29 °C Budapest

Még nincs tömeges visszavétel, de fogynak az autót lízingelők...

Pénzcentrum
2006. október 25. 16:54

Ma tartotta harmadik negyedévre vonatkozó sajtótájékoztatóját a Magyar Lízingszövetség, amelyen Báti Balázs elnök (a Budapest Lízing Zrt. vezérigazgatója) és Lévai Gábor a Szövetség új főtitkára tartott beszámolót a lízingpiac alakulásáról. A most bemutatkozó új főtitkár, Lévai Gábor beszélt a Szövetség tevékenységének változtatásáról, amelyben a statisztikai vonal mellett szeretnék erősíteni a lobbi tevékenységet és bővíteni a lízing témában rendezett szakmai események körét.

Ma tartotta harmadik negyedévre vonatkozó sajtótájékoztatóját a Magyar Lízingszövetség, amelyen Báti Balázs elnök (a Budapest Lízing Zrt. vezérigazgatója) és Lévai Gábor a Szövetség új főtitkára tartott beszámolót a lízingpiac alakulásáról. A most bemutatkozó új főtitkár, Lévai Gábor beszélt a Szövetség tevékenységének változtatásáról, amelyben a statisztikai vonal mellett szeretnék erősíteni a lobbi tevékenységet és bővíteni a lízing témában rendezett szakmai események körét.

2006 nem feltétlenül lesz a siker éve a magyarországi lízingtársaságok számára, a ma közzétett adatok szerinti első háromnegyed évre vonatkozó 14 százalékos növekedés jócskán elmarad a tavalyi ütemtől, kiemelkedően kedvezőtlenek a harmadik negyedév adatai, amikor csupán 1 százalékos fejlődést mutat a piac, így rontva le a félévi 18 százalékos eredményeket.

A Szövetség adatai szerint a teljes lízing és autófinanszírozási piacból tagjai mintegy 88 százalékot tesznek ki, ami 700 milliárd forint finanszírozott volument, és 900 milliárd forintnyi eszközértéket jelent. Az egyetlen nagyobb piaci résztvevő, aki jelenleg nem tag, az autófinanszírozásban hangsúlyos Merkantil Bank, aki 11 százalékos részesedéssel büszkélkedhet. A Szövetségen belül továbbra is dominálnak az univerzális banki hátterű lízingcégek, amelyek 70 százalékos részesedéssel rendelkeznek, míg egyre nagyobb teret nyernek, a jelenleg 5 százalékon álló általában nem magyarországi banki hátterű lízingcégek.

A legjelentősebb növekedést az ingatlanlízing szektor vallhatja magáénak, amely a tavalyi adatokhoz képest 250 százalékos növekedést produkált, elérve a 78 milliárd forintnyi összforgalmat. Ennek nagyobb részét azonban a nagy projektek finanszírozása jelenti, a lakáslízing csupán néhány milliárd forintot tesz ki. Az ingatlanlízing jelenleg a legképlékenyebb terület, amelynek fejlődésére vonatkozó prognózisok viszonylag bizonytalanok, és a piac is könnyen átrendeződhet az többmilliárdos beruházások miatt.

A gép-berendezés és IT szektorban is lassult a növekedés, de a helyzet a személygépkocsi finanszírozás területén a legrosszabb. A növekedés, amely félévkor még 6 százalékos volt, kevesebb mint 1 százalékra esett vissza, és a jövő évre is legalább 10 százalékos csökkenést várnak a szakemberek, amely új járművek tekintetében akár a 15 százalékot is elérheti. Nőhet a visszavett járművek száma is, bár Báti Balázs szerint az árfolyam-elmozdulás egyelőre nem érezteti hatását, a nagyobb megingásra abban az esetben kell számítani, ha a forint/euró kurzus tartósan kedvezőtlen irányba mozdul.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Magyar Lízingszövetség egyre inkább hangsúlyt szeretne fektetni a lobbi tevékenységre és a szakmai rendezvények szervezésére - tudhattuk meg a Lévai Gábor főtitkártól. A lobbi jelenleg két területre összpontosul: egyrészt szeretnék, ha az európai uniós támogatást igénybevevők nem részesülnének hátrányos megkülönböztetésben, ha lízingkonstrukciót választanak, illetve szeretnék elérni, hogy a jelenlegi opciós vételi jog helyett ingójelzálogot jegyeztethessenek be az általuk lízingbe adott ingóra anélkül, hogy azt közjegyzővel kellene bejegyeztetniük.

A szakemberek legközelebb az évente megrendezett Szakmai Napokon találkozhatnak, amelyet november 17-18-án rendez meg a Szövetség a visegrádi Thermal Hotel Visegrádban

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 19. 18:49
A The Wall Street Journal (WSJ) tudósítója most olyan szigorított fegyházba kerül, amilyenben Aleksz...
ChikansPlanet  |  2024. július 19. 13:20
Lassan hozzászokunk, hogy már nemcsak Brazília és Kalifornia szerepel visszatérően a hírekben pusztí...
Kiszámoló  |  2024. július 19. 12:13
Már tíz éve is már hatalmas gond volt a külföldről, leginkább Kínából érkező csomagok nagy száma. A...
Bankmonitor  |  2024. július 19. 10:32
Sajnos ez nem azt jelenti, hogy az infláiciókövető állampapír kamata növekedne, hanem a 2029/N BMÁP...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm