7 °C Budapest

Mit rejt a postaláda? - talán épp az új kártyádat!

Pénzcentrum
2007. március 19. 12:00

Találtál már valaha postaládádban egy PIN-kódot, vagy épp kártyát tartalmazó levelet? Nem kell megijedni, ez nem átverés, számos esetben a bank postán küldi ki a levelet. Aki nem bízik postásában, s bankfióki átvételt kér, az rosszabbul is járhat, egyáltalán nem annyira veszélyes ez a megoldás, mint amilyennek elsőre látszik. Megkérdeztünk néhány bankot, kinél hogyan zajlik a kártyák átvétele.

Ha a Posta hozza - ahány ház annyi szokás?

Egy új bankkártyához két módon is hozzájuthatunk: vagy postával küldi ki nekünk a bank, vagy a bankfiókban vehetjük át azt személyesen. Nézzük, hol hogyan zajlik a kártyaátvétel!

A Budapest Bank esetében hitelkártya kizárólag postai úton juthat el a bank ügyfeléhez. Betéti kártyánál azonban a postai kézbesítés és a fiókba történő postázás közül választhatunk, de nem árt tudni, hogy az utóbbiért bizonyos mértékű díjat kell fizetni.

A CIB Bank esetében nincs eltérés a két kártyafajta ügyfélhez való eljuttatásának módjában, az ügyfelek kiválaszthatják, melyiket szeretnék. Az Erste Banknál alapesetben postai úton kapják meg a kártyát az ügyfelek, de kérhetik a személyes átvételt is.

Az MKB Banknál a betéti kártyákat a számlavezető bankfiókban vehetjük át, míg a hitelkártyák postai úton érkeznek meg, igaz ebben az esetben lehet kérni a bankfiókban történő átvételt is. Az MKB-nál egyébként közel két évvel ezelőtt került sor a postai úton történő kiküldés bevezetésére, s 2007 során tervezik a betéti kártyák postai kiküldésének bevezetését is.

Az OTP Bank esetében az újonnan igényelt kártyák a bankfiókban vehetők át. A lakossági hitelkártya tulajdonosainak van arra lehetőségük, hogy válasszanak a két módszer között. A Raiffeisen Banknál a legtöbb esetben postázzák a kártyákat, s itt nem tesznek a módszer tekintetében különbséget a betéti és a hitelkártyák között. Az UniCredit Bank esetében az ügyfelek alapesetben a bankfiókokban vehetik át a kártyát, azonban kérésre postázzák is (ezt írásban kell kérni).



Tényleg biztonságos a postai kiküldés?

Mielőtt odáig fajulna a dolog, hogy óránként ellenőrizzük levelesládánk tartalmát, jobb ha tudjuk, kicsi az esélye annak, hogy a kártyának, ráadásul PIN-kóddal együtt lába keljen.

Ugyanis a banki gyakorlat szerint a legtöbb esetben a kártya, valamint a kód külön kerül postázásra. Általában a kódot küldik ki előbb, s egy későbbi időpontban érkezik meg melléje a plasztik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kétségeinket eloszlathatják a károkat firtató kérdéseinkre adott banki válaszok. A válaszadók egyetértenek abban tekintetben, hogy nem jellemző ez a fajta visszaélés. Ráadásul a postázott kártyák inaktívak, aktiválásuk általában csak személyesen, vagy a személyes adatok ismeretében történhet meg.

A Budapest Banknál csak a személyes adatok ismeretében kerülhet sor az aktiválásra. A postázás tekintetében pedig a módszer pont fordított (vagyis először a kártyát kapjuk meg), s nem csupán két munkanapnyi eltérés van a két levél postázása között, hanem azokat más helyről postázzák.

A CIB Banknál az aktiválás megtörténhet személyesen is egy bankfiókban, vagy a CIB Internet bankon keresztül vagy pedig a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül. A CIB-nél sem keletekezett eddig anyagi kár ezzel kapcsolatosan. Ha egyébként egy ezzel kapcsolatos visszaélés mégis bekövetkezne, "a körülményeket megvizsgálva a bank további eljárását, valamint az ügyfelek kártérítését a kormányrendeleteknek illetve a kártyatársasági szabályoknak megfelelően állapítanánk meg".

Az Erste Banknál lehetséges a PIN-kód előválasztása is. Ennek lényege, hogy az ügyfél egy előre, saját maga által meghatározott PIN-kódot használ, amely érvényes lesz az új kártyára is, tehát ekkor a bank nem küld levelet a PIN-kódról.

Az MKB Banknál még biztonságosabb a rendszer, ugyanis mind a kód, mind a kártya ajánlott küldeményként érkezik meg, 3 nap eltéréssel. Az MKB-nál is rendkívül ritka az ezzel kapcsolatos visszaélés, reklamáció náluk elsősorban abból adódik, hogy valaki nem kapta meg a kártyát vagy a kódot.

Az OTP Banknál PIN-kód postázására csak hitelkártya esetében kerül sor. Eddig a kézbesítésből eredően még nem keletkezett náluk kár, ha mégis történne valami ilyesmi, akkor az ügyintézés, illetve az elbírálás a reklamációs eljárás keretében zajlana. A Raiffeisen Bank esetében sem keletkezett eddig kár, s a két levelet itt is külön postázzák. Az UniCredit Bank esetében sem fordult még elő, hogy a postai kézbesítésből kár keletkezett volna.

Hogy honnan tudhatjuk meg, hogy mi melyik módon kapjuk meg új kártyánkat? Erről általában igényléskor tájékoztatnak bennünket, de érdeklődhetünk róla az egyes bankok ügyfélszolgálati telefonszámán is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem