft a havi díj -, ha teljesülnek a következő feltételek: legalább havi 50 000Ft, egyösszegű jövedelem-átutalás a CIB Online Magánszámlára, minimum 2 db megbízás tetszőlegesen kombinálva.

Sok a fizethetsz, ha tévedsz egy picit!

Látszólagos rendetlenség

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem