12 °C Budapest

Megoldás diákhitel helyett - segítség a szülőktől?

Pénzcentrum
2007. május 15. 14:00

Egy diplomára jó esetben úgy lehet tekinteni, mint egy befektetési eszközre, amely a jövőben hasznot hoz majd. Legalábbis úgy tűnik, Amerikában ez így van, ugyanis egy felmérés szerint diplomával 54 689 dolláros volt az átlagkereset, míg érettségivel 29 448 dollár. A tanulás azonban pénzbe kerül, sokan kényszerülnek valamilyen hitel felvételére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Amerikában a privát diákhitelek mellett létezik kedvezményes, államilag támogatott diákhitel is, amely a Stafford nevet viseli.

Emellett a szülőknek is lehetőségük nyílik államilag támogatott hitel felvételével segítséget nyújtani, a Parent Loans for Undergraduate Students (PLUS) keretein belül. A PLUS-szal annyi hitelt lehet felvenni, amennyi szükséges minden olyan költség fedezésére, amelyet nem fedez az ösztöndíj.

E hitel fix, meghatározott kamatozású, a kamatláb jelenleg 8,5 százalék. Néhány hitelközvetítő még ebből is kínálhat kedvezményeket, így például van, aki 0,25 százalékkal kevesebbet kér, ha a banknál vezetett számláról kerül kiegyenlítésre a havi részlet.

A kedvezményes kondíciók, valamint a nemrégiben kipattant diákhitel-botrányok ellenére nem bizonyul egyelőre népszerűnek a PLUS, egy felmérés adatai szerint mindössze a szülők 7 százaléka folyamodik a program lehetőségeihez.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mindez arra vezethető vissza, hogy a jelenlegi piaci helyzetben a PLUS méltó versenytársa az úgynevezett másodlagos jelzáloghitel, amely 8,5 százalékos kamattal kapható. Persze arra már kevesebben gondolnak, hogy ez a kamat könnyen változhat, illetve egy esetleges költözéskor nehézségeket okozhat ez a hitel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?