12 °C Budapest

Inkább hitelben "utaznak" a szövetkezeti hitelintézetek

Pénzcentrum
2007. március 26. 09:45

Az év első két hónapjában lassuló állománynövekedést mutatnak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) statisztikái a betétek tekintetében, míg a hitelek állományának emelkedése gyorsuló ütemet mutat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A jelenség mögött álló okok érthetőek, ugyanis a megszorítások következtében a lakosság nem a megtakarításai növelését, hanem a kölcsönfelvételt választja annak érdekében, hogy a megszorítások előtti fogyasztást biztosítani tudja.


Míg a forinthitelek esetében stagnálás érezhető, addig a hitelállomány növekedésének oka a devizahitel-állomány jelentős emelkedése. A lakosság hitelein belüli állományok változásának tendenciája alátámasztja a fentebb említett folyamatot, ugyanis a fogyasztási, a folyószámla, valamint az egyéb hitelek állománya emelkedett. Ugyanakkor az értékpapír-vásárlási, valamint a lakáscélú hitelek tekintetében csökkenés érzékelhető.


A szövetkezeti hitelintézetek tavaly október óta megkezdték a devizabetétek gyűjtését is, a forintbetétek stagnálása mellett így a devizabetétek emelkedése figyelhető meg.


A minősítési kötelezettség alá tartozó tételek állománya szintén emelkedett a tavalyi év során, ugyanakkor a legnagyobb növekedést a problémamentes állomány tekintetében lehet elkönyvelni. Szintén növekedett a rossz minősítéssel ellátott tételek aránya a problémamentesekhez képest.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?