9 °C Budapest

Védd magad! Megvan a bankkártya-csalások biztos ellenszere?

Pénzcentrum
2007. február 15. 05:30

Nagy-Britanniában már tesztelik az internetes bankkártya-csalások biztos ellenszerének tartott módszert, melynek keretében minden banki ügyfél kap egy saját kézi kártyaleolvasót. Az újdonság életképessége drágasága miatt igencsak megkérdőjelezhető, ám ha belegondolunk, hogy 2006 első félévében 95.3 millió fontot tett ki az internetes kártyacsalások összértéke, akkor talán megéri áldozni ennek visszaszorítására.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ez a 95.3 millió kizárólag olyan tranzakciókból ered, melyekhez nem kellett, hogy fizikailag a csaló birtokában legyen a plasztik, elég volt megszerezni annak adatait.

Az új módszer úgy működik, hogy minden távoli internetes vásárlásnál le kellene olvastatni otthon a kártyát, beütni a PIN-kódot, melyért cserébe a vásárló egy egyszer használatos jelszót kap. Utóbbival lehetne élesíteni a tranzakciót.

A módszert az idei év során szélesebb körben is bevetik a szigetországban, miután a kifejlesztésében résztvevő bankok, kártyatársaságok és kikereskedők is elégedettek az eredményekkel.

A legfrissebb csalási statisztikák összességében a kártyacsalások összértékének csökkenéséről számolnak be, ezen belül azonban az internetes csalások továbbra is növekedésnek indultak, a fizikailag is jelenlévő kártyákkal történő visszaélés csökkenését pedig a chip-and-pin rendszer elterjedésének tulajdonítják. Az internetes szegmensben van tehát még teendő, lehet hogy éppen a most tesztelt rendszer jelenti majd a hosszabb távú megoldást, kérdés persze, hogy ez mikorra ér el hazánkba...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?