Jól jönne 1 millió? - Ezen segíthetünk!

Pénzcentrum
2006. augusztus 7. 08:00

Sürgősen pénzre van szükséged? Nem tudod, hogy milyen hitel lenne a legmegfelelőbb számodra? Nem szeretnél kezest vagy jelzáloghitelt felvenni? Jelenlegi bankos összeállításunkban a személyi kölcsönökkel foglalkozunk, és a bankok különböző ajánlatait foglaljuk össze.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Keveset kevesen adnak...

A személyi kölcsönök a lakossági, azon belül is a gyors elbírálású és szabad felhasználású hitelek közé tartoznak. A felvehető hitel nagysága a bankok eltérő ajánlatai alapján 100 ezer forinttól több millióig terjed, különböző futamidők meghatározásával. Cikkünkben a forint és devizaalapú kölcsönök törlesztő részletét és THM-jét (teljes hiteldíj mutató, amely nem tartalmazza a deviza hitelek esetében az árfolyamkockázatot) gyűjtöttük össze.

A pénzintézetek információi egyidejűleg kiküldött adatkérésből származnak, és nem az ajánlatuk közvetlen összehasonlítása a cikk célja. A táblázatunkban azért a THM-eket gyűjtöttük össze, mert a hitelek kamatain felül kezelési költséget és folyósítási jutalékot is kell fizetni. A THM tehát közös nevezőként szolgál arra, hogy azonos mércével mérhessük a hitelek díjait.


 

A táblázatból azt vehetjük észre, hogy a 100 ezres kölcsön összege nem nagy tétel a bankok számára, így nem sok ajánlat közül válogathatunk. A CIB Bank Gyorskölcsön formában ajánlja fel az eladósodást, de az OTP-nél is lehetőségünk van arra -egyedül forint alapon-, hogy akár ilyen kis összeget is felvegyünk. A számok tükrében tehát érdemesebb lehet magasabb összegeket igényelni, ugyanis nem aránytalanul nagyok a költségek. A legtöbb pénzintézmény 150 vagy 200 ezer forint felett kínál személyi kölcsönöket.

Egyre többen választják a devizahiteleket. A jelenlegi árfolyamokból az következik, hogy sokszor jobban megéri euró vagy svájci frank alapú konstrukciót választanunk, ám ilyenkor figyelnünk kell arra is, hogy ezek a hitelek árfolyamkockázattal bírnak. Fontos tudnunk, hogy a táblázatban szereplő THM-ek és törlesztő részletek is az adott nap árfolyamához köthetőek, így egy árfolyamváltozásnál változhat a törlesztő részlet és a hiteldíj mutató nagysága is. Amennyiben a forint tovább gyengül, abban az esetben a THM és a törlesztő részletünk is emelkedni fog, ha viszont erősödik, akkor még jobban járunk a deviza alapú hitelek esetében.


Az euró és forint alapú hitelek között a bankok többségénél nem sok különbség van, sőt találunk olyan intézményt is, ahol euró alapon kevésbé éri meg felvenni a kölcsönt.

300 ezer forintos hitelkérelem esetében már több bank ajánlata közül is válogathatunk, meg kell azonban jegyeznünk, hogy a BudapestBanknál van 300 ezer forintos forint alapú hitelre lehetőség, viszont 20 hónapra lehet felvenni, nem pedig 24-re, így a könnyebb összehasonlítás kedvéért nem került ennek értéke a táblázatba. Ezt az összeget ilyen futamidőre 18769 forintos törlesztő részlet és 37,71%-os THM mellett igényelhetjük meg.

A Magyar Külkereskedelmi Banknál semmilyen összeg esetén nincs arra lehetőség, hogy svájci frank alapon vegyük fel a hitelt, az InterEurópa Banknál pedig forintkölcsönök esetében a minimális felvehető összeg 500 ezer, devizahitelek estében egy millió forint.

Az Erste Bank szerkesztőségünkbe eljuttatott információja szerint, ha a devizahitelek törlesztése forint devizában történik, akkor a THM-ek a következőképpen alakulnak: 300 ezer forint esetén euró alapon 18,5 %, CHF alapon 18,19 %.

A CitiBank közölte, hogy 300 és 500 ezer forintos kölcsönüknél a jelenlegi koncepciókat figyelembe véve a törlesztő részlet összege és a THM értéke csak egyidejű számlanyitás és a kölcsön teljes futamideje alatt történő folyamatos fizetés átutalás esetén érvényes.

Az OTP esetében fontos megjegyeznünk, hogy a táblázatok összes adatai csak a rendszeres, legalább hat havi OTP Bankhoz érkező jövedelem-átutalással rendelkező ügyfelek részére vonatkoznak.

Jól jönne 1 millió?

 

A megadott koncepciók mellett 500 ezer forintos hitelt tudunk a legszélesebb körben felvenni. Deviza alapú kölcsönt egyedül a CitiBank és a BudapestBank egyáltalán nem kínál, az MKB-nál ahogy már említettük, csak svájci frank alapú hitelre nincs lehetőség.

Az OTP Banknál a 2 deviza hitel kondíciói közel megegyeznek, ami gyakorlatilag nem jellemző a többi hitelintézményre.

Az Erste Banknál 500 ezer forint felvétele esetén is változik a devizahitelek THM-je, ha devizában történik a törlesztés. Ebben az esetben a 18,53% 15,85%-ra, a 18,22% pedig 15,55%-ra módosul.

 


1 millió forintos hiteligényléskor a bankok felénél (K&H, MKB, Raiffeisen, CitiBank, CIB) nincs lehetőségünk arra, hogy 72 hónapos futamidőre vegyük fel, megtehetjük viszont 60 hónapra. A törlesztő részletek nagysága itt magasabb a 300 és 500 ezer forintos hitelekétől, viszont általában ezeket az ajánlatokat vehetjük fel relatíve legalacsonyabb költséggel. Mint az 500 ezres hitelnél, az Erste devizahiteleknél a THM-ek a következő százalékra csökkennek: euró alapon 14,88, CHF alapon 14,58% lesz.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?