0 °C Budapest

Eső után köpönyeg? - jobban jársz, ha felkészülsz az árfolyamkockázatra

Pénzcentrum
2006. december 12. 10:30

A hazai kamatszinthez képest alacsonyabb euró, illetve svájci frank kamatlábak még mindig vonzóak a lakosság számára, azonban kevesen gondolják végig, hogy milyen hatással járhat a törlesztőrészletre az árfolyam-ingadozás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Annak ellenére, hogy a finanszírozást biztosító cégek külön nyilatkozatban hívják fel a hitelfelvevők figyelmét az árfolyamkockázatra, sokakban ez csupán akkor tudatosul, mikor már késő. Sőt, egyre magasabb a deviza alapú lakossági lakáscélú hitelek állománya. Augusztus óta 50 milliárd forint körül ingadozik a svájci frank alapú lakáshitelek állománya.

A havi törlesztőrészlet nagyságát a kamatlábon kívül az egyéb fizetendő díjak és a hitel futamideje határozza meg, s a külföldi kedvezőbb kamatszint vonzónak bizonyul. Ugyanakkor a forint árfolyamának elmúlt hónapok során tapasztalt ingadozása miatt sokaknak havi 10 vagy akár 15 százalékkal magasabb összeget kellett befizetni, mint tavaly. Aki szeretné ezt elkerülni, annak javasolt a felvett összeg 10-15 százalékát félretenni, vagy pedig a megtakarításokat azonos devizában elhelyezni, s így kivédeni az árfolyamkockázatot.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 8. 20:39