2 °C Budapest

Utazzon el! - Fizetjük!

Pénzcentrum
2007. június 7. 12:00

Nyakunkon a nyaralási szezon. Ilyenkor sokan lapozgatják az utazási irodák katalógusait és szinte már látják magukat valamelyik tenger partján. Aztán sokan azt is látják - és nem csak képzelik - hogy az idén kisebb lesz a tenger, és lehet, hogy inkább medencének fogják hívni, mivel kevesebb pénz van a családi kasszában, mint amekkora összeget a katalógusok tartalmaznak. Nos nem meglepő, hogy a bankok és az utazási irodák segítő jobbot nyújtva hitelt kínálnak, hogy mindenki élvezhesse a "napfény ízét". Viszont az sem meglepő, hogy a hazai lakosság ezt még annyira nem akarja, inkább hűtőt vesz hitelből, mintsem pihenjen egy hetet valami távoli országban, vagy inkább saját megtakarításait használja fel erre a célra.

Külföldön persze más a helyzet - ott amúgy is mindig minden más - ott az emberek igenis eladósodnak, de akkor is utaznak. Nálunk ezt sokszor magyarázzák a fejletlen pénzügyi kultúrával, pedig a magas kamatokban és az utazási irodák értékesítési szokásaiban is lehet a rejtély kulcsa. De ne rohanjunk ennyire előre!

Piaci szakértők véleménye szerint lassan nő az érdeklődés az utazási hitelek iránt, bár az igazi nagy áttörés még várat magára.

Annak ellenére nem dübörög a piac, hogy szinte nincs olyan utazási iroda hazánkban, aki ne tartana repertoárjában utazási hitelt. Sok iroda abban reménykedik, hogy a hitellel magukhoz tudnak csábítani turistákat azoktól a versenytársaiktól, amelyek ezt a módszert nem alkalmazzák.

Viszont akadnak olyan irodák is a piacon, amelyek nem annyira új utasokat remélnek a hiteltől, mint inkább azt, hogy sokan kényelmesebb, tehát drágább társasutazást választanak, mint hitel nélkül tennék. Idáig egyik verzió sem kecsegtet túl sok sikerrel. Igaz ezen termékek marketingje sem tartozik a legerősebb kampányok közzé.

Konstrukciók

Az utazási hitel valójában nem más mint egy speciális áruhitel. A hazai pénzintézetek közül nem túl sokan kínálnak kifejezetten csak utazás céljára felhasználható hitelt. A bankok leginkább személyi kölcsönöket, hitelkártyákat, folyószámlahiteleket és hitelkártyákat kínálnak azon ügyfeleik részére, akik hitelből szeretnék elérni úti céljaikat.

Az utazási hitel a személyi kölcsönnel ellentétben nem az igénylőhöz kerül, hanem az utazási irodához, amelyik minden ügyfélnek helyben biztosítja az ügyintézést és a legfeljebb egy órán belüli üzletkötést. Ezen konstrukciók THM-je 20 százalék körül alakul, az önerő mértéke pedig 0-20 százalékra tehető. A felvehető maximális összeg általában 2 millió forint, a futamidő pedig akár egy évnél is hosszabb lehet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bankok által kínált többi alternatíva kondícióiban nincs lényeges eltérés az utazási hitelekhez viszonyítva. Lényeges eltérést akkor tapasztalhatunk a költségekben, ha valaki szabad felhasználású jelzáloghitelből valósítja meg céljait. Bár ez igencsak ritka a hazai gyakorlatban.

A népszerűség ára

Az utazási hitelek népszerűségén nagyot lendíthetne, ha maximum egy éves futamidejű konstrukciókat kínálnának az utazási irodák. Ugyanis ezáltal egy felvett hitel törlesztési ideje lejárna a következő szezonig, így akkor már "tiszta lappal" indulva lehetne folyamodni az újabb hitelért.

Mivel korábban már párhuzamot vontunk az áruhitelek és az utazási hitelek között, egy kérdést nem kerülhetünk el: miért megy jobban az áruhitelek piaca mint az utazási hiteleké? Nos, ezt már részben magyaráztuk a fejletlen pénzügyi kultúrával, azonban ezzel még nem ért véget a történet.

A nagyobb áruházakban azért kínálhatnak fogyasztási cikkeket alacsony, vagy akár nulla THM-mel is, mert a kamatot és a hiteldíjat egyes nagyobb kereskedelmi cégek, leginkább a multik magukra vállalják. A kamatmentes hitelezés számukra kifizetődőbb, mint a termék árának néhány százalékos csökkentése. Hasonló mentalitás az utazási vállalkozásoknál azonban még nem tapasztalható.

Azonban nálunk is gyorsabban népszerűvé válna a konstrukció, ha a turisztikai cégek azt nem szükséges rossznak, hanem a forgalomnövelés eszközének tekintenék, és ajánlásánál fejlettebb értékesítési technikákat alkalmaznának. A hitel költségeinek átvállalása még nem elképzelhető a hazai vállalkozásoknál, ahhoz ugyanis meglehetősen tőkeerősnek kell lennie a cégnek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 09:07
Pikó András, Budapest VIII. kerülete, Józsefváros Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP színekben megválasz...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?