Új év, új nyugdíjpénztár - megéri váltani?

Pénzcentrum
2006. november 14. 13:00

Az év vége nem csupán a karácsony és a szilveszter miatt annyira értékes számunkra, rengeteg nagyon fontos kérdésről kell ilyenkor határoznunk, amelyek közül csak egy a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás körüli hercehurca. Ám ne feledkezzünk meg arról sem, hogy december 31-e egy negyedév végét jelenti, amikor is lehetőségünk van arra, hogy nyugdíjas éveink zálogát áthelyezzük egy másik nyugdíjpénztárhoz, ha a jelenlegi eredményeivel, vagy egyéb tulajdonságaival nem vagyunk kellőképpen elégedettek. Ennek a döntésnek a meghozatalához szeretnénk segítséget nyújtani a következőkben!

A három plusz egy pilléres (NYES) nyugdíjrendszerről és annak jelenlegi problémáiról már számtalanszor beszámoltunk lapunk virtuális hasábjain, arról azonban kevesebbszer esett szó, hogy mekkora befolyással lehet az általunk választott nyugdíjpénztár teljesítménye arra, hogy az "arany években" milyen pénzügyi lehetőségekkel rendelkezünk majd.

Az egyik nyugdíjpénztár által elkészített promóciós anyag szerint ez az összeg egy százalékos több tíz éven keresztül stabilan fennálló hozamkülönbség estén akár 3 millió, 2 százalékosnál pedig akár 7 millió forint feletti összegre rúghat, ez olyan jelentős eltérés, amely azonban nem csak számokban mutatkozik, azt a mindenki a saját bőrén és pénztárcáján is érezni fogja.

Egy kis emlékeztető...

A magánnyugdíj pénztárba való belépés mint a nyugdíjrendszer egyik lépcsője 1998-ban vált először kötelezővé a 45 éven aluli munkavállalók számára. Ebben az időszakban azonban a maitól egészen eltérő szempontok domináltak a választásban, amelyet sokan mai napig sem vizsgáltak felül, a döntés meghozatalakor általában a hírnév, illetve a biztosnak tűnő nemzetközi háttér játszott meghatározó szerepet és nem helyeződött túl nagy hangsúly ezeknek az intézményeknek a külföldön elért eredményeire, hiszen azok a hazai körülmények között nem feltétlenül voltak mérvadóak.

A munkavállalók által jelenleg befizetett nyugdíjjárulék nagyobbik fele, vagyis a 8,5 százalékból 8 százalék ezekbe a pénztárakba vándorol, ahol is egy névre szóló számlán gyarapodik, mindaddig míg a tulajdonos nyugdíjaztatására sor kerül. Ezt az összeget a munkavállaló kérésére vagy munkáltató önszántából kiegészítheti a bruttó kereset tíz százalékáig, e feletti megtakarításokra azonban csakis az önkéntes pénztárakban kerülhet sor, ám a helyzet jelenlegi állása szerint ezekre az öngondoskodásnak a jövőben egyre nagyobb szerephez kell jutnia.

Három (plusz egy)

Az előbbiekben elhangzottakból kiindulva alapvetően három helyen elhelyezett megtakarításaink biztosítják majd a nyugdíjas éveink pénzügyi biztonságát. A három pillér nem más, mint a társadalombiztosítás (8,5 fél százalék fennmaradó része kerül ide), a kötelező magánnyugdíjpénztár, és az önkéntes magán nyugdíjpénztár. Alapvető problémát azonban az utóbbi két esetben az jelenthet, hogy a járulékfizetéskor alkalmazott módszertant szabadon választhatják meg a társaságok (szabályozása egyelőre nem rögzített törvényi keretek között), így két ugyanakkor befizetéssel rendelkező, de különböző pénztárnál lévő tag nyugdíjában nem csupán az eddig elért hozam, hanem a járulékszámítás módszere is jókora különbségeket okozhat.

