2 °C Budapest

Út a gazdagságig - Mibe kell fektetni?(8)

Pénzcentrum
2006. szeptember 11. 15:00

Elérkezett a nyolcadik hónap a befektetéseink életében, amelyeket két bank (HVB,OTP) és egy brókercég (Concorde) ajánlatai alapján hívtunk életre, azzal a céllal, hogy segítsünk Olvasóinknak befektetési döntéseik meghozatalában. Az elmúlt hónap portfolióihoz nem igazán nyúltak a szakemberek, annál érdekesebb viszont, hogy ki mennyit tudott visszahozni a nyár eleji lejtmenetből.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szabályok

A szabályok roppant egyszerűek: mind a három cég összeállít három portfoliót, egy kockázatmentest, egy közepes- és egy magas kockázatút, portfoliónként hárommillió forint értékben. (Nyilvánvaló, hogy egy adott eszközbe való befektetés hajlandóságát legnagyobb mértékben a befektető kockázattűrő képessége határozza meg.) A kialakított portfoliókat havonta egyszer lehet átrendezni, így hónapról hónapra megvizsgáljuk, hogy a befektetési eszközöknek mennyi volt a hozama, mennyit kerestünk (vagy veszítettünk) az adott portfolióval és természetesen minden esetben figyelembe vesszük a tranzakciós díjakat is.

Szerkesztőségünk nem szabott korlátokat egyetlen portfolió esetében sem. Tehát mindhárom szakembergárda az általuk kezelt portfoliókba bármilyen befektetési terméket, az általuk kiválasztott súlyban beválogathat. Azt, hogy ők mit ítélnek kevésbé-, közepesen- és nagyon kockázatosnak tapasztalataikra, szakértelmükre, elemzéseikre bíztuk.

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy sem a termékek, sem a portfoliók, sem pedig a cégek nem versenyeznek egymással (nem akartuk, és nem is lehet minden esetben összehasonlítani az egyes termékeket és portfoliókat egymással). Nem az a célunk ennek a sorozatnak az elindításával, hogy az év végén győztest hirdessünk; hanem, hogy minél több döntési alternatívát mutassunk be, megismertessünk minél több befektetési terméket és eszközt. Szeretnénk rávilágítani arra, hogy számtalan lehetőség van arra, hogy pénzünket ne csak a párnába tartsuk, hanem használjuk ki a bankok, a brókercégek és tőzsdék által nyújtott lehetőségeket itthon és külföldön egyaránt.

A Concorde tippjei

Móró Tamás, a Concorde munkatársa a portfóliókban nem eszközölt változást, továbbra is hisz a gyógyszeripar jó teljesítményében, az ázsiai piacok további felértékelődésében. Tamás véleménye szerint még lehet lendület a Graphisoftban, de további jelentős emelkedés esetén az eladást megfontolnánk. Az olajrészvények gyengébben szerepeltek, de az alacsony árazás miatt hosszabb távon jelentős felértékelődést el tud képzelni

A konzervatív befektetés havi hozama 0,34 százalék volt, a közepes kockázatú befektetés értéke 1,3 százalékot nőtt, míg a magas kockázatú termékekből összeállított portfolió 3,55 százalékkal növelte meg a befektetők vagyonát.

Mit mond a HVB?

Az elmúlt hónap nagy eseménye az árfolyamnyereség adó és kamatadó volt. Az ügyfelek meglévő megtakarításaikat hosszú távra alakították át. Azok a befektetők is átnézték portfoliójukat, akik aktívan nem szokták. Az átcsoportosításoknak köszönhetően a befektetési alapok állománya megnövekedett.

Tőzsdék szépen lassan emelkedtek, újra a külföldi befektetők megjelentek a parketten. Láthatóan megnyugodott a piac a pár hónapja történt negatív hangulat után.

A forint hektikus mozgása és az inflációs várakozások miatt a Monetáris Tanács 50bp-tal emelte a jegybanki alapkamatot 7,25%-ra.

FED várakozásnak megfelelően nem emelt kamatot a USA gazdaság lassulása miatt. Olajár a folyamatos emelkedés után megtorpanni látszik és még csökkenő tendenciát is mutat. Ennek megfelelően hazánkban a benzinára kis léptékben, de csökken.- mondta Mozol Péter.


Az OTP befektetései

A piac megosztott a FED további kamatemeléseit illetően, a múlt héten publikált bérköltség-adatok inkább a további kamatemelést várók táborát erősítették. Európában viszont kedvezőek a növekedési adatok, de a piac a korábban beárazottnál magasabb kamatot vár. Nálunk a jövőre felgyorsuló infláció miatt a jegybank is fokozatos kamatemelésre fog kényszerülni. A portfoliókon nem változattunk - mondta Szűcs Gábor az OTP szakembere.Egy hónap múlva megvizsgáljuk ezen befektetések addig elért hozamát, és lehetőséget adunk a szakembereknek a portfoliók átrendezésére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?