14 °C Budapest

Pénzre van szükséged, de félted a házad? Van megoldás, de ára is van!

Pénzcentrum
2007. április 16. 12:00

Százezret szeretnél? - Lássuk, kitől kaphatsz! A klasszikus személyi kölcsön megoldást jelenthet olyan kiadások felmerülésekor, melyek fedezésére nem rendelkezünk megfelelő forrásokkal. A konstrukció előnye, hogy jelzálog bejegyzése nélkül juthatunk pénzhez, amelyet a későbbiekben szabadon használhatunk fel. Bár a bank a megnövekedett kockázatot érvényesíti, s így csupán nagyobb költségek árán élhetünk a személyi kölcsön adta lehetőségekkel. A következőkben a magyar piacon tevékenykedő kereskedelmi bankok ajánlatait foglaljuk össze.

A magyar kereskedelmi bankoktól kértünk ajánlatot négy különböző összegre és futamidőre, melyek az összehasonlíthatóság kedvéért azonosak a már korábban megjelent személyi kölcsön körképünkben feltüntetettekkel. Kérésünkre a Budapest Bank, a CIB, a Citibank, a Cetelem, az Erste, a K&H, az MKB, az OTP, a Raffeisen és az UniCredit Bank adott ajánlatot.

A következőkben a havi tőrlesztőrészletek és a teljes hiteldíj mutató alapján vizsgáljuk a pénzintézetek által ajánlottakat, a teljes hiteldíj mutató azért szerepel a táblázatokban, mert a törlesztőrészletekhez képest jobb összehasonlítási alapot ad, hiszen abban olyan költségek is helyet kapnak, amelyek a havi törlesztőrészletekben nem jelennek meg.

A Cetelem kérdésünkre kiemelte, hogy a THM meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, és a feltételek változása esetén a THM mértéke módosulhat.

Százezret 12 hónapra? - egyre többeket érdekel

Az előző körképünkhöz képest bővült a 100 ezer forintot 12 hónapra is hitelező pénzintézetek köre, akikhez csatlakozott a Budapest Bank is, mely a korábbiakban csak minimum 20 hónapos futamidővel nyújtott ilyen csekély összegben hitelt.

A "100 000 forintos piac" képe egyébként keveset változott, a kereskedelmi bankok többsége továbbra is nagyobb összeget jelöl meg, mint a minimum felvehető összeg határát. Ez általában 150 és 200 ezer forint közötti összeget jelent, de előfordul, például az MKB Bank esetében, hogy legalább 300 ezer forintot kell felvennie annak, aki a bank ügyfelévé kíván válni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Olvasóinknak biztosan feltűnik a 100 ezer forintos hitelösszegre vonatkozó ajánlatok teljes hiteldíj mutatói között mutatkozó óriási különbség, miközben a törlesztőrészletek közel hasonló mértékűek. A jelenség oka a hitelfelvételkor felmerülő költségekben keresendő, amelyek nem kerülnek bele a törlesztőrészletbe, de a THM-et jelentős mértékben megnövelik.

2 év és 300 ezer: átléptük a "bűvös határt"

A 300 ezer forintra kért ajánlatunkkal már minden klasszikus személyi kölcsönt nyújtó kereskedelmi bank esetében átléptük a minimális hitelösszeget. Minden általunk "igényelt" összeg esetében három konstrukcióra voltunk kíváncsiak: a forint-, az euró-, illetve a svájci frank alapú hitelekre.

A Budapest Bank, a Cetelem és a CIB egyáltalán nem nyújt deviza alapú személyi kölcsönt, míg az MKB csakis a svájci frank alapú hiteleket mellőzi.


A fenti táblázatban a 300 ezer forintos hitelösszegre adott ajánlatok láthatóak. Ki kell emelnünk, hogy a Budapest Bank és az OTP Bank által forint alapú hitelre adott ajánlatok akciósak minden általunk megadott hitelösszegre nézve.

Fél millió, egy millió - 5 év után szűkül a választék

Fél milliót vegyesen

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
MEDIA1  |  2024. április 18. 14:02
Átmenetileg Gergely Márton, a hetilap felelős szerkesztője veszi át a hvg.hu irányítását, miután Nag...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem