25 °C Budapest

Olcsó kölcsön autófedezettel? - Nyissuk fel a motorháztetőt!

Pénzcentrum
2006. október 16. 12:00

Manapság nehéz végigmenni az utcán, vagy megnézni egy filmet anélkül, hogy ne kellene banki szolgáltatásokról szóló hirdetések tömegén átverekednünk magunkat, csak kapkodhatjuk a fejünket az állandóan megújuló termékek kavalkádjában, és nehéz elhinni, hogy bárki is képes teljesen naprakész választ adni ezekről. Egy ilyen új konstrukció örvend egyre nagyobb népszerűségnek az autótulajdonosok körében, ez pedig nem más, mint az autófedezetes személyi kölcsön. A következő néhány bekezdésben arra keresünk választ, hogy mi az oka a konstrukciót használók folyamatos növekedésének.


Az autófedezettel felvehető személyi kölcsön azonban nem a bankok, hanem azok lízingintézeteinek termékei, és egyelőre közülük is csupán néhányan, az MKB-Euroleasing, a CIB Leasing, Raiffeisen Leasing és a Uniqa Leasing kínálják fel ezt a lehetőséget ügyfeleiknek.

A konstrukció lényege, hogy bizonyos feltételek megléte mellett a személyi kölcsön fedezeteként elfogadják a hitelfelvevő tulajdonában lévő személygépjárművet, így a kockázatcsökkenésével együtt kedvezőbbé válnak a kamatok, olcsóbb lesz a hitel.

A következőkben vizsgáljuk meg tüzetesebben a MKB-Euroleasing és a Raiffeisen Leasing ajánlatait!

A szabad felhasználású személyi kölcsönt minkét esetben forintban, euróban és svájci frankban igényelhetjük meg. Természetesen számunkra a forint a legkevésbé kockázatos és első látásra a legdrágábbnak tűnő megoldás, a legolcsóbbnak és egyben a legkockázatosabbnak (forint-svájci frank kurzus és a frank kamatláb változás miatt) pedig a svájci frankban folyósított hitel bizonyult.

Velünk együtt könnyebben megy...

A Raiffeisen Leasingnél 6 hónaptól 6 évig terjedő időtartamra igényelhet forrásokat magánszemély, egyéni vállalkozó és gazdasági társaság is. A fedezetként felajánlott személygépkocsi koraa hitelfelvételkor nem haladhatja meg a nyolc évet, a hitel lejáratakor pedig a 12 évet, tehát egy 5 éves autó esetében max. 7 év állhat rendelkezésünkre a visszafizetésre.

A minimális hitelösszeg 500,000 forint, de mivel autónk értékének csak bizonyos (30-50) százalékára vehetünk fel hitelt, a fedezetként elfogadható gépjármű értékének legalább a 625,000 forintot kell érni az Eurotaxa adataival számolva. Felső korlátot is meghatározott a társaság: 10 milliónál többet érő autókra nem adnak pénzt, ezekre pedig csupán értékük 50 százalékáig vagyis 5 millió forintot biztosítanak.

 


A fenti táblázatban a Raiffeisen által ajánlott hitelkonstrukciókat hasonlítottuk össze (700 ezer forintot szerettünk volna felvenni, svájci frankban 36 hónapra). Bár úgy tűnik a havi törlesztő-részletekben rejlő két ezer forintos különbségért nem éri meg kockára tenni autónkat, a belső megtérülési rátát kiszámítva már más véleményre juthatunk, itt valóban meggyőző a 14 és 20 százalék közötti eltérés.

Belső megtérülési ráta (IRR)
a Teljes Hiteldíj Mutatóhoz (THM) közelítő érték, amelynek segítségével a hitelkonstrukciók összehasonlíthatóvá válnak. Az IRR azonban minden költséget figyelembe vesz, amely a hitel futamideje alatt felmerül.

A Raiffeisen Leasing hitele most annak éri meg igazán, aki eddig is a társaság ügyfele volt, a visszatérőknek ugyanis a autófedezetes személyi kölcsön éves kamatából a társaság 2 százalékot elenged.

Öreg autó nem vén autó...

Az MKB Euroleasing ajánlata sokkal inkább a potenciális ügyfelek körének bővítését célozza azzal, hogy az elfogadott gépkocsik körét kiszélesíti: a hitelfelvételkor a gépjármű életkora elérheti a 12, a lejáratkor pedig a 15 évet. Természetesen itt is szűrik az alacsonyabb értékű autókat. Emellett ha a fedezetként felajánlott eszköz sem nem törött, sem nem hiányos, és rendelkezik érvényes forgalmival, akkor a casco hiánya és a mások által bejegyzett teher sem akadálya a hitelfelvételnek, amennyiben az autó értéke lehetőséget ad további terhek bejegyzésére.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A társaság honlapján megtalálható autóértékelő kalkulátor segítségével pedig másodperceken belül információt kapunk arról, hogy autónk megfelelő fedezetet jelent-e a hitelhez, vagy jobban tesszük ha inkább másfelé nézünk körül.

Az Euroleasing 500,000 forinttól a gépjármű értékének akár 80 százalékáig biztosít hitelkeretet az ügyfeleinek maximum 7 évre. Emellett 3 százalékos kamatkedvezményt ígér azoknak akik online igényelnek, ezzel is ösztönözve a internet felhasználókat a private banking szolgáltatások használatának fokozására.

Személyi kölcsön autófedezettel vs. anélkül

Az autófedezetes személyi kölcsön nagy előnye, bármely lízingtársaság szolgáltatásait vesszük igénybe, hogy a hitelelbírálás a fedezet miatt

 leegyszerűsödik és megrövidül, így akár 24-72 óra alatt is megérkezhet számlánkra az igényelt összeg. Emellett a fedezet miatt sokkal kedvezőbb THM-mel vehetünk fel hitelt, mintha egyéb személyi kölcsön vagy áruhitel konstrukció mellett döntöttünk volna.

 Általában minden 18. életévét betöltött állandó lakcímmel és bankszámlával rendelkező személy jogosult a szolgáltatás igénybevételére, amelyhez személyi igazolvány, az adókártya, a jogosítvány, a gépkocsi törzskönyvének és forgalmi igazolványának másolata, a kötelező felel

ősségbiztosítás befizetését igazoló csekkszelvény, és munkáltatói igazolás szükséges.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. május 28. 09:04
Melyik pénzügyi termék lehet a legideálisabb választás a jelenlegi gazdasági helyzetben? A Bankmonit...
Holdblog  |  2023. május 28. 07:01
Az Eurostat ábrája azt mutatja, hogy az uniós tagállamokban az összes online szállásfoglalás hány sz...
Összkép  |  2023. május 26. 23:41
Kolozsvár Európa egyik leggyorsabban fejlődő városa, 2026-ra készül el a város metrójának első szaka...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői