10 °C Budapest

Jól jönne 1 millió? - Ezen segíthetünk!

Pénzcentrum
2006. augusztus 7. 08:00

Sürgősen pénzre van szükséged? Nem tudod, hogy milyen hitel lenne a legmegfelelőbb számodra? Nem szeretnél kezest vagy jelzáloghitelt felvenni? Jelenlegi bankos összeállításunkban a személyi kölcsönökkel foglalkozunk, és a bankok különböző ajánlatait foglaljuk össze.

Keveset kevesen adnak...

A személyi kölcsönök a lakossági, azon belül is a gyors elbírálású és szabad felhasználású hitelek közé tartoznak. A felvehető hitel nagysága a bankok eltérő ajánlatai alapján 100 ezer forinttól több millióig terjed, különböző futamidők meghatározásával. Cikkünkben a forint és devizaalapú kölcsönök törlesztő részletét és THM-jét (teljes hiteldíj mutató, amely nem tartalmazza a deviza hitelek esetében az árfolyamkockázatot) gyűjtöttük össze.

A pénzintézetek információi egyidejűleg kiküldött adatkérésből származnak, és nem az ajánlatuk közvetlen összehasonlítása a cikk célja. A táblázatunkban azért a THM-eket gyűjtöttük össze, mert a hitelek kamatain felül kezelési költséget és folyósítási jutalékot is kell fizetni. A THM tehát közös nevezőként szolgál arra, hogy azonos mércével mérhessük a hitelek díjait.


 

A táblázatból azt vehetjük észre, hogy a 100 ezres kölcsön összege nem nagy tétel a bankok számára, így nem sok ajánlat közül válogathatunk. A CIB Bank Gyorskölcsön formában ajánlja fel az eladósodást, de az OTP-nél is lehetőségünk van arra -egyedül forint alapon-, hogy akár ilyen kis összeget is felvegyünk. A számok tükrében tehát érdemesebb lehet magasabb összegeket igényelni, ugyanis nem aránytalanul nagyok a költségek. A legtöbb pénzintézmény 150 vagy 200 ezer forint felett kínál személyi kölcsönöket.

Egyre többen választják a devizahiteleket. A jelenlegi árfolyamokból az következik, hogy sokszor jobban megéri euró vagy svájci frank alapú konstrukciót választanunk, ám ilyenkor figyelnünk kell arra is, hogy ezek a hitelek árfolyamkockázattal bírnak. Fontos tudnunk, hogy a táblázatban szereplő THM-ek és törlesztő részletek is az adott nap árfolyamához köthetőek, így egy árfolyamváltozásnál változhat a törlesztő részlet és a hiteldíj mutató nagysága is. Amennyiben a forint tovább gyengül, abban az esetben a THM és a törlesztő részletünk is emelkedni fog, ha viszont erősödik, akkor még jobban járunk a deviza alapú hitelek esetében.


Az euró és forint alapú hitelek között a bankok többségénél nem sok különbség van, sőt találunk olyan intézményt is, ahol euró alapon kevésbé éri meg felvenni a kölcsönt.

300 ezer forintos hitelkérelem esetében már több bank ajánlata közül is válogathatunk, meg kell azonban jegyeznünk, hogy a BudapestBanknál van 300 ezer forintos forint alapú hitelre lehetőség, viszont 20 hónapra lehet felvenni, nem pedig 24-re, így a könnyebb összehasonlítás kedvéért nem került ennek értéke a táblázatba. Ezt az összeget ilyen futamidőre 18769 forintos törlesztő részlet és 37,71%-os THM mellett igényelhetjük meg.

A Magyar Külkereskedelmi Banknál semmilyen összeg esetén nincs arra lehetőség, hogy svájci frank alapon vegyük fel a hitelt, az InterEurópa Banknál pedig forintkölcsönök esetében a minimális felvehető összeg 500 ezer, devizahitelek estében egy millió forint.

Az Erste Bank szerkesztőségünkbe eljuttatott információja szerint, ha a devizahitelek törlesztése forint devizában történik, akkor a THM-ek a következőképpen alakulnak: 300 ezer forint esetén euró alapon 18,5 %, CHF alapon 18,19 %.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A CitiBank közölte, hogy 300 és 500 ezer forintos kölcsönüknél a jelenlegi koncepciókat figyelembe véve a törlesztő részlet összege és a THM értéke csak egyidejű számlanyitás és a kölcsön teljes futamideje alatt történő folyamatos fizetés átutalás esetén érvényes.

Az OTP esetében fontos megjegyeznünk, hogy a táblázatok összes adatai csak a rendszeres, legalább hat havi OTP Bankhoz érkező jövedelem-átutalással rendelkező ügyfelek részére vonatkoznak.

Jól jönne 1 millió?

 

A megadott koncepciók mellett 500 ezer forintos hitelt tudunk a legszélesebb körben felvenni. Deviza alapú kölcsönt egyedül a CitiBank és a BudapestBank egyáltalán nem kínál, az MKB-nál ahogy már említettük, csak svájci frank alapú hitelre nincs lehetőség.

Az OTP Banknál a 2 deviza hitel kondíciói közel megegyeznek, ami gyakorlatilag nem jellemző a többi hitelintézményre.

Az Erste Banknál 500 ezer forint felvétele esetén is változik a devizahitelek THM-je, ha devizában történik a törlesztés. Ebben az esetben a 18,53% 15,85%-ra, a 18,22% pedig 15,55%-ra módosul.

 


1 millió forintos hiteligényléskor a bankok felénél (K&H, MKB, Raiffeisen, CitiBank, CIB) nincs lehetőségünk arra, hogy 72 hónapos futamidőre vegyük fel, megtehetjük viszont 60 hónapra. A törlesztő részletek nagysága itt magasabb a 300 és 500 ezer forintos hitelekétől, viszont általában ezeket az ajánlatokat vehetjük fel relatíve legalacsonyabb költséggel. Mint az 500 ezres hitelnél, az Erste devizahiteleknél a THM-ek a következő százalékra csökkennek: euró alapon 14,88, CHF alapon 14,58% lesz.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm