Továbbra is népszerű a devizahitel

Pénzcentrum
2006. november 21. 12:00

Emelkedett a mérlegfőösszeg, a hitelek stagnálnak Megjelentek a felügyelt szektorok legfrissebb, 2006 első negyedévére vonatkozó adatai a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján. Tovább emelkedett a bankszektor összesített mérlegfőösszege, s egyre népszerűbb a devizahitel és devizabetét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mérlegfőösszeg

A 34 részvénytársasági formában működő hitelintézet közül 7 nagybank, 9 középbank, 13 kisbank és 5 szakosított hitelintézet van jelen hazánkban. A bankszektor összesített mérlegfőösszegéből az oroszlánrészt - 70,43 százalékot - a nagybakok hasítják ki, a legkisebb részesedéssel a kisbankok rendelkeznek.

 


A bankszektor összesített mérlegfőösszegének növekedése továbbra is folytatódott, bár a növekedés üteme csökkent. A 2006 első felében tapasztalható gyorsuló mérlegnövekedés elsősorban a gyengülő forintnak volt köszönhető. A harmadik negyedévben történt növekedési ütem csökkenésének oka elsősorban a növekedés motorjának számító hitelállomány emelkedésének megtorpanása.

 


Eszközök

A bankszektor eszközei között a forintban denominált állomány 2006 szeptemberében 11 392,,381 milliárd forintot, míg a devizában denominált állomány 8 857,903 milliárd forintot tett ki. A 3. negyedév során a forinteszközök állományának aránya tovább csökkent, a devizaeszközök állománya szeptemberre elérte a 40 százalékot.

A forinthitelek állománya 2006 során 6 milliárd forintos állomány körül mozgott, a vállalkozások hitelei a 3, a háztartások hitelei pedig a 2,2 milliárd forintot közelítették meg, ugyanakkor a háztartások forinthiteleinek állományában nem történt számottevő változás.

 


A devizahitelek állománya az év során dinamikusabban növekedett mind a háztartások, mind a vállalatok tekintetében, ugyanakkor az utolsó negyedév során itt sem tapasztalható számottevő emelkedés.

A hitelállomány csökkenése a megszorító intézkedések hatásának tudható be, sem a vállalatok, sem a háztartások nem mernek egyelőre nagyobb mértékben eladósodni.

 


A portfolió minőségének mutatója a minősítési kötelezettség alá eső hitelek állománya. A kétes minősítésű kintlévőségektől eltekintve mindegyik minősítési kategória állománya emelkedett, ugyanakkor összességében a minősítési kötelezettség alá eső állomány szinte nem változott. A rossz kintlévőségek állománya a probléma-menteshez képest emelkedett, ez a forintgyengülés, valamint a megszorító intézkedések miatt esetlegesen bedőlő állomány emelkedésének köszönhető.

 

 

Stagnáló betétállomány

Források

A bankszektor forrásain belül a betétek tovább folytatták növekedésüket, igaz a 2005 év végén tapasztalható mértékhez képest kisebb ütemben, mivel a hamradik negyedév során csökketnek a betéti kamatok. 

 


A denominalizáció szerinti összetételben hasonló tendencia érvényesült, mint az eszközöknél, a devizában denominált források állományának aránya is megközelíti a 40 százalékot, ám még nem lépte át azt.

A forintbetétek szektorbeli vizsgálata során jól látszik az utolsó negyedévben bekövetkezett csökkenés, a megtakarítások e formájának csökkenése részben a megszorító csomag hatásának tulajdonítható, valamint a kamatadó bevezetése miatti esetleges forrásátcsoportosításnak.

 


A devizabetétek állománya vélhetően a forint gyengülésének következtében a háztartási szektorban növekedett. A külföldi fizetőeszközben denominált betétek állománya azonban a vállalati szektorban csökkent.

 

 

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?