17 °C Budapest

Út a gazdagságig - Mibe kell fektetni? (6)

Pénzcentrum
2006. június 19. 12:00

Elérkezett az ötödik hónap a befektetéseink életében, amelyeket két bank (HVB,OTP) és egy brókercég (Concorde) ajánlatai alapján hívtunk életre, azzal a céllal, hogy segítsünk Olvasóinknak befektetési döntéseik meghozatalában. A legutóbbi értékelésünk óta eltelt egy hónapban jelentős változások mentek végbe a világ tőkepiacain. A veszteséget egyik alapkezelőnk sem tudta elkerülni. Azonban most már bizakodóbbak a szakemberek. Lássuk Ők hogyan értékelik a most kialakult helyzetet

A szabályok

Elérkezett az ötödik hónap a befektetéseink életében, amelyeket két bank (HVB,OTP) és egy brókercég (Concorde) ajánlatai alapján hívtunk életre, azzal a céllal, hogy segítsünk Olvasóinknak befektetési döntéseik meghozatalában. A legutóbbi értékelésünk óta eltelt egy hónapban jelentős változások mentek végbe a világ tőkepiacain. A veszteséget egyik alapkezelőnk sem tudta elkerülni. Azonban most már bizakodóbbak a szakemberek. Lássuk Ők hogyan értékelik a most kialakult helyzetet

A szabályok

A szabályok roppant egyszerűek: mind a három cég összeállít három portfoliót, egy kockázatmentest, egy közepes- és egy magas kockázatút, portfoliónként hárommillió forint értékben. (Nyilvánvaló, hogy egy adott eszközbe való befektetés hajlandóságát legnagyobb mértékben a befektető kockázattűrő képessége határozza meg.) A kialakított portfoliókat havonta egyszer lehet átrendezni, így hónapról hónapra megvizsgáljuk, hogy a befektetési eszközöknek mennyi volt a hozama, mennyit kerestünk (vagy veszítettünk) az adott portfolióval és természetesen minden esetben figyelembe vesszük a tranzakciós díjakat is.

Szerkesztőségünk nem szabott korlátokat egyetlen portfolió esetében sem. Tehát mindhárom szakembergárda az általuk kezelt portfoliókba bármilyen befektetési terméket, az általuk kiválasztott súlyban beválogathat. Azt, hogy ők mit ítélnek kevésbé-, közepesen- és nagyon kockázatosnak tapasztalataikra, szakértelmükre, elemzéseikre bíztuk.

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy sem a termékek, sem a portfoliók, sem pedig a cégek nem versenyeznek egymással (nem akartuk, és nem is lehet minden esetben összehasonlítani az egyes termékeket és portfoliókat egymással). Nem az a célunk ennek a sorozatnak az elindításával, hogy az év végén győztest hirdessünk; hanem, hogy minél több döntési alternatívát mutassunk be, megismertessünk minél több befektetési terméket és eszközt. Szeretnénk rávilágítani arra, hogy számtalan lehetőség van arra, hogy pénzünket ne csak a párnába tartsuk, hanem használjuk ki a bankok, a brókercégek és tőzsdék által nyújtott lehetőségeket itthon és külföldön egyaránt.

A Concorde tippjei

Móró Tamás, a Concorde munkatársa szerint, az elmúlt egy hónapban a kamatemelési várakozások erősödtek, és mivel korábban rengeteg momentum jellegű, gyors, tőkeáttétellel játszó befektető ment be a részvénypiacokra, ők ennek következtében most távoznak. Megnövekedett a volatilitás, ennek következtében rengeteg befektető pozícióinak likvidálására kényszerül, "globális margin call" látható, és persze abból adnak el, amelyből a legtöbbet vették, energiarészvényekből a fejlődő piacokból. Mivel a fejlődő piacokon fizetési mérleg problémák nem látszanak, és az árazások kedvezőek, ezért itt a jelenlegi szinten vételeket javasolunk. A forint kockázatot magasnak tartjuk, ezért inkább devizaalapú befektetéseket választunk. A havi számlavezetési és a tranzakciós költségek levonása után az alábbi képet festenek befektetéseink:



A konzervatív befektetés havi hozama 1,3 százalék volt, a közepes kockázatú befektetés értéke 5,9 százalékot csökkent, míg a magas kockázatú termékekből összeállított portfolió 0,2 százalékkal csappantotta meg a befektetők vagyonát. Tamás egy kissé átalakította az utóbbi két befektetési tálcát. A Pfizer-t kicserélte Egis-re, a többi portfolió-elemet továbbra is tartja. Így az alábbi portfoliókat kaptuk:



Mit mond a HVB?

Az elmúlt egy hónapban tovább folytatódott a negatív hullám. Rossz USA adatok és kamatemelési várakozások, a befektetőket arra ösztönözte, hogy a tőzsdei papírokba a több éves nyereségüket realizálják. EKB kamatemelése és a nyersanyagárak csökkenése is segített a negatív hangulatnak. Ezek a hírek az egész világot befolyásolták - mondta Mozol Péter.

Magyarországon a kormányprogram kisebb kedvezőtlen hatást gyakorolt és ezt követett egy kamatemelési várakozás is.



Porfólió összeállításunknál most az alacsony kockázatú megtakarítás volt a legkedvezőbb. Részvényes befektetőknek nem kedvezett ez az időszak, bár részvényeket hosszabb távra ajánlunk egy nagyobb hozam reményében.

Látszik tehát, hogy minden időszakban változhat, hogy éppen az alacsony, a magas vagy éppen a mérsékelt kockázatú portfolió teljesít a legjobban. Valószínű a legtöbb ügyfél szívesen fektetne olyan befektetésbe, melynél a 3 változat közül mindig a legjobb hozamából részesedne. Szerencsére hazánkban is elérhető már olyan befektetési alap, melynél tőkegarancia mellett 3 portfolió (alacsony, mérséklet, magas kockázatú) hozamából negyedévente a legjobban teljesítő eredményét veszik figyelembe a végső elszámoláskor. Ez az ún. "legjobb útvonal" metódus. Mi az ára mindennek? 3,5 év, melyet ebben a befektetésben el kell töltenünk, ám cserébe tőkegaranciát és kiváló hozamlehetőséget kapunk. A HVB Triatlon4 Tőkegaratált Alap, mely pontosan ezt nyújtja ügyfeleinek csupán június 23-ig érhető el a HVB Bank fiókjaiban.

Az OTP befektetései

A további amerikai kamatemeléstől és a globális növekedés lassulásától való félelem rekordmértékű tőkekiáramlást indukált a fejlődő piacokról. Ennek hatására ezen országok részvénypiacai jelentős veszteségeket voltak kénytelenek elkönyvelni május-június folyamán - mondta Gyenge Csaba az OTP szakembere

A forintot kedvezőtlenül érintette, hogy a régóta várt megszorító csomag nem a piac által várt struktúrában valósult meg. Emellett a S&P leminősítése szintén eladásokat generált a forintpiacon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi rendkívül alacsony értékeltségi szintek jó beszállási pontokat jelenthetnek, ezért a portfoliókba magasabb súllyal válogattuk be az OTP Quality részvényalapot.



Egy hónap múlva megvizsgáljuk ezen portfoliók addig elért hozamát, és lehetőséget adunk a szakembereknek a portfoliók átrendezésére.

PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
MEDIA1  |  2024. április 26. 11:25
A visegrádi négyek országaiban vizsgálta a médiaszabadság megítélését egy nemzetközi felmérés: elgon...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem