33 °C Budapest

Még nincs tömeges visszavétel, de fogynak az autót lízingelők...

Pénzcentrum
2006. október 25. 16:54

Ma tartotta harmadik negyedévre vonatkozó sajtótájékoztatóját a Magyar Lízingszövetség, amelyen Báti Balázs elnök (a Budapest Lízing Zrt. vezérigazgatója) és Lévai Gábor a Szövetség új főtitkára tartott beszámolót a lízingpiac alakulásáról. A most bemutatkozó új főtitkár, Lévai Gábor beszélt a Szövetség tevékenységének változtatásáról, amelyben a statisztikai vonal mellett szeretnék erősíteni a lobbi tevékenységet és bővíteni a lízing témában rendezett szakmai események körét.

Ma tartotta harmadik negyedévre vonatkozó sajtótájékoztatóját a Magyar Lízingszövetség, amelyen Báti Balázs elnök (a Budapest Lízing Zrt. vezérigazgatója) és Lévai Gábor a Szövetség új főtitkára tartott beszámolót a lízingpiac alakulásáról. A most bemutatkozó új főtitkár, Lévai Gábor beszélt a Szövetség tevékenységének változtatásáról, amelyben a statisztikai vonal mellett szeretnék erősíteni a lobbi tevékenységet és bővíteni a lízing témában rendezett szakmai események körét.

2006 nem feltétlenül lesz a siker éve a magyarországi lízingtársaságok számára, a ma közzétett adatok szerinti első háromnegyed évre vonatkozó 14 százalékos növekedés jócskán elmarad a tavalyi ütemtől, kiemelkedően kedvezőtlenek a harmadik negyedév adatai, amikor csupán 1 százalékos fejlődést mutat a piac, így rontva le a félévi 18 százalékos eredményeket.

A Szövetség adatai szerint a teljes lízing és autófinanszírozási piacból tagjai mintegy 88 százalékot tesznek ki, ami 700 milliárd forint finanszírozott volument, és 900 milliárd forintnyi eszközértéket jelent. Az egyetlen nagyobb piaci résztvevő, aki jelenleg nem tag, az autófinanszírozásban hangsúlyos Merkantil Bank, aki 11 százalékos részesedéssel büszkélkedhet. A Szövetségen belül továbbra is dominálnak az univerzális banki hátterű lízingcégek, amelyek 70 százalékos részesedéssel rendelkeznek, míg egyre nagyobb teret nyernek, a jelenleg 5 százalékon álló általában nem magyarországi banki hátterű lízingcégek.

A legjelentősebb növekedést az ingatlanlízing szektor vallhatja magáénak, amely a tavalyi adatokhoz képest 250 százalékos növekedést produkált, elérve a 78 milliárd forintnyi összforgalmat. Ennek nagyobb részét azonban a nagy projektek finanszírozása jelenti, a lakáslízing csupán néhány milliárd forintot tesz ki. Az ingatlanlízing jelenleg a legképlékenyebb terület, amelynek fejlődésére vonatkozó prognózisok viszonylag bizonytalanok, és a piac is könnyen átrendeződhet az többmilliárdos beruházások miatt.

A gép-berendezés és IT szektorban is lassult a növekedés, de a helyzet a személygépkocsi finanszírozás területén a legrosszabb. A növekedés, amely félévkor még 6 százalékos volt, kevesebb mint 1 százalékra esett vissza, és a jövő évre is legalább 10 százalékos csökkenést várnak a szakemberek, amely új járművek tekintetében akár a 15 százalékot is elérheti. Nőhet a visszavett járművek száma is, bár Báti Balázs szerint az árfolyam-elmozdulás egyelőre nem érezteti hatását, a nagyobb megingásra abban az esetben kell számítani, ha a forint/euró kurzus tartósan kedvezőtlen irányba mozdul.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Magyar Lízingszövetség egyre inkább hangsúlyt szeretne fektetni a lobbi tevékenységre és a szakmai rendezvények szervezésére - tudhattuk meg a Lévai Gábor főtitkártól. A lobbi jelenleg két területre összpontosul: egyrészt szeretnék, ha az európai uniós támogatást igénybevevők nem részesülnének hátrányos megkülönböztetésben, ha lízingkonstrukciót választanak, illetve szeretnék elérni, hogy a jelenlegi opciós vételi jog helyett ingójelzálogot jegyeztethessenek be az általuk lízingbe adott ingóra anélkül, hogy azt közjegyzővel kellene bejegyeztetniük.

A szakemberek legközelebb az évente megrendezett Szakmai Napokon találkozhatnak, amelyet november 17-18-án rendez meg a Szövetség a visegrádi Thermal Hotel Visegrádban

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 28. 12:09
Vaszily Miklós, a Mészáros Lőrinc-közeli TV2 Csoport igazgatósági elnöke egy most megjelent lapinter...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Holdblog  |  2022. június 28. 05:00
A HOLDBLOG olvasói mostanában több kérdést is feltettek nekünk az inflációs helyzettel, a magyar gaz...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 28. 14:10