13 °C Budapest

Költözés hitelből? - áthidaló megoldások

Pénzcentrum
2007. január 24. 12:00

A klasszikus lakáshiteleken túl is van élet. Ha költözni szeretnénk, akkor számos bank kínál áthidaló megoldást a régi ingatlan értékesítéséig, amelyből finanszírozhatjuk az új lakás megvételét, esetleg építését. 4 banknál vizsgálódtunk az áthidaló, illetve költözési kölcsönök kondíciói, igénylésének mikéntjével kapcsolatban.

Mire jó és mi kell hozzá?

Aki ilyen áthidaló kölcsönt igényel, annak a bank lényegében megelőlegez a várható eladási árból egy bizonyos összeget a tulajdonában lévő ingatlan (amiből el szeretne költözni) eladásáig. Így tehát még eladás előtt biztosítható az megvenni/vagy építeni kívánt ingatlan egy része.

Ez a hitelforma tehát egy speciális lakáshitelnek tekinthető, amelyet közvetlenül arra fejlesztettek ki, hogy a költözni vágyókat kisegítse. Ahogy az a lakáshitelek esetében már megszokott, csak 65 évnél fiatalabbak igényelhetik a hitelt, az egyes bankok maguk határozzák meg, hogy milyen iratok szükségesek a hitel igényléséhez. Amire mindenképp szükség lesz, az a tulajdoni lap, valamint az adás-vételi szerződés, melynek ügyvéd által ellenjegyzettnek kell lennie, és tartalmaznia kell azt is, hogy a vételár egy része banki hitelből kerül kiegyenlítésre (azaz az ingatlan eladójának erről tudnia kell, és csak akkor folyamodhatunk ehhez a segítséghez, ha megegyeztünk erről az eladóval).

Ha jövedelmi fedezet is részül szolgál, akkor jövedelemigazolásra is szükség van, valamint meghatározott minimális idejű folytonos munkaviszonyra.

Mire, hogyan vehetjük fel?

Az áthidaló, vagy költözési hitelt (mindkét elnevezés előfordul) általánosan megfogalmazva saját tulajdonú ingatlan eladásával új/használt ingatlan vásárlásához, vagy építéséhez használhatjuk fel. A konkrét megjelölt ingatlanfajták (például lakó, üdülő) az egyes banki honlapokon, kondíciós listákban, és bankfiókokban találhatóak meg.

A költözéshez segítséget nyújtó hitel egyébként kombinálható valamely másik lakáshitel konstrukcióval, természetesen csak limitált mértékben, a két hitel együttes összege nem haladhatja meg az úgynevezett céllakás vételárát. A kölcsönügylet ingatlanszereplői tehát az értékesítendő és a megvásárolandó, azaz másik elnevezéssel célingatlan.

A hitel mindegyik banknál igényelhető forintban és külföldi devizában egyaránt. Az értékesítendő és a célingatlan egyaránt a hitel fedezetéül szolgál. A hitelszerződés adósa csak olyan személy lehet, aki az értékesítendő ingatlanban tulajdonjoggal rendelkezik, illetve a célingatlanban is tulajdont kell szereznie. Fedezetként csak olyan ingatlan szolgálhat, amely Magyarország területén áll, valamint per-, igény- és tehermentes (az esetleges teherrel kapcsolatos kivételekről szintén a különböző bankoknál lehet érdeklődni). Az ingatlan műszaki állapotának véglegesnek kell lennie, azaz használatba vételi engedéllyel kell rendelkeznie.

Mit kínálnak az egyes bankok?

Mint azt már fentebb említettük, lehetséges különböző devizanemekben áthidaló hitelt felvenni. A felvehető hitelösszeg minimum és maximum korlátait általában a devizanem és a fedezetértékelés módszere határozza meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Erste Bank Áthidaló Hitelénél legalább 500 000 forintot, az IEB Bank Költözési Lakáshitelénél forint alapú kölcsön esetén szintén fél millió forintot, deviza alapú kölcsön esetén minimum 4 000 euró (1 millió forint), illetve 9 000 svájci frank (1,4 millió forint) összeget kell felvennünk. Az MKB Banknál legalább 2 000 000 forintot (vagy ennek megfelelő devizaösszeget) kell felvenni, a K&H Bank Áthidalási célú Üzleti Feltételű lakáshitelénél minimum 1 000 000 forintot kell igényelni.

Ami a maximálisan felvehető hitelösszeget illeti, ezen a részen is óriási eltérések tapasztalhatóak. Az Erste Banknál jövedelem alapú fedezetértékelés esetén nincs felső értékhatár. Ezzel ellentétben forint és deviza alapú hitelnél fedezet alapú értékelésnél és csak a külföldi devizanem esetében lehetséges tiszta fedezet alapú hitelelbírálásnál maximálisan 50 millió forint, illetve annak megfelelő összeg igényelhető.

Az IEB Banknál felvehető költözési hitelek maximális összege 15 millió forint, 60 000 euró, illetve 90 000 svájci frank. A K&H Banknál legfeljebb 30 millió forintot lehet felvenni. Az MKB Banknál mindig az adott ingatlan fedezeti értékének meghatározott százaléka, amely vásárlás esetén 75 % (jövedelemigazolás nélkül 60%).

Az Erste Banknál a felvehető hitel összegét a vételár, illetve a hitelbiztosítéki érték arányában is meghatározhatják, az előbbi minden esetben 100 százalék. Forint alapú hitelnél jövedelem alapon a hitelbiztosítéki érték 85, külföldi deviza alapú hitelnél 80 % lehet. Fedezet alapú értékelésnél forint alapú hitelnél 75, deviza alapú hitelnél maximum 70 százalék lehet. Deviza alapú hitelnél tisztán ingatlanfedezet esetén a hitelbiztosítéki érték maximum 50 százaléka lehet a felvehető hitel.

Mikor kell fizetnünk?

A felvett hitel törlesztésével, kamatfizetéssel a futamidő alatt nem kell foglalkoznunk, kivéve az Erste Banknál, ahol az adós a futamidő alatt a kamat és a kezelési költség megfizetésére köteles.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm