0 °C Budapest

Haldoklik az ingatlanpiac, már az uszoda is ingyen van!

Pénzcentrum
2006. november 15. 12:00

Elgondolkodtató akciók... Virtuális hasábjainkon számtalanszor beszámoltunk már a tengerentúli ingatlanpiacon tapasztalható lassulásról, ennek következményeiről, illetve megvizsgáltuk, hogy mi a helyzet hazánkban. Jelen összeállításunk célja ehhez kapcsolódóan a lakások értékesítésénél alkalmazott trükkök, csábító akciók feltérképezése, indulva az Egyesült Államokból, majd megvizsgálva a magyar piacot. Előre bocsátjuk, a szerencsésebbek ajándék autót vagy éppen ingyen uszodát is kaphatnak ingatlanjukhoz, extrém, illetve furfangos akciókért pedig nem kell átszelni az óceánt!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az amerikai National Association of Home Builders adatai szerint szeptemberben az építőipari szereplők 77%-a kínált vevőinek valamiféle ajándékot, kedvezményt, hogy könnyebben túladjon az ingatlanokon. Ez az arány egy évvel ezelőtt még 58%-os volt, ez is mutatja tehát, hogy nem a levegőbe beszélünk: a piacot jelenleg a vevők irányítják, az eladóknak pedig okosan kell reagálniuk a megváltozott erőviszonyokra. Mivel ezt elég ravaszul is teszik, érdemes lesz körülnéznünk.

Az USA-ban a társaságok 55%-a kínál ingyenesen olyan opciókat, mint például a parkosítás, kertrendezés (az NAHB adatai szerint ez a ráta tavaly csak 37%-os volt), a vállalatok 43%-a pedig átvállalja az előző ingatlan eladásához kapcsolódó költségeket.

Az építőipari cégek 44%-a csökkentette árait, 4%-uk új autót is ad a lakáshoz, míg 5%-uk ajándék utazással kecsegteti a vevőket. (Ezen a ponton ki kell emelni, hogy ez a 3 kérdés egy éve még annyira irreleváns volt, hogy a szövetség munkatársai fel sem tették a tagoknak!) Mindezek alapján nehezen vitatható, hogy a piacon a vevők meglehetősen kedvező alkupozícióba kerültek, kérdés hogy milyen trükkök hatására csábulnak el...

A kedvencek...

Nem meglepő, hogy amerikai mintára vettük át a konyhabútor és konyhagépek ajándékként való beszerelését, valamint a "speciálisan kedvező feltételek" mellett nyújtott hiteleket. Fontos persze megjegyezni, hogy a kedvezményeket soha nem árcsökkentésként hirdetik meg, mindig az kerül kihangsúlyozásra, hogy ugyanazért az árért többet kap a vevő.

Természetes, hogy az egykor spekulatív, mára leginkább lassulás mutató piacokon (pl. Kalifornia, Florida) nagyobb szerephez jutnak az ösztönzők, mint a relatíve stabil területeken. Ahol az építőipari cégek igyekeznek megszabadulni készleteiktől, ott hajlandóak autót vagy éppen ajándék uszodát is adni a vevőnek, csak minél hamarabb történjen meg az adásvétel. (Ösztönző jellegű kedvezmények persze mindenhol vannak, ezen szokványos marketing eszközöktől meg kell azonban különböztetni a nyíltan készletleépítést célzó akciókat!)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az építőipari cégek ilyen környezetben alapvetően kétféle stratégiát követhetnek:
- a pénzáramlást szem előtt tartva, a profitráták csökkenése árán is igyekeznek akcióikkal minél hamarabb értékesíteni az ingatlanokat, vagy
- a piac felső rétegét megcélozva luxusingatlanokat próbál meg tartósan magas áron értékesíteni.

Az ingatlanközvetítők tapasztalatai szerint a vásárlók többsége fél, hogy egy drasztikusabb árcsökkenés előtt, pont rosszkor vesz ingatlant, ezért sokan inkább kivárnak. Az USA-ban akad, aki ajándék Honda Civic-kel szeretné meggyőzni a lézengő érdeklődőket, de már az sem ritka, hogy az ügynökök jutalékát 10%-os magasságba emelik.

Mindez persze 180 fokos fordulatot jelent az előző évhez képest, miközben a legtöbb vásárlónak egyetlen dolog számít: minél olcsóbban akar hozzájutni a lakáshoz, egy ajándék autótól ugyanis nem lesz alacsonyabb a havi törlesztése! 

Lássuk a hazai trükköket!

A Pénzcentrum.hu körkérdésére - érthető módon - a legtöbb ingatlanos cég képviselői csak nevük és társaságuk elhallgatásával válaszoltak, a következőkben így a telefonbeszélgetések tanulságait összegezzük.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 8. 20:39