18 °C Budapest

Még nincs tömeges visszavétel, de fogynak az autót lízingelők...

Pénzcentrum
2006. október 25. 16:54

Ma tartotta harmadik negyedévre vonatkozó sajtótájékoztatóját a Magyar Lízingszövetség, amelyen Báti Balázs elnök (a Budapest Lízing Zrt. vezérigazgatója) és Lévai Gábor a Szövetség új főtitkára tartott beszámolót a lízingpiac alakulásáról. A most bemutatkozó új főtitkár, Lévai Gábor beszélt a Szövetség tevékenységének változtatásáról, amelyben a statisztikai vonal mellett szeretnék erősíteni a lobbi tevékenységet és bővíteni a lízing témában rendezett szakmai események körét.

Ma tartotta harmadik negyedévre vonatkozó sajtótájékoztatóját a Magyar Lízingszövetség, amelyen Báti Balázs elnök (a Budapest Lízing Zrt. vezérigazgatója) és Lévai Gábor a Szövetség új főtitkára tartott beszámolót a lízingpiac alakulásáról. A most bemutatkozó új főtitkár, Lévai Gábor beszélt a Szövetség tevékenységének változtatásáról, amelyben a statisztikai vonal mellett szeretnék erősíteni a lobbi tevékenységet és bővíteni a lízing témában rendezett szakmai események körét.

2006 nem feltétlenül lesz a siker éve a magyarországi lízingtársaságok számára, a ma közzétett adatok szerinti első háromnegyed évre vonatkozó 14 százalékos növekedés jócskán elmarad a tavalyi ütemtől, kiemelkedően kedvezőtlenek a harmadik negyedév adatai, amikor csupán 1 százalékos fejlődést mutat a piac, így rontva le a félévi 18 százalékos eredményeket.

A Szövetség adatai szerint a teljes lízing és autófinanszírozási piacból tagjai mintegy 88 százalékot tesznek ki, ami 700 milliárd forint finanszírozott volument, és 900 milliárd forintnyi eszközértéket jelent. Az egyetlen nagyobb piaci résztvevő, aki jelenleg nem tag, az autófinanszírozásban hangsúlyos Merkantil Bank, aki 11 százalékos részesedéssel büszkélkedhet. A Szövetségen belül továbbra is dominálnak az univerzális banki hátterű lízingcégek, amelyek 70 százalékos részesedéssel rendelkeznek, míg egyre nagyobb teret nyernek, a jelenleg 5 százalékon álló általában nem magyarországi banki hátterű lízingcégek.

A legjelentősebb növekedést az ingatlanlízing szektor vallhatja magáénak, amely a tavalyi adatokhoz képest 250 százalékos növekedést produkált, elérve a 78 milliárd forintnyi összforgalmat. Ennek nagyobb részét azonban a nagy projektek finanszírozása jelenti, a lakáslízing csupán néhány milliárd forintot tesz ki. Az ingatlanlízing jelenleg a legképlékenyebb terület, amelynek fejlődésére vonatkozó prognózisok viszonylag bizonytalanok, és a piac is könnyen átrendeződhet az többmilliárdos beruházások miatt.

A gép-berendezés és IT szektorban is lassult a növekedés, de a helyzet a személygépkocsi finanszírozás területén a legrosszabb. A növekedés, amely félévkor még 6 százalékos volt, kevesebb mint 1 százalékra esett vissza, és a jövő évre is legalább 10 százalékos csökkenést várnak a szakemberek, amely új járművek tekintetében akár a 15 százalékot is elérheti. Nőhet a visszavett járművek száma is, bár Báti Balázs szerint az árfolyam-elmozdulás egyelőre nem érezteti hatását, a nagyobb megingásra abban az esetben kell számítani, ha a forint/euró kurzus tartósan kedvezőtlen irányba mozdul.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Magyar Lízingszövetség egyre inkább hangsúlyt szeretne fektetni a lobbi tevékenységre és a szakmai rendezvények szervezésére - tudhattuk meg a Lévai Gábor főtitkártól. A lobbi jelenleg két területre összpontosul: egyrészt szeretnék, ha az európai uniós támogatást igénybevevők nem részesülnének hátrányos megkülönböztetésben, ha lízingkonstrukciót választanak, illetve szeretnék elérni, hogy a jelenlegi opciós vételi jog helyett ingójelzálogot jegyeztethessenek be az általuk lízingbe adott ingóra anélkül, hogy azt közjegyzővel kellene bejegyeztetniük.

A szakemberek legközelebb az évente megrendezett Szakmai Napokon találkozhatnak, amelyet november 17-18-án rendez meg a Szövetség a visegrádi Thermal Hotel Visegrádban

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. június 5. 17:28
Megszünteti-e az állam a Prémium Magyar Állampapír visszavásárlási lehetőségét 1%-os költségszint me...
MEDIA1  |  2023. június 5. 16:59
A PodcastFestival 2023 versenyben a hazánkban működő 600 podcastból mintegy 100 alkotás mérettette m...
Kiszámoló  |  2023. június 5. 12:38
Péter vetett fel egy problémát, az egyik rokona halála után szeretné, hogy a gyereke ne egyösszegben...
Holdblog  |  2023. június 5. 12:33
Kifejezetten hiba, ha valaki nem tartós befektetési számlára teszi a különböző befektetési eszközeit...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?