24 °C Budapest

Olcsó kölcsön autófedezettel? - Nyissuk fel a motorháztetőt!

Pénzcentrum
2006. október 16. 12:00

Manapság nehéz végigmenni az utcán, vagy megnézni egy filmet anélkül, hogy ne kellene banki szolgáltatásokról szóló hirdetések tömegén átverekednünk magunkat, csak kapkodhatjuk a fejünket az állandóan megújuló termékek kavalkádjában, és nehéz elhinni, hogy bárki is képes teljesen naprakész választ adni ezekről. Egy ilyen új konstrukció örvend egyre nagyobb népszerűségnek az autótulajdonosok körében, ez pedig nem más, mint az autófedezetes személyi kölcsön. A következő néhány bekezdésben arra keresünk választ, hogy mi az oka a konstrukciót használók folyamatos növekedésének.


Az autófedezettel felvehető személyi kölcsön azonban nem a bankok, hanem azok lízingintézeteinek termékei, és egyelőre közülük is csupán néhányan, az MKB-Euroleasing, a CIB Leasing, Raiffeisen Leasing és a Uniqa Leasing kínálják fel ezt a lehetőséget ügyfeleiknek.

A konstrukció lényege, hogy bizonyos feltételek megléte mellett a személyi kölcsön fedezeteként elfogadják a hitelfelvevő tulajdonában lévő személygépjárművet, így a kockázatcsökkenésével együtt kedvezőbbé válnak a kamatok, olcsóbb lesz a hitel.

A következőkben vizsgáljuk meg tüzetesebben a MKB-Euroleasing és a Raiffeisen Leasing ajánlatait!

A szabad felhasználású személyi kölcsönt minkét esetben forintban, euróban és svájci frankban igényelhetjük meg. Természetesen számunkra a forint a legkevésbé kockázatos és első látásra a legdrágábbnak tűnő megoldás, a legolcsóbbnak és egyben a legkockázatosabbnak (forint-svájci frank kurzus és a frank kamatláb változás miatt) pedig a svájci frankban folyósított hitel bizonyult.

Velünk együtt könnyebben megy...

A Raiffeisen Leasingnél 6 hónaptól 6 évig terjedő időtartamra igényelhet forrásokat magánszemély, egyéni vállalkozó és gazdasági társaság is. A fedezetként felajánlott személygépkocsi koraa hitelfelvételkor nem haladhatja meg a nyolc évet, a hitel lejáratakor pedig a 12 évet, tehát egy 5 éves autó esetében max. 7 év állhat rendelkezésünkre a visszafizetésre.

A minimális hitelösszeg 500,000 forint, de mivel autónk értékének csak bizonyos (30-50) százalékára vehetünk fel hitelt, a fedezetként elfogadható gépjármű értékének legalább a 625,000 forintot kell érni az Eurotaxa adataival számolva. Felső korlátot is meghatározott a társaság: 10 milliónál többet érő autókra nem adnak pénzt, ezekre pedig csupán értékük 50 százalékáig vagyis 5 millió forintot biztosítanak.

 


A fenti táblázatban a Raiffeisen által ajánlott hitelkonstrukciókat hasonlítottuk össze (700 ezer forintot szerettünk volna felvenni, svájci frankban 36 hónapra). Bár úgy tűnik a havi törlesztő-részletekben rejlő két ezer forintos különbségért nem éri meg kockára tenni autónkat, a belső megtérülési rátát kiszámítva már más véleményre juthatunk, itt valóban meggyőző a 14 és 20 százalék közötti eltérés.

Belső megtérülési ráta (IRR)
a Teljes Hiteldíj Mutatóhoz (THM) közelítő érték, amelynek segítségével a hitelkonstrukciók összehasonlíthatóvá válnak. Az IRR azonban minden költséget figyelembe vesz, amely a hitel futamideje alatt felmerül.

A Raiffeisen Leasing hitele most annak éri meg igazán, aki eddig is a társaság ügyfele volt, a visszatérőknek ugyanis a autófedezetes személyi kölcsön éves kamatából a társaság 2 százalékot elenged.

Öreg autó nem vén autó...

Az MKB Euroleasing ajánlata sokkal inkább a potenciális ügyfelek körének bővítését célozza azzal, hogy az elfogadott gépkocsik körét kiszélesíti: a hitelfelvételkor a gépjármű életkora elérheti a 12, a lejáratkor pedig a 15 évet. Természetesen itt is szűrik az alacsonyabb értékű autókat. Emellett ha a fedezetként felajánlott eszköz sem nem törött, sem nem hiányos, és rendelkezik érvényes forgalmival, akkor a casco hiánya és a mások által bejegyzett teher sem akadálya a hitelfelvételnek, amennyiben az autó értéke lehetőséget ad további terhek bejegyzésére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A társaság honlapján megtalálható autóértékelő kalkulátor segítségével pedig másodperceken belül információt kapunk arról, hogy autónk megfelelő fedezetet jelent-e a hitelhez, vagy jobban tesszük ha inkább másfelé nézünk körül.

Az Euroleasing 500,000 forinttól a gépjármű értékének akár 80 százalékáig biztosít hitelkeretet az ügyfeleinek maximum 7 évre. Emellett 3 százalékos kamatkedvezményt ígér azoknak akik online igényelnek, ezzel is ösztönözve a internet felhasználókat a private banking szolgáltatások használatának fokozására.

Személyi kölcsön autófedezettel vs. anélkül

Az autófedezetes személyi kölcsön nagy előnye, bármely lízingtársaság szolgáltatásait vesszük igénybe, hogy a hitelelbírálás a fedezet miatt

 leegyszerűsödik és megrövidül, így akár 24-72 óra alatt is megérkezhet számlánkra az igényelt összeg. Emellett a fedezet miatt sokkal kedvezőbb THM-mel vehetünk fel hitelt, mintha egyéb személyi kölcsön vagy áruhitel konstrukció mellett döntöttünk volna.

 Általában minden 18. életévét betöltött állandó lakcímmel és bankszámlával rendelkező személy jogosult a szolgáltatás igénybevételére, amelyhez személyi igazolvány, az adókártya, a jogosítvány, a gépkocsi törzskönyvének és forgalmi igazolványának másolata, a kötelező felel

ősségbiztosítás befizetését igazoló csekkszelvény, és munkáltatói igazolás szükséges.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 16. 09:13
Szakács István, a Fidesz-közeli internetes propagandisták egyike azt mondta egy TikTok videóban, hog...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
Holdblog  |  2024. június 14. 08:14
Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm