4 °C Budapest

A számhordozás csökkentené a banki költségeket - nem csoda, ha nem akarják

Pénzcentrum
2007. január 26. 11:00

A banki röghöz kötöttség feloldása és a pozitívadós-lista elkészítése drasztikusan formálhatja át a pénzügyi szektort, siker esetén pedig az árak jelentős mértékű csökkenéséhez vezethetnek - írja a Világgazdaság.

A Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese, Katona József a bankváltás egyszerűsítésének zálogát a számlaszámhordózás megvalósításában látja, szerinte a jelenleg tervben lévő számla átirányítás csak átmenetileg és tökéletlenül oldja meg a fennálló problémát. A bankváltás legnagyobb nehézségét ugyanis nem a banki adminisztráció jelenti, hanem a számlaszám megváltoztatása, amelyről a váltó ügyfélnek minden partnerét értesítenie kell.

A bankváltás egyszerűsítésének kérdése megosztja a különböző piaci pozícióval rendelkező hitelintézeteket, ugyanis az egyszerűbb váltással már nem olyan könnyű lenyomni az év eleji számlakezelési díj növekedését vagy a magasabb ATM-es készpénzfelvételi díjat az ügyfelek torkán, mert azok minden különösebb gond nélkül, egy átjelentkezési lap segítségével bankot válthatnak.

A holland példa alapján készült, számla átirányításra vonatkozó terv azonban csupán 13 hónapon keresztül biztosítaná azt a lehetőséget, hogy a mobiltelefonokhoz hasonlóan az eredeti bankszámla helyett az újonnan nyitotton hajtsák végre a műveletek. Ezek után az ügyfélnek meg kell szüntetniea régi számlát, tehát tulajdonképpen nem nyert sokat a haladékkal.

A sokkal hatékonyabb számlaszámhordozás megvalósításához a pénzintézeteknek nem csak saját érdekeikkel kell megküzdeniük, alapvető szemléletváltozásra van szükség, mert a számlaszám egyelőre a bank tulajdona, amely az ügyfelet azonosítja. A hordozhatóvá váláshoz azonban a számlaszámot az ügyfélhez kell rendelni, amely eléréséhez egy újabb adatbázis létrehozására van szükség.

A másik problémát a pozitívadós-lista létrehozása jelenti, amely mára mind az ügyfelek, mind a felügyeleti szervek, mind a bankok számára kívánatos tényezővé vált. A jó ügyfelek jutalmazása ugyanis hasonló hatékonyságnövekedéssel járhat, mint a rossz adósok megbüntetése.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 30. 18:23
Egy jogerős bírósági ítélet értelmében valótlanságot írt a KESMA bulvárnapilapja a Jobbik májusi tis...
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Holdblog  |  2022. november 30. 16:01
A réznek kifejezetten kedvezőek a hosszú távú kilátásai, mivel az energiaátmenet során jelentkező vi...
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?