1 °C Budapest

Fillérekből tízezrek - itt a számlacsomagok újabb ranglistája!

Pénzcentrum
2007. május 2. 05:40

Mi történt az elmúlt negyedévben? - Meglepően sok minden! A mindennapok apró, szinte láthatatlan költségei közé tartoznak a számlavezetés és a banki tranzakciók költségei, annál is inkább mivel összegüket nem érezzük, nem mi adjuk ki a kezünkből. Három hónappal ezelőtt már megvizsgáltuk ezeket, a költségeket, hogy megtudjuk vajon mennyit takaríthatnánk meg a legkedvezőbb ajánlat választásával. Lássuk, mi változott az elmúlt negyedévben!

Az előző körképünkhöz hasonlóan a hazai pénzpiacon tevékenykedő kereskedelmi bankoktól kértünk ajánlatot két, általunk felvázolt ügyfél számára, akik átlagos fizetéssel rendelkeznek, és különböző tranzakciókat hajtanak végre. A következőkben a kapott ajánlatokat vetjük össze az összes havi költség alapján, melynek forrását a bankok által 2007. április 24. és 27. között szolgáltatott adatok adják. A cikkünkben elkészítésekor a Diák- és a Takarékszámlát nem vettük figyelembe.

Fillérekből tízezrek - hogyan váltsunk számlacsomagot sikeresen? 


Lássuk mi történt A-ügyféllel!

Az általunk felvázolt A-ügyfél havi 100 000 forint jövedelemmel rendelkezik, melyet minden hónapban az adott kereskedelmi banknál nyitott számlájára utaltat. 3 közüzemi szolgáltató ügyfele, aki a postára járás elkerülése érdekében beszedési megbízást ad a banknak, ezen kívül bankon belülre (15 ezer forint) és bankon kívülre (20 ezer forintot) is utal át pénzt, mindezt otthonról az Interneten keresztül teszi. Készpénzt háromszor vesz fel egy hónapban, kétszer saját ATM-ből (20, illetve 10 ezer forintot) és egyszer idegen ATM-ből 5 ezer forintot.

A-ügyfél számára a most kapott válaszok alapján az Inter-Európa Bank adta a legkedvezményesebb ajánlatot, amellyel összesen 301 forintba kerülne ügyfelünknek, hogy a bank kezeli a pénzét. Ehhez hasonló ajánlattal jelenleg csakis az MKB rendelkezik, így ebben az esetben, a választásban nagyobb szerepet játszhat a bankfiókok közelsége.


Az előző körképünkben jellemző különbséghez képest a legjobb és a legkevésbé kedvező ajánlat közötti rés tovább növekedett, az előzőekben jellemző 210 százalékról 300 százalékra.

Mi hol? Mi mennyi?

A következő két táblázatban az A-ügyfél által kezdeményezett tranzakciók díjait foglaltuk össze bankonkénti lebontásban, az ügyfél szempontjából pozitív változásokat zölddel, míg a kedvezőtleneket pirossal jelöltük. 
 


A közüzemi beszedési megbízásokat ingyenesen nyújtó bankok száma háromra csökkent: csupán a CIB, az Erste és az UniCredit Bank nem számol fel díjat ezért a szolgáltatásáért. Több pénzintézet is az online szolgáltatások alkalmazására kívánja ösztönözni ügyfeleit azok ingyenessé tételével, bár meg kell jegyeznünk, hogy az elmúlt három hónapban bekövetkezett változások ezen a területen kizárólag díjemelést jelentettek. 
 


A február elsején megjelent körképünkhöz képest annyiban változtattuk meg az A- és B-ügyfél esetében felvázolt szcenáriót, hogymegadtuk a készpénzfelvételek pontos sorrendjét, ám ez, mint ahogy azt a fenti táblázat is mutatja, nem hozott jelentős változásokat a bankok által adott ajánlatokban, így az nem lehet akadálya az összehasonlíthatóságnak.

A készpénzfelvételre vonatkozó díjak továbbra is jelentős mértékben eltérnek a különböző bankok esetében. Míg a Citibank, az Erste, a K&H, az MKB és az UniCredit Bank a havi első két, az IEB pedig ennél több készpénzfelvétel díját is elengedi, a feltételek általában eltérnek abban, hogy ez a kedvezmény idegen automatára is vonatkozik-e vagy csak saját ATM-re, gíy például a K&H és az Erste csakis a saját ATM használatát támogatja.

A bankok egy része súlyos terheket ró azokra, akik bankkártyájukat ATM-ből való készpénzfelvételre használják. A cél mindezzel a kártyával való fizetésre ösztönzés, amely jelenleg hazánkban mindenhol ingyenes.

Leggyakrabban az első évben ingyenes bankkártyájukat ajánlották a hitelintézetek, így azt sajnos nem tudjuk bemutatni, hogy milyen a versenyhelyzet az egy év letelte után. A kártya költsége azonban elég szerény tétel, főleg, hogy ha a gyakorlatban egyszerre levonásra kerülő összeget, mint a példánkban is, egy hónapra vetítjük.

A CIB Bank ajánlatánál lényeges megemlíteni, hogy a számla eredeti alapdíja 549Ft, amiből 400 Ft jóváírásra kerül - így lesz csupán 149Ft a havi díj -, ha teljesülnek a következő feltételek: legalább havi 50 000Ft, egyösszegű jövedelem-átutalás a CIB Online Magánszámlára, minimum 2 db megbízás tetszőlegesen kombinálva.

 

Szoktalan tranzakciók? - megfizetsz értük!

Megváltozott körülmények, emelkedő díjak

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 2. 09:50
HOLD After Hours. Évad végén ajtó berúgva, hozamok összemérve, Fed Call levonva, Putyin szankcionálv...
MEDIA1  |  2022. december 2. 09:42
Lapigazgatónak nevezték ki Virág Attilát, a Hírstart vezető szerkesztőjét, a Central Médiacsoport se...
Bankmonitor  |  2022. december 2. 07:54
Egyre többen keresik az eurós megtakarításokat abban a reményben, hogy ilyen módon hatékonyabban meg...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 2. 07:45
Aki figyeli a világgazdaság alakulását, minden bizonnyal tud arról, hogy Kína gazdaságának mérete ha...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52