15 °C Budapest

Rettegünk a bankkártyacsalóktól: a félelem jogos, de megoldás is van!

Pénzcentrum
2007. február 12. 16:00

A VISA által készített felmérés szerint a fogyasztók jobban tartanak a személyi és pénzügyi adataik biztonságának csorbulásától, mind a terrorfenyegetettségtől, a munkanélküliségtől, a járványoktól vagy éppen a természeti katasztrófáktól. Teszik mindezt annak ellenére, hogy bár a tengerentúlon a bankkártya-csalások millió dolláros nagyságrendű kárt okoznak évente, ez az összeg elenyésző a mozgásban lévő több ezer milliárd dollárnyi pénzmennyiséghez képest.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A banki üzletág számára már 2004-ben is 546 millió dollárnyi, vagyis körülbelül 107 milliárd forintnyi kárt okoztak a bankkártya-csalások, ebből 8 millió dollárt jelentett a PIN-kóddal való, 193 millió dollárt az aláírásos vásárlás. A legnagyobb tételt azonban az ATM-en, hamis vagy lopott kártyával végrehajtott tranzakciók adják, amelyek összesen 345 millió forintot vettek ki a bankok "zsebéből".

A bankkártyával és az azon megtalálható adatokkal való visszaélés egyre jelentősebb méreteket ölt világszerte, amely a kereskedelmi bankoktól is egyre nagyobb erőfeszítéseket igényel. Az probléma részleges megoldását vagy enyhítését jelenti a bankkártyát chippel való ellátása, amely jelentős mértékben megnehezíti a másolást, vagy a hamis kártyát használatát.

Az Európában, Ázsiában és a világ egyéb részein alkalmazott módszert azonban az amerikai banki szektor elveti, mivel a csalások okozta károk egyelőre semmiképpen nem érik el a rendszer kiépítésének költségeit, kezdve a bankkártyák jelenlegi 0,27 centes árának 1 dollár felé való drágulásáról, amely azonban még mindig elenyésző az ATM-ek és POS-terminálok átalakításának költségeihez képest.

A bankkártyával kapcsolatos csalások köre igencsak széles: ide tartozik az ATM-en vagy POS-terminálokon elhelyezett szkennerekkel való adatlopástól, a sorban előttünk álló PIN-kódjának megjegyzése is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00