5 °C Budapest

A számhordozás csökkentené a banki költségeket - nem csoda, ha nem akarják

Pénzcentrum
2007. január 26. 11:00

A banki röghöz kötöttség feloldása és a pozitívadós-lista elkészítése drasztikusan formálhatja át a pénzügyi szektort, siker esetén pedig az árak jelentős mértékű csökkenéséhez vezethetnek - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese, Katona József a bankváltás egyszerűsítésének zálogát a számlaszámhordózás megvalósításában látja, szerinte a jelenleg tervben lévő számla átirányítás csak átmenetileg és tökéletlenül oldja meg a fennálló problémát. A bankváltás legnagyobb nehézségét ugyanis nem a banki adminisztráció jelenti, hanem a számlaszám megváltoztatása, amelyről a váltó ügyfélnek minden partnerét értesítenie kell.

A bankváltás egyszerűsítésének kérdése megosztja a különböző piaci pozícióval rendelkező hitelintézeteket, ugyanis az egyszerűbb váltással már nem olyan könnyű lenyomni az év eleji számlakezelési díj növekedését vagy a magasabb ATM-es készpénzfelvételi díjat az ügyfelek torkán, mert azok minden különösebb gond nélkül, egy átjelentkezési lap segítségével bankot válthatnak.

A holland példa alapján készült, számla átirányításra vonatkozó terv azonban csupán 13 hónapon keresztül biztosítaná azt a lehetőséget, hogy a mobiltelefonokhoz hasonlóan az eredeti bankszámla helyett az újonnan nyitotton hajtsák végre a műveletek. Ezek után az ügyfélnek meg kell szüntetniea régi számlát, tehát tulajdonképpen nem nyert sokat a haladékkal.

A sokkal hatékonyabb számlaszámhordozás megvalósításához a pénzintézeteknek nem csak saját érdekeikkel kell megküzdeniük, alapvető szemléletváltozásra van szükség, mert a számlaszám egyelőre a bank tulajdona, amely az ügyfelet azonosítja. A hordozhatóvá váláshoz azonban a számlaszámot az ügyfélhez kell rendelni, amely eléréséhez egy újabb adatbázis létrehozására van szükség.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A másik problémát a pozitívadós-lista létrehozása jelenti, amely mára mind az ügyfelek, mind a felügyeleti szervek, mind a bankok számára kívánatos tényezővé vált. A jó ügyfelek jutalmazása ugyanis hasonló hatékonyságnövekedéssel járhat, mint a rossz adósok megbüntetése.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20