6 °C Budapest

Berobbant a devizahitel-piac - pénz nincs, de költeni szeretnéd?

Pénzcentrum
2007. február 28. 10:05

A tegnapi napon nyilvánosságra hozott Európai Barométer szerint továbbra is nagyütemben nő a magyar lakosság fogyasztási hitelállománya, s bár a növekedés még nem jelent előrelépést sereghajtó szerepünkből az EU 15 tagállamai mögött, a növekedés felveti a magyar lakosság eladósodottságának kérdését.

2006-ban a magyarországi háztartások átlagos hitelállománya 1 791 euróra növekedett az egy évvel korábbi 1 255 euróról. Az alábbi diagrammon jól látszik, hogy ez az érték még mindig alacsonynak számít a régi tagállamok adatait tekintve, ám elgondolkodtató, hogy ezzel szemben a régióban első helyen szereplünk. 


A Cetelem az idén is elkészítette a lassan már hagyományossá vált Európai Barométer körképét. A 12 országra kiterjedő körképbe az idén Oroszország is bekerült, a felmérés keretein belül 10 000 európai fogyasztót kérdeztek meg, országonként legalább 500 főt.

Most először egy 2010-ig szóló előrejelzést is készítettek a felmérés során, amely arról tanúskodik, hogy az újonnan csatlakozott országok és Oroszország esetében az utolérési effektus lassult, mert a régi és új országok növekedési ütemében tapasztalható különbség mérséklődik.

Az idei év különlegessége, hogy a magyarországi események miatt a felmérést kétszer kellett elkészíteni, mivel az első felmérés időszak még az októberi zavargások előtt, szeptemberben volt. Az novemberi második futam érdekes eredményeket hozott. Bár a fogyasztói bizalom visszaesése természetesen hazánkban volt a legjellemzőbb, az események a régió országainak állampolgárainak közérzetét is befolyásolták.

Az tavalyi évben a belgák átvették a legoptimistább nemzet címet Oroszország lakosaitól, miközeben az európai polgárok által a saját gazdaságuk helyzetéről alkotott összkép azonos maradt.

A felmérés tanulsága szerint a politikai bizonytalanság nagyobb mértékű hatással bír a közérzetre, mint a jövedelem csökkenéssel járó megszorító intézkedések. Utóbbi hatása sokkal inkább a fogyasztási és megtakarítási hajlandóság kérdéseiben nyilvánult meg.

A már korábban is alacsony megtakarítási hányad 6 százalékra zuhant vissza, miközben a vásárlási szándék 92 százalékra nőtt, amelyben az árak emelkedésének tudata is fontos szerepet játszott. A lakosság láthatóan a megtakarítás-csökkentés és az életszínvonal megtartásának stratégiáját mellette tette le voksát a megszorítások idejére.


Az Európai Barométer becsült adatai alapján a hitelállomány növekedési üteme az elmúlt évben a korábbi majd 70 százalékról 42,7 százalékra csökkent, bár az "óriásinak" tűnő visszaesés csupán annyira volt elég, hogy a magyar hitelállomány növekedési üteme ne emelkedjen ki olyan magasan az európai mezőnyből.


A fogyasztói hitelállományban egyértelműen a deviza került hangsúlyba, több mint 80 százalékkal nőtt azoknak az aránya, akik a kedvezményesebb feltételekkel felvehető devizahitel mellett döntöttek. Emellett erős eltolódás figyelhető meg a hosszabb távú devizahitelek felé, ez az állomány főként jelzáloghiteles személyi kölcsönökből és konszolidációs hitelekből tevődik össze.

Az sem véletlen, hogy a legtöbb BAR-listás a fogyasztási hiteleket felvevők közül kerül ki, ennek oka Lendvai János, a Cetelem magyarországi vezérigazgatója szerint abban keresendő, hogy a fogyasztói hitelállomány több százezer kisebb összegű hitelből áll és a nagy számok törvénye ebben az esetben is érvényesül. Másrészt a magyar lakossági adósságszerkezete réteges, s kevesebb jövedelemmel rendelkezők a törlesztési lista végére helyezik a fogyasztási hitelt, amelynek nem fizetése nem von magával olyan súlyos következményeket, mint amilyenekkel egy lakáshitel esetében szembe kell nézniük.


A magyar háztartások vásárlási hajlandósága az összes vizsgált piacon visszaesett. 2006-ban a legnagyobb egy háztartásra jutó költés a háztartási gépek piacán volt jellemző, amelynek eredményeképpen a magyar háztartások felszereltsége kiemelkedő.

Emellett az informatikai eszközökre kiadott összegek a legmagasabbak az egész régióban, ennek némileg ellent mond az a tény, hogy az internetet használók aránya viszont az egyik legalacsonyabb. A informatikai eszközökkel való felszereltség növekedésével és az internethasználati díjak csökkenésével ez az arány várhatóan növekedni fog.

Az informatikai eszközökre kiadott összegek a legmagasabbak az egész régióba, ennek némileg ellent mond, hogy az internetet használók aránya viszont az egyik legalacsonyabb, amely főként a magas költségekre vezethető vissza.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
Bankmonitor  |  2022. november 25. 15:13
Ma már sok magyar számára nem újdonság, hogy mobilunkkal is fizethetünk az üzletekben, így váltva ki...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?