15 °C Budapest

Még nincs tömeges visszavétel, de fogynak az autót lízingelők...

Pénzcentrum
2006. október 25. 16:54

Ma tartotta harmadik negyedévre vonatkozó sajtótájékoztatóját a Magyar Lízingszövetség, amelyen Báti Balázs elnök (a Budapest Lízing Zrt. vezérigazgatója) és Lévai Gábor a Szövetség új főtitkára tartott beszámolót a lízingpiac alakulásáról. A most bemutatkozó új főtitkár, Lévai Gábor beszélt a Szövetség tevékenységének változtatásáról, amelyben a statisztikai vonal mellett szeretnék erősíteni a lobbi tevékenységet és bővíteni a lízing témában rendezett szakmai események körét.

Ma tartotta harmadik negyedévre vonatkozó sajtótájékoztatóját a Magyar Lízingszövetség, amelyen Báti Balázs elnök (a Budapest Lízing Zrt. vezérigazgatója) és Lévai Gábor a Szövetség új főtitkára tartott beszámolót a lízingpiac alakulásáról. A most bemutatkozó új főtitkár, Lévai Gábor beszélt a Szövetség tevékenységének változtatásáról, amelyben a statisztikai vonal mellett szeretnék erősíteni a lobbi tevékenységet és bővíteni a lízing témában rendezett szakmai események körét.

2006 nem feltétlenül lesz a siker éve a magyarországi lízingtársaságok számára, a ma közzétett adatok szerinti első háromnegyed évre vonatkozó 14 százalékos növekedés jócskán elmarad a tavalyi ütemtől, kiemelkedően kedvezőtlenek a harmadik negyedév adatai, amikor csupán 1 százalékos fejlődést mutat a piac, így rontva le a félévi 18 százalékos eredményeket.

A Szövetség adatai szerint a teljes lízing és autófinanszírozási piacból tagjai mintegy 88 százalékot tesznek ki, ami 700 milliárd forint finanszírozott volument, és 900 milliárd forintnyi eszközértéket jelent. Az egyetlen nagyobb piaci résztvevő, aki jelenleg nem tag, az autófinanszírozásban hangsúlyos Merkantil Bank, aki 11 százalékos részesedéssel büszkélkedhet. A Szövetségen belül továbbra is dominálnak az univerzális banki hátterű lízingcégek, amelyek 70 százalékos részesedéssel rendelkeznek, míg egyre nagyobb teret nyernek, a jelenleg 5 százalékon álló általában nem magyarországi banki hátterű lízingcégek.

A legjelentősebb növekedést az ingatlanlízing szektor vallhatja magáénak, amely a tavalyi adatokhoz képest 250 százalékos növekedést produkált, elérve a 78 milliárd forintnyi összforgalmat. Ennek nagyobb részét azonban a nagy projektek finanszírozása jelenti, a lakáslízing csupán néhány milliárd forintot tesz ki. Az ingatlanlízing jelenleg a legképlékenyebb terület, amelynek fejlődésére vonatkozó prognózisok viszonylag bizonytalanok, és a piac is könnyen átrendeződhet az többmilliárdos beruházások miatt.

A gép-berendezés és IT szektorban is lassult a növekedés, de a helyzet a személygépkocsi finanszírozás területén a legrosszabb. A növekedés, amely félévkor még 6 százalékos volt, kevesebb mint 1 százalékra esett vissza, és a jövő évre is legalább 10 százalékos csökkenést várnak a szakemberek, amely új járművek tekintetében akár a 15 százalékot is elérheti. Nőhet a visszavett járművek száma is, bár Báti Balázs szerint az árfolyam-elmozdulás egyelőre nem érezteti hatását, a nagyobb megingásra abban az esetben kell számítani, ha a forint/euró kurzus tartósan kedvezőtlen irányba mozdul.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Magyar Lízingszövetség egyre inkább hangsúlyt szeretne fektetni a lobbi tevékenységre és a szakmai rendezvények szervezésére - tudhattuk meg a Lévai Gábor főtitkártól. A lobbi jelenleg két területre összpontosul: egyrészt szeretnék, ha az európai uniós támogatást igénybevevők nem részesülnének hátrányos megkülönböztetésben, ha lízingkonstrukciót választanak, illetve szeretnék elérni, hogy a jelenlegi opciós vételi jog helyett ingójelzálogot jegyeztethessenek be az általuk lízingbe adott ingóra anélkül, hogy azt közjegyzővel kellene bejegyeztetniük.

A szakemberek legközelebb az évente megrendezett Szakmai Napokon találkozhatnak, amelyet november 17-18-án rendez meg a Szövetség a visegrádi Thermal Hotel Visegrádban

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?