5 °C Budapest

Jól jönne 1 millió? - Ezen segíthetünk!

Pénzcentrum
2006. augusztus 7. 08:00

Sürgősen pénzre van szükséged? Nem tudod, hogy milyen hitel lenne a legmegfelelőbb számodra? Nem szeretnél kezest vagy jelzáloghitelt felvenni? Jelenlegi bankos összeállításunkban a személyi kölcsönökkel foglalkozunk, és a bankok különböző ajánlatait foglaljuk össze.

Keveset kevesen adnak...

A személyi kölcsönök a lakossági, azon belül is a gyors elbírálású és szabad felhasználású hitelek közé tartoznak. A felvehető hitel nagysága a bankok eltérő ajánlatai alapján 100 ezer forinttól több millióig terjed, különböző futamidők meghatározásával. Cikkünkben a forint és devizaalapú kölcsönök törlesztő részletét és THM-jét (teljes hiteldíj mutató, amely nem tartalmazza a deviza hitelek esetében az árfolyamkockázatot) gyűjtöttük össze.

A pénzintézetek információi egyidejűleg kiküldött adatkérésből származnak, és nem az ajánlatuk közvetlen összehasonlítása a cikk célja. A táblázatunkban azért a THM-eket gyűjtöttük össze, mert a hitelek kamatain felül kezelési költséget és folyósítási jutalékot is kell fizetni. A THM tehát közös nevezőként szolgál arra, hogy azonos mércével mérhessük a hitelek díjait.


 

A táblázatból azt vehetjük észre, hogy a 100 ezres kölcsön összege nem nagy tétel a bankok számára, így nem sok ajánlat közül válogathatunk. A CIB Bank Gyorskölcsön formában ajánlja fel az eladósodást, de az OTP-nél is lehetőségünk van arra -egyedül forint alapon-, hogy akár ilyen kis összeget is felvegyünk. A számok tükrében tehát érdemesebb lehet magasabb összegeket igényelni, ugyanis nem aránytalanul nagyok a költségek. A legtöbb pénzintézmény 150 vagy 200 ezer forint felett kínál személyi kölcsönöket.

Egyre többen választják a devizahiteleket. A jelenlegi árfolyamokból az következik, hogy sokszor jobban megéri euró vagy svájci frank alapú konstrukciót választanunk, ám ilyenkor figyelnünk kell arra is, hogy ezek a hitelek árfolyamkockázattal bírnak. Fontos tudnunk, hogy a táblázatban szereplő THM-ek és törlesztő részletek is az adott nap árfolyamához köthetőek, így egy árfolyamváltozásnál változhat a törlesztő részlet és a hiteldíj mutató nagysága is. Amennyiben a forint tovább gyengül, abban az esetben a THM és a törlesztő részletünk is emelkedni fog, ha viszont erősödik, akkor még jobban járunk a deviza alapú hitelek esetében.


Az euró és forint alapú hitelek között a bankok többségénél nem sok különbség van, sőt találunk olyan intézményt is, ahol euró alapon kevésbé éri meg felvenni a kölcsönt.

300 ezer forintos hitelkérelem esetében már több bank ajánlata közül is válogathatunk, meg kell azonban jegyeznünk, hogy a BudapestBanknál van 300 ezer forintos forint alapú hitelre lehetőség, viszont 20 hónapra lehet felvenni, nem pedig 24-re, így a könnyebb összehasonlítás kedvéért nem került ennek értéke a táblázatba. Ezt az összeget ilyen futamidőre 18769 forintos törlesztő részlet és 37,71%-os THM mellett igényelhetjük meg.

A Magyar Külkereskedelmi Banknál semmilyen összeg esetén nincs arra lehetőség, hogy svájci frank alapon vegyük fel a hitelt, az InterEurópa Banknál pedig forintkölcsönök esetében a minimális felvehető összeg 500 ezer, devizahitelek estében egy millió forint.

Az Erste Bank szerkesztőségünkbe eljuttatott információja szerint, ha a devizahitelek törlesztése forint devizában történik, akkor a THM-ek a következőképpen alakulnak: 300 ezer forint esetén euró alapon 18,5 %, CHF alapon 18,19 %.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A CitiBank közölte, hogy 300 és 500 ezer forintos kölcsönüknél a jelenlegi koncepciókat figyelembe véve a törlesztő részlet összege és a THM értéke csak egyidejű számlanyitás és a kölcsön teljes futamideje alatt történő folyamatos fizetés átutalás esetén érvényes.

Az OTP esetében fontos megjegyeznünk, hogy a táblázatok összes adatai csak a rendszeres, legalább hat havi OTP Bankhoz érkező jövedelem-átutalással rendelkező ügyfelek részére vonatkoznak.

Jól jönne 1 millió?

 

A megadott koncepciók mellett 500 ezer forintos hitelt tudunk a legszélesebb körben felvenni. Deviza alapú kölcsönt egyedül a CitiBank és a BudapestBank egyáltalán nem kínál, az MKB-nál ahogy már említettük, csak svájci frank alapú hitelre nincs lehetőség.

Az OTP Banknál a 2 deviza hitel kondíciói közel megegyeznek, ami gyakorlatilag nem jellemző a többi hitelintézményre.

Az Erste Banknál 500 ezer forint felvétele esetén is változik a devizahitelek THM-je, ha devizában történik a törlesztés. Ebben az esetben a 18,53% 15,85%-ra, a 18,22% pedig 15,55%-ra módosul.

 


1 millió forintos hiteligényléskor a bankok felénél (K&H, MKB, Raiffeisen, CitiBank, CIB) nincs lehetőségünk arra, hogy 72 hónapos futamidőre vegyük fel, megtehetjük viszont 60 hónapra. A törlesztő részletek nagysága itt magasabb a 300 és 500 ezer forintos hitelekétől, viszont általában ezeket az ajánlatokat vehetjük fel relatíve legalacsonyabb költséggel. Mint az 500 ezres hitelnél, az Erste devizahiteleknél a THM-ek a következő százalékra csökkennek: euró alapon 14,88, CHF alapon 14,58% lesz.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 3. 17:00
A várakozásokkal ellentétben nem tömegterméket dob piacra a Coca-Cola.
Holdblog  |  2023. február 3. 14:41
Nem ritkán fordul elő, hogy egy baráti társaság vagy egy család külön városban vagy éppen országban...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?