24 °C Budapest

Továbbra is népszerű a devizahitel

Pénzcentrum
2006. november 21. 12:00

Emelkedett a mérlegfőösszeg, a hitelek stagnálnak Megjelentek a felügyelt szektorok legfrissebb, 2006 első negyedévére vonatkozó adatai a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján. Tovább emelkedett a bankszektor összesített mérlegfőösszege, s egyre népszerűbb a devizahitel és devizabetét.

Mérlegfőösszeg

A 34 részvénytársasági formában működő hitelintézet közül 7 nagybank, 9 középbank, 13 kisbank és 5 szakosított hitelintézet van jelen hazánkban. A bankszektor összesített mérlegfőösszegéből az oroszlánrészt - 70,43 százalékot - a nagybakok hasítják ki, a legkisebb részesedéssel a kisbankok rendelkeznek.

 


A bankszektor összesített mérlegfőösszegének növekedése továbbra is folytatódott, bár a növekedés üteme csökkent. A 2006 első felében tapasztalható gyorsuló mérlegnövekedés elsősorban a gyengülő forintnak volt köszönhető. A harmadik negyedévben történt növekedési ütem csökkenésének oka elsősorban a növekedés motorjának számító hitelállomány emelkedésének megtorpanása.

 


Eszközök

A bankszektor eszközei között a forintban denominált állomány 2006 szeptemberében 11 392,,381 milliárd forintot, míg a devizában denominált állomány 8 857,903 milliárd forintot tett ki. A 3. negyedév során a forinteszközök állományának aránya tovább csökkent, a devizaeszközök állománya szeptemberre elérte a 40 százalékot.

A forinthitelek állománya 2006 során 6 milliárd forintos állomány körül mozgott, a vállalkozások hitelei a 3, a háztartások hitelei pedig a 2,2 milliárd forintot közelítették meg, ugyanakkor a háztartások forinthiteleinek állományában nem történt számottevő változás.

 


A devizahitelek állománya az év során dinamikusabban növekedett mind a háztartások, mind a vállalatok tekintetében, ugyanakkor az utolsó negyedév során itt sem tapasztalható számottevő emelkedés.

A hitelállomány csökkenése a megszorító intézkedések hatásának tudható be, sem a vállalatok, sem a háztartások nem mernek egyelőre nagyobb mértékben eladósodni.

 


A portfolió minőségének mutatója a minősítési kötelezettség alá eső hitelek állománya. A kétes minősítésű kintlévőségektől eltekintve mindegyik minősítési kategória állománya emelkedett, ugyanakkor összességében a minősítési kötelezettség alá eső állomány szinte nem változott. A rossz kintlévőségek állománya a probléma-menteshez képest emelkedett, ez a forintgyengülés, valamint a megszorító intézkedések miatt esetlegesen bedőlő állomány emelkedésének köszönhető.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Stagnáló betétállomány

Források

A bankszektor forrásain belül a betétek tovább folytatták növekedésüket, igaz a 2005 év végén tapasztalható mértékhez képest kisebb ütemben, mivel a hamradik negyedév során csökketnek a betéti kamatok. 

 


A denominalizáció szerinti összetételben hasonló tendencia érvényesült, mint az eszközöknél, a devizában denominált források állományának aránya is megközelíti a 40 százalékot, ám még nem lépte át azt.

A forintbetétek szektorbeli vizsgálata során jól látszik az utolsó negyedévben bekövetkezett csökkenés, a megtakarítások e formájának csökkenése részben a megszorító csomag hatásának tulajdonítható, valamint a kamatadó bevezetése miatti esetleges forrásátcsoportosításnak.

 


A devizabetétek állománya vélhetően a forint gyengülésének következtében a háztartási szektorban növekedett. A külföldi fizetőeszközben denominált betétek állománya azonban a vállalati szektorban csökkent.

 

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. június 7. 12:33
A Toyota nem áll be a “minden azonnal legyen elektromos!” kórusba, a vállalat szerint ez...
MEDIA1  |  2023. június 7. 09:30
A Dentsu legújabb médiapiaci előrejelzéséből kiderül, mekkorát nőhet idén és jövőre a globális reklá...
MNB Intézet  |  2023. június 6. 10:18
Nem feltétlenül kell feladnia az emberiségnek a gazdasági növekedést azért, hogy 2050-re elérje a ki...
Kiszámoló  |  2023. június 6. 06:49
Az OTP Bank felvette a kesztyűt a Revoluttal szemben és ingyenes, középárfolyamon végzett devizavált...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?