15 °C Budapest

Váratlan fordulat az ingatlanpiacon: használt lakást kell venni?

Pénzcentrum
2007. március 26. 05:30

Váratlanul érte a szakértőket a használt lakások forgalmának elmúlt havi felpörgése az Egyesült Államokban, az értékesítések növekedésének mértéke ugyanis három éve nem látott szintet ütött meg, megerősítve azon vélekedéseket, melyek szerint a tengerentúli ingatlanpiac túljutott már a mélyponton.

A tranzakciók száma februárban év/év alapon 3,9%-os növekedést mutat, mellyel éves szinten elérte a 6,69 milliót. A használt lakások szegmensében a forgalom az elmúlt három hónap során folyamatosan nőtt, melyhez fogható sorozattal 2004 áprilisa, a nagy ingatlanpiaci fellendülés közepe óta nem találkozhattak az amerikaiak.

A legtöbb szakértő abban azért egyetért, hogy a másodlagos jelzáloghitel piac problémái hatására piacra kerülő (elárverezett) lakások a közeljövőben éreztethetik hatásukat az ingatlanpiacon, az árak így mérsékelt csökkenésnek indulhatnak.

A használt lakások árának mediánja februárban év/év alapon 1,3%-os csökkenést mutatott, miután 7 hónapja folyamatosan csökken a középérték. A szakértők többsége szerint egy ilyen sorozat után a másodlagos piaci problémák révén megnövelt kínálat ugyan mérsékelten lejjebb nyomhatja még az árakat, lassan azonban érdemes lehet a vásárláson gondolkodni.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?