-2 °C Budapest

Pénzre van szükséged, de félted a házad? Van megoldás, de ára is van!

Pénzcentrum
2007. április 16. 12:00

Százezret szeretnél? - Lássuk, kitől kaphatsz! A klasszikus személyi kölcsön megoldást jelenthet olyan kiadások felmerülésekor, melyek fedezésére nem rendelkezünk megfelelő forrásokkal. A konstrukció előnye, hogy jelzálog bejegyzése nélkül juthatunk pénzhez, amelyet a későbbiekben szabadon használhatunk fel. Bár a bank a megnövekedett kockázatot érvényesíti, s így csupán nagyobb költségek árán élhetünk a személyi kölcsön adta lehetőségekkel. A következőkben a magyar piacon tevékenykedő kereskedelmi bankok ajánlatait foglaljuk össze.

A magyar kereskedelmi bankoktól kértünk ajánlatot négy különböző összegre és futamidőre, melyek az összehasonlíthatóság kedvéért azonosak a már korábban megjelent személyi kölcsön körképünkben feltüntetettekkel. Kérésünkre a Budapest Bank, a CIB, a Citibank, a Cetelem, az Erste, a K&H, az MKB, az OTP, a Raffeisen és az UniCredit Bank adott ajánlatot.

A következőkben a havi tőrlesztőrészletek és a teljes hiteldíj mutató alapján vizsgáljuk a pénzintézetek által ajánlottakat, a teljes hiteldíj mutató azért szerepel a táblázatokban, mert a törlesztőrészletekhez képest jobb összehasonlítási alapot ad, hiszen abban olyan költségek is helyet kapnak, amelyek a havi törlesztőrészletekben nem jelennek meg.

A Cetelem kérdésünkre kiemelte, hogy a THM meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, és a feltételek változása esetén a THM mértéke módosulhat.

Százezret 12 hónapra? - egyre többeket érdekel

Az előző körképünkhöz képest bővült a 100 ezer forintot 12 hónapra is hitelező pénzintézetek köre, akikhez csatlakozott a Budapest Bank is, mely a korábbiakban csak minimum 20 hónapos futamidővel nyújtott ilyen csekély összegben hitelt.

A "100 000 forintos piac" képe egyébként keveset változott, a kereskedelmi bankok többsége továbbra is nagyobb összeget jelöl meg, mint a minimum felvehető összeg határát. Ez általában 150 és 200 ezer forint közötti összeget jelent, de előfordul, például az MKB Bank esetében, hogy legalább 300 ezer forintot kell felvennie annak, aki a bank ügyfelévé kíván válni.

Olvasóinknak biztosan feltűnik a 100 ezer forintos hitelösszegre vonatkozó ajánlatok teljes hiteldíj mutatói között mutatkozó óriási különbség, miközben a törlesztőrészletek közel hasonló mértékűek. A jelenség oka a hitelfelvételkor felmerülő költségekben keresendő, amelyek nem kerülnek bele a törlesztőrészletbe, de a THM-et jelentős mértékben megnövelik.

2 év és 300 ezer: átléptük a "bűvös határt"

A 300 ezer forintra kért ajánlatunkkal már minden klasszikus személyi kölcsönt nyújtó kereskedelmi bank esetében átléptük a minimális hitelösszeget. Minden általunk "igényelt" összeg esetében három konstrukcióra voltunk kíváncsiak: a forint-, az euró-, illetve a svájci frank alapú hitelekre.

A Budapest Bank, a Cetelem és a CIB egyáltalán nem nyújt deviza alapú személyi kölcsönt, míg az MKB csakis a svájci frank alapú hiteleket mellőzi.


A fenti táblázatban a 300 ezer forintos hitelösszegre adott ajánlatok láthatóak. Ki kell emelnünk, hogy a Budapest Bank és az OTP Bank által forint alapú hitelre adott ajánlatok akciósak minden általunk megadott hitelösszegre nézve.

Fél millió, egy millió - 5 év után szűkül a választék

Fél milliót vegyesen

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19