Egy híján hét

Az alábbi táblázatban a magyar piacon fellelhető hat legnagyobb magán nyugdíjpénztár legfontosabb adatait foglaltuk össze, vagyis azt, hogy mekkora taglétszámmal rendelkeznek (meghaladja a 100 000 tagot), mekkora vagyont kezelnek, mekkora az általuk a tavalyi évben elért nettó hozam (vagy az elért hozam költségekkel csökkentett összege a teljes vagyonállomány arányában), és mekkora volt a kihirdetett referenciahozam (az az eredmény, amelyet azokból a pénzügyi eszközökből lehet elérni, amelyekbe befektettek).

 

 

A legnagyobb szereplőnek egyértelműen az OTP Magánnyugdíj pénztár számít 724 453 tagjával, amely a 2006-os első negyedévi adatok szerint továbbra is szépen növekszik. Lényeges szempont a választásnál, hogy minél nagyobb tagszámmal rendelkező pénztárt válasszunk, mert így a fajlagos költségek alacsonyabbak lesznek. Az őt követő Aegon és ING taglétszáma ennek csupán valamivel több mint a fele, természetesen az OTP kezeli a legnagyobb vagyont, bár ebben az esetben nincs akkora az elmaradás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Váltani vagy nem váltani...

A fő kérdés valóban ez, de hogy mi alapján hozzuk meg a döntést az talán még annál az alapvető elhatározásunknál is fontosabb, hogy szeretnénk elhagyni az általunk kevésbé eredményesnek vélt pénztárat. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének honlapján megtalálhatjuk az alapvető információkat magáról a rendszerről és az pénztárak eredményeiről is. A pénzügyi szakértők azonban ezen a honlapul keresztül is felhívják a figyelmünket arra, hogy ne döntsünk ebben a kérdésben elhamarkodottan és egysíkúan.

A magánnyugdíj pénztári befizetések ugyanis egyáltalán nem hasonlítanak a kereskedelmi banki betétekre, amelyeket érdemes egyik bankból a másikba úsztatni, így használva ki a hol itt, hol ott megjelenő akciókat. Egyrészt azért, mert a pénztári befizetés hosszú távú befektetés, másrészt mert ebben az esetben minden váltásnál, amelyet mindig negyedév végén tehetünk meg, természetesen kellő adminisztráció mellett, az előző nyugdíjpénztár ügyintézéssel kapcsolatos költséget (0,1 ezrelék) számít fel.

Az elmúlt évek átlaga

Hiteles képet adhat a pénztárak és a mögöttük álló pénzügyi intézmények teljesítményéről, ha az elmúlt évek nettó hozamainak átlagát vesszük figyelembe, illetve vetjük össze az infláció mértékével. Az alábbi diagrammon jól látszik, hogy az első négy helyezett az Allianz, az Aegon, az OTP és az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztárak viszonylag kiegyenlített teljesítményt mutattak, amelyektől nem sokban maradt el az ING sem. Gyengébbnek mutatkozik azonban a Winthertur a múlt években.


 



Ha a két diagrammon található adatokat összehasonlítjuk, egészen hamar érthetővé válik, miért nem tanácsolja a pénzügyi felügyelet, hogy hosszú távú befektetéseinket rövid távon gyakran mozgassuk egyik alapból a másikba. A 2005-ös évben kiemelkedően teljesítő ING például az 5 éves átlagokat nézve csupán az ötödik a legjobb teljesítményt hozta, majd egy százalékkal elmaradva az Allianz mögött.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 10. 20:02
Az MTVA megkezdte egy nyilvános vita megszervezését az EP-választáshoz kapcsolódóan írja a DK-nak kü...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 10. 19:41
Nézegettem a számláimat ma, és az Ersténél észrevettem egy soha nem látott részvényt a portfóliómban...
Összkép  |  2024. május 10. 17:31
Hétfő reggel a lányokon matrózblúz, a fiúkon öltöny, előttük egy kitöltendő gondolattérkép Ady Endre...
Bankmonitor  |  2024. május 10. 11:29
A Babaváró hitel egy nagyon kedvezményes konstrukció: a futamidő alatt született gyerekek számától f...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 11. szombat
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm