Így menekítik a gazdagok a vagyonukat...

Pénzcentrum
2006. november 2. 10:00

Számos nyugat-európai és amerikai iparmágnás család több milliárd dolláros vagyonán magánalapítványaik őrködnek, mégpedig nem véletlenül! A Gates-házaspár óriási jótékonykodási lépése mögött is meghúzódhatnak egyéb érdekek, mint például a családi vagyon megóvása, biztonságos továbbörökítése és az optimális adózási feltételek melletti fialtatása - derült ki a Crystal WorldWide tanácsadó cég konferenciáján.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az alapítványok élvezte adózási előnyök egyaránt vonatkoznak a hazánkban, a Bahamákon, a Holland Antillákon, vagy éppen Lichtensteinben bejegyzett alapítványra. A magyar szabályozásról érdemes tudni, hogy nem engedi a szűk, magánemberekből álló kedvezményezetti kört szolgáló magánalapítványok létrehozását, számos közép-amerikai államban, Lichtensteinben és Ausztriában azonban ennek semmi akadálya sincs.

A módszerrel összességében rengeteget lehet spórolni, hiszen az alapítványba bevitt vagyonelemeket illetékmentesen lehet továbbörökíteni, mivel a tulajdonos, az alapítvány nem változik, csak annak kedvezményezettje. A társasági adó alól mentességet élvez az alapítványba bevitt betét kamata, a vállalati üzletrész eladásából származó nyereség (amennyiben elég hosszú ideig pihent az üzletrész az alapítványnál), valamint az értékpapírszámlán fialtatott pénz hozama - emeli ki a Népszabadság összeállítása.

Jelenleg csupán néhány száz magyar magánszemély rendelkezik ilyen magánalapítvánnyal, a potenciális piac azonban ennél jóval nagyobb.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20