20 °C Budapest

Gyors segítség vészhelyzetre - csak bírd fizetni!

Pénzcentrum
2006. november 16. 14:00

Az egyik legnépszerűbb vidéki aprót olvasgatva egy valami biztosan feltűnik mindenkinek, míg a tél kezdetén is csak elvétve találkozunk esetleg egy gumis hirdetésével, addig hitelközvetítő idénytől függetlenül minden újságban több is akad. A hirdetések ugyan hiányosak, de mindenképpen azt jelzik, sokan vannak még a piacon, akik önfeláldozóan az ügyfelek érdekében tevékenykednek, lássuk hogyan!

Felhívtunk néhány önmagát ezekben az újságokban népszerűsítő hitelközvetítő vállalkozást, hogy választ kapjunk a hirdetésekben hiányosan közölt adatok által felvetett kérdésekre, és betömködjük az információáramlásban keletkezett lyukakat. Olyan feltételekkel kerestünk lakáshitelt, amelyből rögtön kiderült, hogy valóban olyan flexibilisek-e a vállalkozások, amilyeneknek a reklámszövegben feltűntetik magukat.

Az általunk lefestett pár egy 15 millió forintos újépítésű lakás megvásárlásához szeretett volna hitelt igényelni, az ingatlan teljes értékére, tehát önrész nélkül 15 millió forintra, 10 éves futamidővel. Hogy a saját helyzetünket megkönnyítsük, feltételeztünk, hogy a pár családja másodfedezetként felajánlható ingatlannal is rendelkezik, amelynek értéke ugyancsak 15 millió forint.

Másodfedezet nélkül sehova se....

Az első információ, amelyben minden megkeresett biztos volt, hogy másodfedezet nélkül nem kaphatunk hitelt erre a konstrukcióra, holott a banki piacon már vannak termékek, amelyek pontosan erre a problémára nyújtanak megoldást jövedelemigazolás ellenében Az eltérés alapvetően abban volt, hogy kaphatunk-e egyáltalán önrész nélkül hitelt, vagy a fedezetként felajánlott ingatlannak mekkora értékűnek kell lennie.

Az egyik vállalkozásnál egyszerűen "neccesnek" minősítették kérésünket, míg mások, akik egyébként a további információadástól is elzárkóztak, csupán az ingatlanok 40-50 százalékáig adnak hitelt, így a megvásárolandó és a másodfedezetként felajánlott ingatlant is teljes egészében be kellene terhelnünk. A túlbiztosítás azért érdekes, mert az általuk közvetített kereskedelmi bankok termékek esetében ez az érték 50-60 százalék.

Deviza, deviza, deviza

Ha csupán a hitelközvetítők által felajánlott termékek között tájékozódnunk, meglepőnek érezhetnénk, hogy devizahitelen és ezen belül is svájci frank alapú hitelen kívül vannak más termékek is a kereskedelmi bankok kínálatában. Az általunk megkeresettek ugyanis teljesen természetesnek vették, hogy tudjuk devizahitelről beszélnek.

Ha a svájci frank alapú hitel egyedülállósága sem nyugtatott volna meg minket kellőképpen, a kockázatokra rákérdezve megtudhattuk, hogy a forint jelentős gyengülése miatt sem kell aggódnunk, hiszen ha a svájci frank forint kurzus gyengül is, akkor az mind a forint-, mind az devizahitel törlesztő részleteiben emelkedéshez vezet majd, ám ennek mértéke egyáltalán nem jelentős egy hat millió forintos kölcsön esetében havi maximum másfél ezer forintos többletkiadást jelent (a futamidő és a törlesztő részletek nagysága a kérdéseinkre válaszoló úr szerint, természetesen nem befolyásolja ennek az összegnek a nagyságát).

Törlesztő részletek és ami mögöttük van

A törlesztő részletekkel kapcsolatban egy kulcsszó hangzott el csupán, "1 milliónként", hogy mennyi abban természetesen voltak eltérések, általában 10 és 12 ezer forint közötti összeget említettek az illetékesek. Így könnyen kiszámolható, hogy az általunk "felveendő" 15 millió forint havi szinten 150-160 ezer forinttal terhelné meg a családi kasszát.

Egyetlen esetben kaptunk csak pontost választ a kérdésünkre, az OTP Bank devizahitelét ajánlották nekünk, amelynek törlesztő részlete 184 ezer forintnyi többletköltséget jelentene havonta.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kamat, költség, THM

Költségekkel kapcsolatban sokkal közlékenyebbnek bizonyultak a megkérdezettek, míg kamattal és teljes hiteldíj mutatóval kapcsolatban teljesen elzárkóztak az információ kiadásától a lehetőségek bőségére hivatkozva.

A költségek témában természetesen azt emelték ki, hogy mit nem kell kifizetnünk, a legnépszerűbbek ilyen szempontból a kereskedelmi bankok ajánlatához hasonlóan (minő meglepő) a közjegyzői, az értékbecslési és a szerződéskötési díj volt, bár egyesek jelezték az akció nem sokára véget ér.

Bankok és társai

Mindegyik esetben érdeklődtünk aziránt is, hogy mely kereskedelmi bank termékeit forgalmazzák az megkérdezett közvetítők. Egyáltalán nem volt meglepő, hogy legtöbben finom kifogásokkal próbálták elterelni a szót, míg egyikük nyíltan bevallotta, hogy nem szereti megmondani, hogy kinek a termékeit forgalmazza, mert akkor elpártolnak tőle az ügyfelek és egyenesen a bankba mennek.

Nem hagytuk annyiban a dolgot, de hiába. Arra a kérdésünkre pedig, hogy tudják-e hogy a bankok feltüntetése kötelező, egyszerűen azt válaszolták ilyen intézkedésről ők nem hallottak.

Hogy miért éri meg mégis?

Egyetlen dolog lehet, ami a hitelközvetítők felé döntheti a mérleg nyelvét. Amellett, hogy házhoz jönnek, az ügyintézés folyamatának teljes terhét leveszik a vállunkról, így nekünk nem kell mást tennünk, mint megkötni a szerződést. Természetesen mindezért cserébe megfelelő honoráriumban részesülnek ezek a "jótékony" vállalkozók, nekik is élni kell valamiből.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 7. 14:43
Nem jelenhet meg a Magyar Távirati Iroda szolgáltatásában a most induló utcai aláírásgyűjtésről szól...
Bankmonitor  |  2023. június 7. 13:23
Ha most vágnál bele életed egyik legnagyobb kalandjába, hogy felépítsd az otthonod, nem vagy könnyű...
Kiszámoló  |  2023. június 7. 13:14
Úgy egy órája hívott egy nő, “az OTP bank rögzített vonalán”, hogy arról tájékoztasson,...
Holdblog  |  2023. június 7. 12:33
A Toyota nem áll be a “minden azonnal legyen elektromos!” kórusba, a vállalat szerint ez...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?