9 °C Budapest

Pénzre van szükséged, de félted a házad? Van megoldás, de ára is van!

Pénzcentrum
2007. április 16. 12:00

Százezret szeretnél? - Lássuk, kitől kaphatsz! A klasszikus személyi kölcsön megoldást jelenthet olyan kiadások felmerülésekor, melyek fedezésére nem rendelkezünk megfelelő forrásokkal. A konstrukció előnye, hogy jelzálog bejegyzése nélkül juthatunk pénzhez, amelyet a későbbiekben szabadon használhatunk fel. Bár a bank a megnövekedett kockázatot érvényesíti, s így csupán nagyobb költségek árán élhetünk a személyi kölcsön adta lehetőségekkel. A következőkben a magyar piacon tevékenykedő kereskedelmi bankok ajánlatait foglaljuk össze.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A magyar kereskedelmi bankoktól kértünk ajánlatot négy különböző összegre és futamidőre, melyek az összehasonlíthatóság kedvéért azonosak a már korábban megjelent személyi kölcsön körképünkben feltüntetettekkel. Kérésünkre a Budapest Bank, a CIB, a Citibank, a Cetelem, az Erste, a K&H, az MKB, az OTP, a Raffeisen és az UniCredit Bank adott ajánlatot.

A következőkben a havi tőrlesztőrészletek és a teljes hiteldíj mutató alapján vizsgáljuk a pénzintézetek által ajánlottakat, a teljes hiteldíj mutató azért szerepel a táblázatokban, mert a törlesztőrészletekhez képest jobb összehasonlítási alapot ad, hiszen abban olyan költségek is helyet kapnak, amelyek a havi törlesztőrészletekben nem jelennek meg.

A Cetelem kérdésünkre kiemelte, hogy a THM meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, és a feltételek változása esetén a THM mértéke módosulhat.

Százezret 12 hónapra? - egyre többeket érdekel

Az előző körképünkhöz képest bővült a 100 ezer forintot 12 hónapra is hitelező pénzintézetek köre, akikhez csatlakozott a Budapest Bank is, mely a korábbiakban csak minimum 20 hónapos futamidővel nyújtott ilyen csekély összegben hitelt.

A "100 000 forintos piac" képe egyébként keveset változott, a kereskedelmi bankok többsége továbbra is nagyobb összeget jelöl meg, mint a minimum felvehető összeg határát. Ez általában 150 és 200 ezer forint közötti összeget jelent, de előfordul, például az MKB Bank esetében, hogy legalább 300 ezer forintot kell felvennie annak, aki a bank ügyfelévé kíván válni.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Olvasóinknak biztosan feltűnik a 100 ezer forintos hitelösszegre vonatkozó ajánlatok teljes hiteldíj mutatói között mutatkozó óriási különbség, miközben a törlesztőrészletek közel hasonló mértékűek. A jelenség oka a hitelfelvételkor felmerülő költségekben keresendő, amelyek nem kerülnek bele a törlesztőrészletbe, de a THM-et jelentős mértékben megnövelik.

2 év és 300 ezer: átléptük a "bűvös határt"

A 300 ezer forintra kért ajánlatunkkal már minden klasszikus személyi kölcsönt nyújtó kereskedelmi bank esetében átléptük a minimális hitelösszeget. Minden általunk "igényelt" összeg esetében három konstrukcióra voltunk kíváncsiak: a forint-, az euró-, illetve a svájci frank alapú hitelekre.

A Budapest Bank, a Cetelem és a CIB egyáltalán nem nyújt deviza alapú személyi kölcsönt, míg az MKB csakis a svájci frank alapú hiteleket mellőzi.


A fenti táblázatban a 300 ezer forintos hitelösszegre adott ajánlatok láthatóak. Ki kell emelnünk, hogy a Budapest Bank és az OTP Bank által forint alapú hitelre adott ajánlatok akciósak minden általunk megadott hitelösszegre nézve.

Fél millió, egy millió - 5 év után szűkül a választék

Fél milliót vegyesen

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?