-2 °C Budapest

Rettegünk a bankkártyacsalóktól: a félelem jogos, de megoldás is van!

Pénzcentrum
2007. február 12. 16:00

A VISA által készített felmérés szerint a fogyasztók jobban tartanak a személyi és pénzügyi adataik biztonságának csorbulásától, mind a terrorfenyegetettségtől, a munkanélküliségtől, a járványoktól vagy éppen a természeti katasztrófáktól. Teszik mindezt annak ellenére, hogy bár a tengerentúlon a bankkártya-csalások millió dolláros nagyságrendű kárt okoznak évente, ez az összeg elenyésző a mozgásban lévő több ezer milliárd dollárnyi pénzmennyiséghez képest.

A banki üzletág számára már 2004-ben is 546 millió dollárnyi, vagyis körülbelül 107 milliárd forintnyi kárt okoztak a bankkártya-csalások, ebből 8 millió dollárt jelentett a PIN-kóddal való, 193 millió dollárt az aláírásos vásárlás. A legnagyobb tételt azonban az ATM-en, hamis vagy lopott kártyával végrehajtott tranzakciók adják, amelyek összesen 345 millió forintot vettek ki a bankok "zsebéből".

A bankkártyával és az azon megtalálható adatokkal való visszaélés egyre jelentősebb méreteket ölt világszerte, amely a kereskedelmi bankoktól is egyre nagyobb erőfeszítéseket igényel. Az probléma részleges megoldását vagy enyhítését jelenti a bankkártyát chippel való ellátása, amely jelentős mértékben megnehezíti a másolást, vagy a hamis kártyát használatát.

Az Európában, Ázsiában és a világ egyéb részein alkalmazott módszert azonban az amerikai banki szektor elveti, mivel a csalások okozta károk egyelőre semmiképpen nem érik el a rendszer kiépítésének költségeit, kezdve a bankkártyák jelenlegi 0,27 centes árának 1 dollár felé való drágulásáról, amely azonban még mindig elenyésző az ATM-ek és POS-terminálok átalakításának költségeihez képest.

A bankkártyával kapcsolatos csalások köre igencsak széles: ide tartozik az ATM-en vagy POS-terminálokon elhelyezett szkennerekkel való adatlopástól, a sorban előttünk álló PIN-kódjának megjegyzése is.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19